צילום: מועצת הבקר יו"ר התאחדות חקלאי ישראל מאיר צור ומזכ"ל ההתאחדות אבשלום (אבו) וילן פנו בשבוע שעבר לשר האוצר משה כחלון ולשר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל והתריעו על כך שכוונתם לפתוח את שוק הבשר הטרי לייבוא חופשי מאירופה ומדרום אמריקה,עלולה לחסל את ענף גידול הבקר בארץ.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק במדינת ישראל קיימים כיום כ- 460 משקים חקלאיים המגדלים כ- 140 אלף ראשי בקר בשנה, ומקיימים מעגל של גידולי מספוא, מרכזי מזון ומכוני תערובת. מעבר לשמירה על אדמות המדינה ושטחים ירוקים, משקים אלה מפרנסים אלפי משפחות.
''ההסכם שנחתם לפני כשנתיים על פתיחה מסוימת של יבוא בשר בקר טרי בוצע עם עדרי הבקר במרעה, המהווים פחות מכ- 10% מהיצע העגלים הכולל לשחיטה בישראל ובכך המדינה הפקירה את רוב מגדלי העגלים. עם זאת, בימים אלו יש רצון להרחיב את יבוא הבשר הטרי ללא מגבלה, תוך הגדלת התמיכה לעדרי הבקר במרעה, וכנראה הטבות נוספות בהסכם עימם". כתבו ראשי ההתאחדות לשרים.
בהתאחדות מציינים כי התנהלו עימם מספר שיחות ואף נשלחה אליהם טיוטת הסכם אשר כוללת במהות ''שיפור ניכר בתנאי התמיכה בעדרי הבקר והעמדת סכום תמיכה זעום במפטמות, שהינו בבחינת לעג לרש והודגש כי אינו נתון למשא ומתן. אנו רואים בכך משום התעלמות מהמפטמים המגדלים עגלים לבקר. ''
"מכיוון שבאחריות שלנו, כל חקלאי שפרנסתו והמשך קיומו כחקלאי מאוימים באיום של ממש, אנו קוראים לכם להתעשת, לחשוב שנית, ולשבת לשולחן דיונים רציני וממצה, שיניב הסכם עם ההתאחדות בשם המפטמים, ובו להגיע בהסכמה, לפתיחת יבוא, אולם מבוקרת. להגיע בהסכמה על היקף תמיכה נדרשת להמשך הפעילות ואופן חלוקתה. לתכנן מהלכים שייצרו את צעדיהם של האינטגרציות העוסקות ביבוא עגלים גדולים ומונעות תחרות הוגנת בשוק זה ולקחת בחשבון את הנזק העתידי שייגרם לצרכני מוצרי החלב לאחר שעלות החלב הגולמי תעלה".
ראשי ההתאחדות מסכמים ומציינים במכתבם: "אנו מקווים, שלמרות שיחות לא פורמליות עם גורמי המדינה שעד כה שלא נשאו פרי, תימצאו לנכון ללכת אתנו לדרך של הידברות, שתמנע מהחקלאים את הצורך במאבק ציבורי על פרנסתם של מאות מפטמי הבקר העומדת בפני סכנה מוחשית".
בהודעת משרד האוצר לפני ימים ספורים, נמסר כי ''במסגרת המאמצים להפחתת יוקר המחייה, בוחן שר האוצר משה כחלון הפחתה של שיעור המכס ביבוא בשר טרי או צונן. לצורך זה, פרסמה רשות המיסים פניה לציבור הכוללת את פרטי המהלך המוצע והזמנה להתייחסות של הגורמים הרלוונטיים אליו תוך 20 יום.
משרד האוצר פתח החל משנת 2015 מכסות פטורות ממכס לייבוא בשר. על פי המשרד, בשנת 2016 יתווספו לכמות הפטורה במסגרת המכסה עוד 2,500 טון, והכמות תעמוד בשנה זו על 7,500 טון. בשנים 2017-2018 הכמות תלך ותגדל בעוד כ- 10,000 טון ותעמוד בשנת 2019 על 17,500 טון בפטור ממכס. מעבר לכך, שיעור המכס ביבוא בשר טרי או מצונן מחוץ למסגרת המכסה ילך ויפחת באותן שנים בהתאם למתווה המוצע ויעמוד בשנת 2019 על 12%.
שוק הבשר הטרי הכשר בישראל מוערך בכ- 20 אלף טון בשנה. על יבוא של בשר טרי מוטל מכס של 12% ממחיר הרכישה ותוספת של 13 ₪ לק"ג. על פי נתוני ה- OECD מחירי הבשר בישראל גבוהים בכ- 20% ממחירי הבשר בשאר מדינות הארגון.
במשרד האוצר אומרים, כי הצרכן הישראלי עבר לצרוך יותר בשר טרי שהינו איכותי יותר, ובנוסף הצרכנים יכולים היום לרכוש בשר טרי במחיר זול ב- 20-30% ממחירו של הבשר משחיטה מקומית. עד כה, במהלך שנת 2016 יובאו לישראל למעלה מ- 4,000 טון בשר טרי.
המתווה להגדלת המכסות הפטורות ממכס צפוי להסיר את חסמי הייבוא הקיימים בפני היבואנים ולאפשר להם לעמוד בביקוש המקומי לבשר המיובא. מהלך זה צפוי לאפשר לצרכנים להמשיך לרכוש בשר טרי במקום בשר מופשר וזאת במחירים זולים יותר אף מהבשר המופשר שהינו למעשה בשר קפוא שהופשר.
בסופו של המהלך יבוטל כליל המכס הקבוע על ייבוא בשר טרי לישראל (דהיינו יבוטל המכס של 13 ₪ לק"ג ויישאר רק מכס של 12%), ובשנים הקרובות צפויה המכסה לגדול באופן משמעותי (בשנת 2016 תגדל המכסה ב- 2,500 טון, ובשנים 2017-2018 תגדל המכסה ב- 5,000 טון כל שנה).