דבש איכות ישראלי, צילום: תקשורות-יעל שביט ''המידע שפורסם אתמול מטעם רשות המיסים הקושר בין הצו שנחתם להגדלת המכסות לייבוא דבש מכל העולם, לבין דבש לראש השנה - אינו נכון'' כך אומר היום (ה') מנכ"ל מועצת הדבש מוסר הרצל אבידור. ''התרת ההגבלות על מכס הינן פעולות שנתיות רגילות, במסגרת הסכמי סחר עם מדינות שונות בעולם. ''
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק אתמול פרסמה רשות המסים, כי ''לקראת ראש השנה'', חתם שר האוצר משה כחלון על צו המגדיל את המכסה לייבוא דבש מכל העולם בפטור ממכס. ''הצו נדרש לאור הערכות לגבי מחסור צפוי בדבש בשוק המקומי, והוא יחול עד לסוף שנת 2016'' כך נמסר בהודעה
עם החתימה על הצו, תגדל כמות הדבש המיובאת בפטור ממכס מ-600 טון ל-1300 טון, הן באריזות קטנות לצרכנים פרטיים והן באריזות גדולות המיועדות לתעשייה. עוד נאמר בהודעת רשות המסים כי ''בעקבות החתימה על הצו, שתואם בין רשות המסים לבין משרד החקלאות, לא צפוי אובדן הכנסות למדינה''.
במועצת הדבש אומרים, כי הצו שנחתם מיועד להספקת דבש לחודשים הראשונים של שנת 2017, עד תחילת עונת רדיית הדבש באביב. ''כבר לפני מספר חודשים נחתם צו לייבוא של 600 טון דבש, זאת בנוסף לייבוא המתקיים במסגרת הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי, ארה"ב ודרום אמריקה העומד על 700 טון דבש, כך שזהו הדבש שישווק בראש השנה".
"תהליך ייבוא הדבש מרגע הוצאת הצו, עד שיווקו לרשתות אורך כשלושה חודשים, על כן, הדבש שיגיע לארץ במסגרת הצו החדש ישווק בארץ רק ברבעון הראשון של שנת 2017. אומנם השנה, עקב החורף השחון, יפחת ייצור הדבש המקומי ויעמוד על כמות של כ-2,500 טון דבש איכותי ישראלי בהשוואה לממוצע רב שנתי של כ-3,000 טון, אך אין הדבר אומר כי יחסר דבש. צריכת הדבש השנתית בקרב הציבור הישראלי מסתכמת בכ- 4,000 טון דבש ובחגי תשרי צורכים בישראל כ-1,600 טון דבש, כך שמדי שנה מתקיים ייבוא פטור ממכס המספק את שאר הביקוש המקומי, במסגרת הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי, ארה"ב ודרום אמריקה, העומד בהתאם לדרישות התקניות שנקבעו בסטנדרטים בינלאומיים" אומר אבידור.
על פי מועצת הדבש, בחגי תשרי צפוי שיווק של כ- 1,600 טון דבש - כ- 40% מהביקוש השנתי בישראל. מנתוני מועצת הדבש, החורף השחון, בעיקר בצפון הארץ, הביא לירידה בייצור הדבש, בנוסף, תופעת היעלמות הדבורים בארץ ובעולם מתרחבת ונותנת אותותיה בשטח. לעומת זאת בדרום נרשמה תפוקה גבוהה יחסית הודות לריבוי משקעים באזור בחורף האחרון .
בשונה מהדעה הרווחת, כי מחירי הדבש בארץ יקרים בהשוואה למחירי הדבש במדינות המערב, במועצת הדבש מבהירים, כי מחירי הדבש לצרכן זולים ברובם או קרובים למחירי חו"ל. המחיר הקמעונאי הממוצע לצנצנת של 1 ק"ג עומד על כ- 30 שקלים כולל מע"מ (כ- 25 שקלים ללא מע"מ). דבש מזויף מיוצר בעיקר מתערובת של סוכר המחומם עם צבעי מאכל וטעם, זהו דבש זול ולא איכותי, העלול אף לפגוע בבריאות ולסכן חיים. מאחר וקשה מאוד להבחין במראה או בטעם בין דבש מזויף לאיכותי, במועצת הדבש ממליצים לרכוש דבש שעל האריזה מוטבע סימן תו האיכות- "דבש איכות תוצרת ישראל" או חותמת יצרן.
על פי נתוני מועצת הדבש, בישראל פועלים כיום כ- 500 דבוראים המטפלים במאה אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ, מתוכן מוצבות 60,000 כוורות באזורי גידול חקלאיים ומשמשות להאבקה.
בין התאריכים 22.9-29.10, יתקיים במכוורות ברחבי הארץ
פסטיבל הדבש, שנועד לעודד צריכת דבש ישראלי כחול לבן ואת המודעות לחשיבות קיום הענף בישראל.