הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


שנה לאחר דליפת הנפט: כך נראית היום שמורת עברונה


סקרי קרקע מצביעים על השתרעות הזיהום לעומקים משתנים, כאשר במוקד הזיהום הגיע עד לעומק של 22 מטרים. עצי שיטה שבאו במגע עם הנפט נפגעו קשה וכך גם שיחים רבים בערוצי הזיהום. עם זאת מצב אוכלוסיית הצבאים השתפר. הנזק למערכות האקולוגיות מוערך בכ-141 מיליון ₪ ופעולות השיקום יימשכו עוד שנים רבות

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  03-12-2015



שמורת עברונה שנה לאחר הדליפה - דצמבר 2015, צילום: עודד נצר - המשרד להגנת הסביבה

אחד מאירועי הזיהום הקשים בתולדות המדינה - כך הגדירו במשרד להגנת הסביבה את אסון הדליפה מצינור הנפט אילת-אשקלון של קצא"א שארע בלילה של ה-3 בדצמבר 2014 כ-20 קילומטרים צפונית לאילת.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

היום, שנה אחרי, מפרסם המשרד להגנת הסביבה דו"ח עדכון על מצב שיקום שמורת עברונה. מהדו"ח עולה כי באירוע זרמו אלפי קו"ב של נפט גולמי לשמורת הטבע "ערבת עברונה" ו"מסיב אילת" וזיהמו למעלה מ-1000 דונם משטח השמורות. הנפט זרם למרחק של כ-6-7 ק"מ ונכנס עד ללב שמורת עברונה – אחת משמורות הטבע הרגישות והחשובות בערבה, שם נמצאים דקלי הדום הצפוניים ביותר בעולם, אוכלוסיית צבאים גדולה וריכוז גדול מאוד של עצי שיטה. עד היום, פונו כ-55,000 טון של קרקע מזוהמת מהשמורה.

המשרד להגנת הסביבה נמסר, כי המשרד ביצע סקרי קרקע באזור הדליפה ובשטח השמורה והתוצאות מצביעות על השתרעות הזיהום לעומקים משתנים. במוקד הדליפה זוהתה קרקע מזוהמת עד לעומק של 22 מטרים. המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים דרשו מחברת קצא"א לבצע סקר אקולוגי ראשוני בשמורת עברונה שישמש כבסיס לתכנית הניטור ארוכת הטווח המתוכננת בשטח השמורה.

כיום בשמורה, מספר עצי שיטה שבאו במגע ישיר עם זיהום הנפט מראים סימנים של פגיעה קשה ומספר רב של שיחים, בעיקר בערוצי הזיהום, נפגעו קשה גם הם מהזיהום. עם זאת מצב אוכלוסיית הצבאים השתפר ונצפו מספר פרטים צעירים.


שמורת עברונה לפני שנה, צילום: רשות הטבע והגנים

חום הקיץ "ייבש" את השכבה העליונה של הקרקע המזוהמת ויצר מעין שכבת קרקע ונפט קשיחה. בניסויים לשיקום הקרקע בשמורה, שביצעו 5 חברות בטכנולוגיות שונות, הציגו 4 חברות ירידה בריכוזי המזהמים ברמה סבירה עד רמה טובה מאוד. המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים בוחנים את תוצאות הניסוי ויערכו ניסוי משלים בקנה מידה רחב יותר.

אזור כביש 90 ובריכות האגירה בשטח השמורה נמצאו כלא מזוהמים לאחר פינוי הקרקע המזוהמת והם עומדים בפני שיקום נופי. מאז אירוע הדליפה המשרד להגנת הסביבה ביצע דיגומי איכות אוויר בהם נוטרו חומרים אורגניים נדיפים, אבק וריח. תוצאות הדיגומים הראו ירידה משמעותית וקבועה בכל הפרמטרים במהלך השבועות הראשונים לאחר הדליפה. ולפיכך, הוחלט באביב 2015 לפתוח את שמורות הטבע "מסיב אילת" ו"ערבת עברונה" לציבור הרחב. ניטור אוויר תקופתי נערך אחת למספר חודשים במרחב השמורה בהנחית המשרד להגנת הסביבה.

המשרד להגנת הסביבה דרש מחברת קצא"א להציג סקר סיכונים ותכנית לצמצום סיכונים מידית מקו הנפט והופחתה משמעותית הסכנה לדליפה שתגיע לחוף אילת. אגף הכלכלה של המשרד להגנת הסביבה ביצע הערכה כלכלית לאומדן היקף הנזק הכללי למשק כתוצאה מאירוע הדליפה והוא מוערך בכ-141 מיליון ש"ח.

על פי החלטת הממשלה הוקמה מנהלת לשיקום עברונה שמפקחת על פעולות השיקום ובה נציגי המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, מועצה אזורית חבל אילות, רשות הניקוז ערבה ונציג הארגונים הירוקים.