הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


תעודת הוקרה לאיתי בן ה-8 שמצא פסלון מתקופת בית ראשון


ראש פסלון של אלת הפריון נתגלה ע''י איתי הלפרין בתל בית שמש. רשות העתיקות תעניק לו תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה, וכיתתו תוזמן להשתתף בחפירה ארכיאולוגית ובסיור באוצרות המדינה. הצלמיות משמשות כפריט מזהה של אזור השליטה של ממלכת יהודה, ולכן יש לממצא משמעות היסטורית גדולה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  25-11-2015



איתי עם ראש הפסלון. צילום: אריק הלפרין

ראש פסלון מתקופת בית ראשון התגלה ע"י איתי הלפרין בן 8 במהלך טיול משפחתי בשפלת יהודה. בסוף השבוע האחרון טיילה משפחת הלפרין מפרדסיה בתל בית שמש, כאשר לפתע הרים הבן הצעיר במשפחה, איתי בן השמונה, חפץ עגול מהאדמה. כאשר בחן את החפץ העשוי חרס, הופתע לראות כי מדובר בראש פסלון.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

המשפחה מיהרה לדווח על הממצא המעניין לרשות העתיקות. במפגש עם אלכסנדר גליק, ארכיאולוג נפת עמק חפר והשרון, הסתבר לאיתי שמצא ממצא בעל משמעות היסטורית גדולה. איתי סיפר כי לאחרונה ראה סרט על אינדיאנה ג'ונס וגמל בליבו להיות כזה כשיגדל; מציאת הפסלון היא מבחינתו בגדר הגשמת חלום.

אלכסנדר שיבח את איתי על אזרחותו הטובה במסירת הממצא, והסביר שחשוב לקרוא לארכיאולוגים בעוד הממצא בשטח, על מנת שיוכלו להפיק את המידע הארכיאולוגי מהממצא בצורה הטובה ביותר. רשות העתיקות תעניק לאיתי תעודת הוקרה וכיתתו תוזמן לחפור חפירה ארכיאולוגית יחד עם רשות העתיקות, ולסיור באוצרות המדינה.

אלון דה גרוט, מומחה רשות העתיקות לתקופת הברזל, זיהה את הממצא כראש פסלון של אלת פריון. לדבריו, "צלמיות כאלו, בדמותן של נשים עירומות המסמלות פריון, היו נפוצות בבתיהם של תושבי ממלכת יהודה מהמאה ה-8 לפני הספירה ועד לחורבנה של הממלכה על ידי הבבלים בימי צדקיהו (שנת 586 לפנה"ס). דה גרוט הוסיף, ש"הצלמיות הללו משמשות במחקר כפריט מזהה של אזור השליטה של ממלכת יהודה".


ראש פסלון האלה. צילום: אלכסנדר גליק - באדיבות רשות העתיקות

לדברי אנה אייריך, ארכיאולוגית נפת יהודה ברשות העתיקות, "לא במקרה נמצא פסלון כזה בפסגת תל בית שמש, ליד רובע מגורים מתקופת בית ראשון. בית שמש מוזכרת במקרא כעיר בנחלת שבט יהודה. מדי קיץ נערכות בתל חפירות מטעם אוניברסיטת תל אביב, בניהולם של ד"ר צבי לדרמן ופרופ' שלמה בונימוביץ. מחפירות אלה עולה, כי בתקופת בית ראשון התקיימה במקום עיר גדולה, שהייתה מרכז תעשייתי-מסחרי אזורי. העיר הייתה מוקפת בחומה שהקיפה מבני מגורים רבים ונחשפו בה גם מבנים ציבוריים, מחסנים ומפעל מים מרהיב. ב701 לפנה"ס החריב המלך האשורי סנחריב את בית שמש, וההרס הסופי של המקום נעשה בשנת 586 לפנה"ס, בידי נבוכדנצר מלך בבל".