גן לאומי אפולוניה, צילום: יעקב שקולניק - באדיבות רשות הטבע והגנים רשות הטבע והגנים מסכמת שנה: בשנת 2015 חלה עלייה במספר המטיילים באתרי רשות הטבע והגנים - עלייה של 9% במטיילים הישראלים בהשוואה לשנת 2014 ו-7% ביחס לשנת 2013. כלומר: תוספת של כ-450 אלף ביקורי ישראלים באתרי רשות הטבע והגנים. 5 מיליון ישראלים באתרי הרשות וכ-3 מיליון תיירים מחו"ל. כמו כן נרשמה עלייה גדולה של 50% במספר המנויים של הרשות במהלך השנתיים האחרונות - מ-45 אלף ל-68 אלף מנויים. בנוסף, המנויים הותאמו לאוכלוסיות שונות, למשל משפחות חד הוריות פנסיונרים וכו'.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק שאול גולדשטיין מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "השנה החולפת הייתה גדושה בפעילות; הכפלנו את כמות המנויים ואת כמות המבקרים בגנים הלאומיים ובשמורות הטבע, הוכרזו שני גנים לאומיים כאתרי מורשת לאומית, השקנו פרויקטים חדשים ובהם: רשת חניוני הלילה, עריכת טקסים פרטיים באתרי הרשות, השקנו את שביל ישראל לאופניים, והנגשנו למעלה ממחצית האתרים לבעלי מוגבלויות. זאת לצד פעילות יום יומית בהגנה ושמירה על הטבע דוגמת אסון עברונה, הרעלות הנשרים וציד בלתי חוקי"
השבת הנשרים לכרמל למרות ההרעלות, השנה נספר לראשונה מספר שיא של נשרים בכרמל, לפני שבוע התבצעה הספירה האחרונה ונספרו בה 47 נשרים. בשנים האחרונות רט"ג עושה מאמצים רבים על מנת להגדיל את מספר הנשרים בגרעין הרבייה ולהחזירם לאזור במסגרת פרויקט פורשים כנף, המשותף לנו ולחברת חשמל. המאמצים הרבים השתלמו וניתן לראות כי יש אוכלוסייה יפה ומתפקדת של נשרים בכרמל. כעת השאיפה היא לשקם את האוכלוסייה בשאר הארץ, במיוחד בגולן ובגליל. לשם כך צריך לשחרר יותר נשרים מהגרעין באזור ולכן ברשות הטבע והגניםנעזרים בייבוא של נשרים מחו"ל על מנת להגדיל את גרעין הרבייה. השנה יובאו 49 נשרים ממדינות שונות - קפריסין, ארמניה והאחרון מספרד, חלקם נכנס לגרעין הרבייה וחלקם שוחרר בטבע בגולן ובגליל.
יום הנשר בכרמל, צילום: יורם שפירר - באדיבות רשות הטבע והגנים מגדילים את אוכלוסיית הדגים פרויקט בינון דור, דג נדיר שזוהה ככזה בשנות ה-60, אז הבינו החוקרים הישראלים כי המין הספציפי הזה קיים רק בישראל ורק בעמק בית שאן. עם השנים, בשל פגיעה מתמשכת בנחלי העמק הלכה והתמעטה אוכלוסיית הדגים לאוכלוסיה קטנטונת של 40 דגים בלבד בנחל עין מלקוח. רשות הטבע והגנים החליטה לנסות ולהרבות את הדג הנדיר מחשש שיעלם לגמרי, ולשם כך הוקם גרעין רבייה מיוחד. הפרויקט הוכתר כהצלחה והיום ישנם כבר 6000 דגי בינון דור בגרעין הרבייה .
נגישות רשות הטבע והגנים פועלת בשנים האחרונות על פי חוק, להכשרת אתריה לביקורי אנשים עם מוגבלות. בגנים הלאומיים, שמורות הטבע, ואתרי המורשת שהכניסה אליהם בתשלום, מבוצעות התאמות נגישות ומותקנים אמצעי עזר. בין היתר, הותקנו בקופות אתרי הרשות מערכות שמע לאנשים עם מוגבלות שמיעה ו מערכות שמע לסיורים מודרכים. ברט"ג פועלים גם להנגשת אתר האינטרנט עד יולי 2016. דוגמא לאתרים שהונגשו השנה: נחל עיון, קומראן, מרכז מבקרים מצפה רמון ומצדה. צפי לשנה הבאה: נחל שניר, מג'רסה, גמלא, מבצר נמרוד, משושים, עין אפק, ירקון, בית גוברין, השומרוני הטוב,עין פרת, תל באר שבע, ממשית ושמורת האלמוגים.
הכרזה נוספת של אתר מורשת אונסק"ו בישראל ישנם 9 אתרי מורשת עולמית, מתוכם 6 של רשות הטבע והגנים: גן לאומי מצדה, דרך הבשמים - גן לאומי עבדת, גן לאומי שבטה, גן לאומי חלוצה, התלים המקראיים - תל מגידו, תל חצור ותל באר-שבע, שמורת טבע נחל מערות, גן לאומי בית גוברין וגן לאומי בית שערים שהוכרזו השנה. מדובר בגאווה לאומית שממקמת את אתרי הארץ יחד עם הפירמידות בגיזה, איי גלפגוס, הטאג' מאהל ועוד. בעולם ישנם כ-1031 אתרים מוכרזים, יותר מ-10% מהם נמצאים בישראל.
אתר מורשת עולמי - גן לאומי בית שערים, צילום: רשות הטבע והגנים סימון שליש מקטע בשביל ישראל באופניים שביל ישראל לאופניים הוא פרויקט לאומי בהובלת רט"ג ומשרד התיירות באמצעות החברה הישראלית לתיירות להקמת שביל לרכיבת שטח, לאורכה של הארץ, מרמת הגולן עד אילת. השביל עתיד להתפרש על פני כ-1,100 ק"מ ולכלול 27 מקטעים והרכיבה בו תתאפשר במשך כל ימי השנה. השביל חוצה כ-43 רשויות מקומיות, מועצות אזוריות, ערים, כפרים וקיבוצים. פרויקט זה הוא כאמור, חלק מהתכנית הממשלתית לקידום ענף רכיבת האופניים, שיצא לדרך בהחלטת ממשלה בשנת 2008. על פי התכנית (מלבד שביל ישראל לאופניים), תוכננו ופותחו תשתיות לשבילי אופניים רבים ומגוונים ברחבי הארץ באורך של כ-3,500 ק"מ, המיועדים לרכיבה עממית, למשפחות ולרכיבה אתגרית. העלות הכוללת הצפויה של התכנית הממשלתית הינה כ-100 מיליון ₪ ונעשית מתוך איגום של כספים ממספר משרדי ממשלה. עד כה הושקעו בשביל ישראל לאופניים כ-9 מיליון ש"ח, מתוך חזון להפוך את ישראל ליעד של תיירות אופניים. הרשות התחילה עם הפרויקט לפני כעשור, היום השביל הבנוי והמוסדר עומד על 300 ק"מ וכבר בחורף האחרון פקדו את השביל אלפי רוכבים. לשביל האופניים גם פן הכלכלי חשוב ביותר ליישובי האזור שכן כבר ניתן לראות גידול לינות באזורים בהם עובר השביל. השביל הגדיל בצורה משמעותית את הלינות והרווח הכלכלי בערבה ומצפה רמון עלה כ 25% בתפוסת לינות רוכבי אופניים באמצע השבוע .
תחום הים השנה הוקם תחום הים מתוך ההבנה כי הטיפול בסביבה הימית הוא צו השעה ודורש בהתאם כוח אדם, משאבים, ניהול, מקצועיות וכו . תחום הים מטפל בין היתר בשאיפה להרחיב את שמורת ים ראש הנקרה וכן בשאיפה להכריז על שמורות ים נוספות, הגברת האכיפה בים הדורשת ציוד ויכולת מקצועית שונה בתכלית מעבודת האכיפה ביבשה ועוד.
חוף הבונים, צילום - רשות הטבע והגנים אכיפה אחד המאבקים הגדולים שנמצא בראש סדר העדיפויות של רשות הטבע והגנים היא המלחמה בתופעת הציד לשם מסחר או תחביב. פקחי הרשות מבצעים מבצעי אכיפה באופן תדיר ביבשה ובים ועמלים על הנחלת המידע והחשיבות שבשמירה על ערכי הטבע שלנו בקרב האוכלוסייה. נכון להיום הוגשו במשטרה כ-104 תיקים וניתנו כ-1562 דו"חות בגין ציד בלתי חוקי בים. לצורך הגברת המאבק בציד הבלתי חוקי הצטיידה השנה רשות הטבע והגנים במערכות מתוחכמות לראיית לילה של אלביט, רחפנים שיאפשרו תצפיות ואיסוף מודיעיני וכמו כן עתידה לקום יחידה מודיעינית של המשטרה ורט"ג על מנת לצמצם באופן משמעותי את הציד הבלתי חוקי. השנה, לראשונה, אירחה רשות הטבע והגנים בישראל כנס של האו"ם -CITES בו מאות מדענים מרחבי העולם, בתוכם גם כאלה שישראל איננה מקימת איתם קשרים דיפלומטיים, הגיעו לכנס לדון בסוגיות ההגנה חיות וצמחי בר מפני סחר בלתי חוקי חוקי.
אכיפה בחופי הים, צילום: רשות הטבע והגנים כלבים בשירות הטבע רשות הטבע והגנים החליטה לצרף פקחים על 4 כדי לייעל את העבודה כמקובל בגופי אכיפה מקבילים בארץ: המשטרה, צה"ל, שב"ס ומשרד הביטחון. המטרה הייתה עבודה משותפת שתעזור באיתור אמל"ח, שרידי בע"ח וערכי טבע מוגנים, הגנה על פקחים ואתרי הרשות, וסניטציה - איתור רעלים מניעה ואכיפה. הפיילוט הראשוני נערך במחוז צפון, וכבר ניתן לראות כי 'איה' ו'רם', הכלבים הרשותיים הצליחו למצוא קוצי דורבן ושלל מלכודות, הביאו לממצאים על צייד בלתי חוקי אצל עובד זר שהורחק, מצאו אתר שחיטה של חיות בר וסייעו באיתור תרמילים לאחר אירוע צייד שהוביל לפתיחת תיק. בזכותם תיקים שבעבר לא הגיעו לכלל מיצוי הדין ניתנים להגשה.
חניוני הלילה רשות הטבע והגנים מנהלת 22 חניוני לילה בתשלום בפריסה ארצית, מחורשת טל שבצפון ועד חי בר יוטבתה שבדרום. בשנים האחרונות הרשות משקיעה רבות בשדרוג החניונים והתנגשתם לכלל האוכלוסייה, כל זאת בשאיפה לשנות את תרבות הנופש בחיק הטבע והכנסה של הלינה בטבע לחלק בלתי נפרד מסל המוצרים של כל משפחה המעוניינת לנפוש במחיר שווה לכל נפש. בשנה האחרונה לנו ברשת חניוני הלילה של רשות הטבע והגנים כ-330,000 נופשים בחניונים שבתשלום - בחגי השיא סוכות ופסח, כ-45,000 נופשים בכל אחד מחניונים. בנוסף, רשות הטבע והגנים פועלת להנגיש את השירות בחניוני הלילה ובהתאם מציעה שירות בהזמנה אישית הכוללת אוהל, מזרונים ואף עצים למדורה.
חניון לילה חורשת טל, צילום - באדיבות רשות הטבע והגנים אישור מדיניות פעילות ואירועים באתרים המאפשרת עריכת טקסים רשות הטבע והגנים החלה בתהליך הסדרת תיקי האתר של גנים לאומיים המתאימים, במטרה להגדיר את הנהלים וההנחיות בהם יתקיימו הטקסים, בנוסף לפעילויות נופש ופנאי, והפעילויות החינוכיות, כך שלא יפגעו בפעילות השוטפת של המבקרים באתר או בערכיו. מטרת המהלך, לאפשר לציבור הרחב להתחבר לאתרי המורשת בעלות סמלית יחסית. מי שירצה לקיים טקס באחד משלושת האתרים - גנים לאומיים קיסריה, ציפורי ומצדה יפנה טופס בקשה לקיום טקס באתר הרשות בכפוף לתנאים כפי שפורסמו.