הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר ייבוא מחו''ל של 60 אלף טון ירקות בפטור ממכס


מטרת הצו שתואם עם משרד החקלאות - למנוע מחסור והתייקרות מחירים בתקופות החגים. שר האוצר, משה כחלון: ''לא נאפשר שהמחסור שהיה בתקופת החגים האחרונה יחזור על עצמו''. החקלאים: במקום לטפל בחקלאות שנמצאת במשבר, הולכים לפתרון חד צדדי במעטפת של ייבוא

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  06-01-2016



צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

שר האוצר משה כחלון, חתם היום על צו המתיר ייבוא של מגוון ירקות במסגרת מכסה פטורה ממכס בכמות כוללת של 60,000 טון.  מטרת הצו, המתואם עם משרד החקלאות, הינה למנוע ככל הניתן עליית מחירים בירקות הטריים, זאת בעקבות מחסור בתוצרת חקלאית טרייה כתוצאה מתנאי אקלים קיצוניים ומזיקים שונים אשר פוגעים בגידול המקומי, וכן למנוע התייקרויות בעקבות ביקושים גוברים בתקופות החגים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

על פי הצו, ניתן יהיה לייבא במהלך כל השנה עגבניות, מלפפונים, תפוחי אדמה, פלפל, בצל, גזר, כרוב, חסה, סלרי, פטרוזיליה וחזרת בפטור מלא ממכס. ייבוא במסגרת מכסה זו יתאפשר בהתאם לתנאי הגידול והצריכה בשוק המקומי במהלך השנה.

כמו כן, בתקופת החגים מתאריך 22.3.16 עד ל-5.5.16 ומ-2.9.16 עד ל-2.11.16 יתאפשר ייבוא של גידולים ספציפיים - חסה, מלפפונים, סלרי, עגבניות, פטרוזיליה ופלפל במסגרת המכסה ללא קשר לתנאי ההיצע בשוק המקומי.

שר האוצר משה כחלון: ''לא נאפשר שהמחסור שהיה בתקופת החגים האחרונה יחזור על עצמו בפסח. לאזרחי ישראל מגיעה אספקה שוטפת של ירקות במחירים הוגנים לאורך כל השנה''

התאחדות חקלאי ישראל: פתרון במסווה של ייבוא על חשבון החקלאים

מהתאחדות חקלאי ישראל נמסר היום בתגובה: ''המשמעות של החלטה זו הינה סגירת משקים חקלאיים, בעיקר בפריפריה. החלטה זו חמורה עוד יותר לאור העובדה שהחקלאות הישראלית נמצאת במשבר כה גדול ובמקום שהמדינה תתמוך ותשקיע בחקלאים ובחקלאות, היא הולכת לפתרון חד צדדי במעטפת של ייבוא.''

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור אומר: "ההחלטה לייבא 60 אלף טון של ירקות אינה מהווה פתרון למצוקת החקלאים אלא נעשית על חשבון החקלאים. החלטה זו עלולה לגרום לפגיעה אנושה בחקלאים ולסגירת משקים חקלאיים, בעיקר בפריפריות. בסופו של דבר הייבוא יגרום להעלאה של מחירים שכן חקלאים רבים ימצאו עצמם סוגרים את משקיהם ולטווח הארוך נסתמך על הייבוא שיוביל לעליית מחירים ולא להורדתם לצרכן".

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן: "לתת רישיונות ייבוא בלי לתת משמעות ורק ממניעים פופוליסטיים זה לא פתרון. החקלאות הישראלית במשבר קשה ואסור לנקוט בצעדים שכביכול מורידים את המחיר, אבל בפועל ינשלו מאות חקלאים מפרנסתם".

מזכיר ארגון מגדלי הירקות: אסור שישראל תהיה תלויה ביבוא

מזכיר ארגון מגדלי הירקות, מאיר יפרח מסר בתגובה: ''בעיית היבוא עומדת תמיד על הפרק, בתקופה של מחסור בתוצרת ומחירים גבוהים בשוק המקומי. עמדתנו הקבועה היא שיבוא תוצרת חקלאית לישראל עלול לפגוע בחקלאים ולהביא לתלות של ישראל בתוצרת מיובאת. אולם, אפשר לחיות אתו באופן זמני וקצר כאשר היבוא נעשה בתיאום והמהלך מבוקר באופן יומי ושבועי. כל זאת, כל עוד המגדלים לא ייפגעו באופן דרסטי וכל עוד לא יהפוך היבוא לקבוע, אלא רק מזדמן ונקודתי, תוך הכנסת תוצרת מבוקרת מבחינת השירותים להגנת הצומח ותוך מניעת כניסתה של תוצרת עם מחלות ווירוסים, כפי שקרה בימים אלה ביבוא ביצים מאוקראינה''.

''יבוא מבוקר לזמן קצר, במידה שיענה על צורכי האוכלוסייה, יוכל להחזיר את מגדלי הירקות להספקה רציפה, זולה, באיכות טובה ובתכנון נכון, לייצב את הספקת התוצרת על-ידי החקלאים, תוך מתן מענה לצורכי האוכלוסייה בירקות ובפירות. אנו אמנם מבינים את צורכי השוק והציבור, אך החקלאים אינם אשמים, ואסור שישראל תהיה תלויה ביבוא. לכן על משרד החקלאות לארגן מחדש את ההספקה באמצעות: הקמה מידית של שוק סיטוני חדש, להקטנת פערי התיווך ולהפחתת יוקר המחיה; הוזלה של מחירי המים השפירים; שמירה על מועצות הייצור, ככלי תכנוני שיבטיח הספקה שוטפת של תוצרת חקלאית; הגנה באמצעות מכסים בכל ענפי הצומח, בהתאם לצורכי השוק; מתן מענקים והלוואות להגדלת היקף שטחי הירקות, בהתאם לצורכי האוכלוסייה''.

מאיר יפרח מוסיף ואומר: ''בשכל ניתן לטפל בבעיות יסוד של החקלאות, כולל המחירים. התחלת שינוי המגמה הייתה בהסרת מס מעסיקים שהוטל לפני כעשור על חקלאי ישראל. לחקלאים אין שליטה על מזג-האוויר ועל וירוסים ומחלות. יבוא זה לא הפתרון, הוא לא זול, ועדיף לסבסד את החקלאים בישראל על פני סבסוד של החקלאים בטורקיה או בכל מדינה אחרת.''

נשיא התאחדות האיכרים והחקלאים בישראל דובי אמיתי: "ממשלת ישראל מרחיבה את הבעיה במקום להגיע לפתרון. מדובר בהחלטה פופוליסטית שכל מטרתה למצוא חן בעיני הציבור, שכן בטווח הארוך ממשלות ישראל לדורותיהם שוחקות את החקלאים ומצב החקלאות על עברי פי פחת. ללא שיקום החקלאים והצלת הענף, משקים ימשיכו להיסגר, המחסור בתוצרת המקומית ילך ויגדל ואזרחי ישראל יוותרו תלויים בייבוא בלבד וביחסי החוץ של מדינת ישראל."