צילום: מועצת הבקר ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), קיימה היום דיון שעסק בחשש להתייקרות הבשר המיובא בעשרות אחוזים, זאת בשל מחלוקת בין הרבנות הראשית ליבואנים. הדיון התקיים לבקשת חברי הכנסת מיקי לוי (יש עתיד) ואראל מרגלית (המחנה הציוני), שטענו כי הסיבות לעליית המחירים הינה עקב החלטת הרבנות להקשיח את התנאים להשגחה על בשר. במהלך הדיון התברר כי למרות שהמחלוקת כבר נפתרה, הפתרון לא מקובל על משרד המשפטים ובשל העיכובים שנגרמו עד להשגת הפתרון ,מחירי הבשר בחגים עלולים לעלות ב-30% ויותר.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק בתום הדיון הארוך הביע היו"ר כבל זעם על כך שהוא וחברי הכנסת לא הצליחו לקבל תשובות ברורות כיצד ניתן למנוע את העלאת המחירים. "אני רואה בחומרה רבה את המצב אליו נקלענו, שיוביל לעליית מחירי הבשר לקראת החגים". כבל הוסיף כי יתבע משרי הכלכלה והביטחון לאפשר שימוש במלאי החירום הקיימים, ידרוש ממשרד החקלאות להגביר את שחיטת העופות לקראת החגים כדי להוריד את המחירים כך שבכל בית בישראל יוכלו לרכוש בשר במחיר שווה לכל נפש, ויפנה ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה בדרישה לחקור את ההתנהלות שהובילה למצב הזה.
ח"כ מרגלית הציג את הדברים ואמר כי בשל המחלוקת נוצר מחסור של 25 אלף טון בשר, וח"כ לוי הוסיף כי הדבר עלול להוביל לעלייה של בין 26-42 אחוזים במחיר ודרש לדעת כיצד ניתן להוזיל את המחיר. ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד) טען כי הפתרון הוא להעביר את הצעת החוק שיזם, יחד עם היו"ר כבל, שתסיר את המגבלות על יבוא בשר קפוא שקיבל הכשר של גופי הרבנות בקהילות היהודיות בחו"ל.
מנכ"ל המשרד לשירותי דת, עודד פלוס, אמר כי המחלוקת בין הרבנות ליבואנים כבר הוסדרה. ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר כי היבואנים צריכים להודיע שלא יעלו מחירים. עם זאת, אופיר ווגלטר המנהל את חברת אורכאד פודס ומייבא בשר, אמר כי כבר כרגע יש מחסור והמחירים עלו. ככל שהבשר יתחיל להגיע, לנוכח ההבנות, המחיר ירד ויתאזן. מנהל היבוא של טיב טעם, צחי ליפקה, אמר כי "מדובר בקטסטרופה ובעליית מחיר של עד 80%, כיוון שיבואנים מטפטפים את הבשר החוצה קשה למכור". עם זאת הוא הבהיר שאינו חושד שהיבואנים מבצעים ספסרות.
במהלך הדיון טענו הן נציגי הרבנות והן נציגי היבואנים כי משרד המשפטים מונע לצאת לדרך עם ההסכמות. היועץ ההלכתי לרב הראשי, אליהו הבלין, הוסיף עם זאת כי היבואנים הפעילו לחץ כדי לא לשנות קריטריונים שיקבעו מי יהיו המשגיחים ועשו שביתה איטלקית שגרמה למצב שנוצר. הוא הסביר כי הצוותים הקבועים של היבואנים היו מוציאים אחוזי טרפות נמוכים מאוד ועלה חשש שיש קשר לא כשר בין יבואן לצוות הקבוע שלו. עם זאת, הוסיף הבלין, כי גם כאשר הסכימה הרבנות להתפשר עם היבואנים, משרד המשפטים בחר להתעקש יותר ממנה.
נציג משרד המשפטים אוגי פז, הגיב להאשמות ואמר בציניות כי "המשפטנים תמיד מפריעים להכל. ניגוד העניינים בין היבואן לצוות שלו עדיין קיים, ולכן צריך נימוקים טובים לפשרה שעשתה הרבנות.''
היו"ר כבל הגיב ואמר כי "לכאורה משרד המשפטים היה צריך להגיד שבא לציון גואל, אבל הוא מגיש בד"צ על הבד"צ. אי אפשר כל היום ללכת עם זכוכית מגדלת ולבדוק כל דבר כמו בבדיקת חמץ לפני פסח". כבל הביע זעם על כך שהמצב עלול להביא לעליית מחירים ודרש פתרונות. "אני רוצה שבחגים מחירי הבשר יוזלו. לא מקובל עלי שבגלל הוויכוח הזה נאכל בחגים בשר במחירים מופקעים", אמר ח"כ כבל.
ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) אמר כי ליבואנים יש מלאי מספיק כדי למנוע העלאת מחירים ואמר כי אם יהיה צורך יבקש משר הכלכלה להיכנס להם למקררים. "שאף אחד לא יעשה עלינו קופון", אמר ח"כ וקנין. היבואנים דחו את הטענות ואמרו כי המלאים נגמרו. ריקרדו גולדשמיט, יבואן מחברת גול סחר, טען כי אין מלאים ואמר: "אפילו קילו אין לי וישראל היא לא רוסיה שתכריח אותי למכור".
היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה רואה בחומרה רבה את המצב אליו נקלענו, לפיו לקראת החגים מחירי הבשר יעלו ב-30% ויותר. הוא הוסיף כי ידרוש לבדוק לעומק את המלאים בישראל וכי הוועדה תובעת משרי הכלכלה והביטחון לאפשר שימוש במלאים הקיימים לשעת חירום. עוד ציין היו"ר כבל כי יפנה למשרד החקלאות, כדי להיערך להגברת שחיטת עופות, כדי שלא ייווצר מחסור בבשר, ואמר כי צריך לחקור את ההתנהלות שהובילה למצב הזה.