הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושרה התוכנית לבניית 50 אלף דירות במושבים ובקיבוצים


המלצת הועדה לעניינים תכנוניים עקרוניים לעדכון תמ''א 35 - לאשר את היחידה השלישית עד 2.5 דונם בחלקת המגורים. תנועת המושבים: ''מדובר בשינוי מגמה כוללת. המושבים כיום מאפשרים פתרון נוסף ומשמעותי למצוקת הדיור''. ההמלצה תובא לאישור המועצה הארצית בשבוע הבא

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  10-11-2015



צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) אישרה היום תוכנית לבנייה של עד 50 אלף דירות במושבים ובקיבוצים. אתמול החליטה הועדה להמליץ למועצה הארצית לתכנון ולבנייה על הפקדה של תיקון לתמ"א 35 שיאפשר בנייה של יחידת דיור שלישית בשטח הנחלה במושבים, וכן עדכון פרטני של מספר יחידות הדיור שמתירה תוכנית המתאר הארצית - תמ"א 35 בכל יישוב כפרי - יישובים שיתופיים, מושבים וקיבוצים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

משמעות ההמלצה, אם תאושר על ידי המועצה הארצית בשבוע הבא, היא הגדלת פוטנציאל יחידות הדיור ביישובים הכפריים, בפרט במושבים, בהיקף של עשרות אלפי יחידות דיור. "כעת מתבקש על הולנת"ע להעביר לאישור המועצה הארצית את המלצתה זו בנוגע לאפשרות לבניית יחידה שלישית בנחלה, ולעדכן את תמ"א 35 בהתאם, ובכך לשחרר חסם משמעותי ביותר בדרך ליישום החלטות רמ"י במושבים ובקיבוצים לאחר שנים רבות של ציפייה" אומר עו''ד עמית יפרח, יו''ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים.

בשנים האחרונות נעשה מאמץ רב של תנועת המושבים לקדם את יישום החלטה 1399 (979) במושבים ובפרט את יכולתו של בעל הנחלה לבנות את הבית השלישי כחלק מזכויותיו לאחר היוון חלקת המגורים. סוגיית הבית השלישי התעוררה בעקבות מספר היחידות שנקבעו לכל מושב בתמ"א 35, במרכז הארץ בעיקר, כאשר הסף המקסימלי יצר מגבלה לבעלי הנחלות לממש את בניית הבית השלישי. בנובמבר המליצה הועדה 2013 לאשר את היחידה השלישית, אולם אז הביע שר הפנים לשעבר גדעון סער התנגדות לעניין, בעקבותיה הנושא הוקפא .

היום כאמור, קיבלה הולנת"ע בישיבתה את המלצת צוות התכנון ואישרה תוספת יחידת דיור שלישית בראש הנחלה במושב (עד 2.5 דונם), בתנאים שנקבעו על ידה.  במסגרת ההחלטה, הן הצוות התכנוני והן הולנת"ע סברו כי אין כל מניעה תכנונית לאישור היחידה השלישית וכי עיבוי בתוך המושב עדיף מאשר הרחבה הפוגעת בשטחים הפתוחים.

יודגש, כי הליך בחינת עדכון תמ"א 35, ובכללו נושא היחידה השלישית בנחלה, נמשך למעלה מ- 7 שנים, במהלכן נבחנו עמדותיהם של כל הגורמים הרלוונטיים, לרבות עמדת התנועות ההתיישבותיות, מרכז המועצות האזוריות, פורום 15 הערים הגדולות וכו'. כמו כן, התקיימו דיונים רבים בוועדה בעניין עדכון תוכנית המתאר הארצית, בהם קיבלו חבריה הסברים שונים מצוות התכנון, לרבות לעניין היחידה השלישית בנחלה.

מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור: "מדובר בבשורה משמעותית ביותר לכלל בעלי הנחלות מפארן בדרום ועד אביבים בצפון. זאת כחלק מהפעילות המשמעותית אל מול הממשלה וגורמי הממשל לשינוי המגמה. אני מברך על כך. עם זאת אנחנו עדיין לא במקום שבו אנו רוצים להיות, לא בתחום הקרקעות ולא בתחום החקלאות. שינוי המגמה החיובי נותן תקווה ולא נשקוט עד אשר יושג".

יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים, עו"ד עמית יפרח: "החלטת הולנת"ע נותנת משקל ראוי לכל היתרונות התכנוניים, הלאומיים והסביבתיים התומכים במתן אפשרות לבניית יחידה שלישית בנחלה, לרבות היותה פתרון נוסף למצוקת הדיור האדירה והמחריפה במדינת ישראל, העדפת עיבוי הישוב על הרחבתו, ולאפשר יישום החלטות רשות מקרקעי ישראל במושבים. הולנת"ע בהחלטתה זו לא נכנעה להשפעתם של גופים אינטרסנטיים ששוב ושוב מאיימים בסכנת הפרבור שלכאורה תגרם כתוצאה מאפשרות בניית היחידה השלישית, אף על פי שטענה זו כבר נדחתה – הן על ידי בית המשפט הגבוה לצדק במסגרת בג"צ פורום 15 הערים והן על ידי כל הגורמים המקצועיים שבחנו סוגיה זו".

ראש המועצה האזורית לב השרון, יו"ר ועדת הקרקעות של תנועת המושבים וחבר הולנת"ע, עמיר ריטוב: ״ תנועת המושבים בתיאום עם מרכז המועצות תומכים בהוספת היחידה השלישית. זו החלטה מאוזנת אשר נסחבה יותר מידי זמן ולכן ההחלטה נותנת עדיפות לשטחים פתוחים ועיבוי המושב ואנו מברכים ומצפים לאישור המועצה הארצית לתכנון ובניה ״.

גם בתנועה הקיבוצית מיהרו לברך על העדכון המתבקש, שישחרר באופן מידי בנייה של מאות יחידות דיור בקיבוצים (בשלב הראשון), וכאמור, יאפשר תכנון עתידי לאלפי יחידות דיור נדרשות נוספות.: ''הועדה אישרה היום את בקשתה של התנועה הקיבוצית, בשמם של 21 קיבוצים שהגיעו למכסת מגבלת היחידות בקיבוצם וכן של 14 קיבוצי עוטף עזה. החלטת הולנת"ע כוללת את עדכון לוח 2 בתמ"א 35 בקיבוצים והיא משקפת תוספת תכנונית בסדר גודל של מעל ל-3000 יח' דיור שיתווספו לאותם 21 קיבוצים, ועוד תוספת של כ-1500 יח' לקיבוצי עוטף עזה.''

דוגמאות בולטות להשפעה ישירה על הקיבוצים: קיבוץ מעגן מיכאל שהוגבל ל-600 יח' יכול כעת להגיש תכניות ל-900 יח' דיור, נען שהוגבל ל-600 יח' יוכל להגיש תכניות ל-800 יח', רמת יוחנן יוכל להגיש תכניות לעוד 200 יח' על ה-400 שאושרו בעבר, והקיבוצים נחל-עוז, אור-הנר, גבים, וארז, יוכלו להגיש תכניות לעוד 100 יח' על ה-400 שאושרו בעבר. התוספת לקיבוצי עוטף עזה היא נגזרת ישירה של מדיניות מממשלתית לחיזוק האזור ועידוד הצמיחה הדמוגרפית ביישובים שבעוטף עזה.

ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "זוהי בשורה חשובה לקיבוצים רבים, ואני שמח להיווכח שהבטחותיו של אביגדור יצחקי מתממשות. היום יותר מתמיד אני משוכנע ששנת 2016 תהיה שנת הזדמנות, וכל הצדדים חייבים להבין שהושחת זמן רב על דיבורי סרק וכעת יש להסתכל קדימה ולהתמקד ביישומם של הפתרונות שיאפשרו את הגידול הטבעי בקיבוצים".

דבריו של ניר מאיר נאמרים כהמשך לפגישת עבודה מוצלחת שתקיימה בינו לבין אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, לפני כשבועיים מתוך רצון לקדם את נושא הגידול הטבעי בקיבוצים, נושא המהווה אבן נגף לצמיחה הדמוגרפית בקיבוצים רבים. השניים היו תמימי דעים שזו העת המתאימה להפסיק להיתקע על סעיפי בירוקרטיה, ולעבור לשלב מעשי של בנייה בקיבוצים.