צבאים בשמורת עברונה, צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים מחר (3.3.2015) תציין רשות הטבע והגנים את "היום העולמי לשמירת החי בבר" שהוכרז על ידי האו"ם להעלאת המודעות לשמירה על חיות הבר. 180 מדינות בעולם, ובהן מדינת ישראל, חתומות על אמנת CITES המסדירה את הסחר הבין-לאומי בחיות בר הנתונות בסכנת הכחדה, בכדי לשמור על אוכלוסיות אלו.
בשל מיקומה של ישראל בין שלוש יבשות, יש בה עולם חי עשיר מעין כמוהו, אך לעתידם של בעלי חיים רבים נשקפת סכנה בשל היעלמות בתי הגידול הטבעיים שלהם. רבים מהם נפגעים ונקטעים עקב פיתוח מואץ על חשבון השטחים הפתוחים, הרעלות לא חוקיות וצייד בלתי מבוקר. הסחר הלא חוקי בחיות בר ובמוצריהן, ההולך וגדל בשנים האחרונות, מאיים אף הוא על חיות הבר. רשות הטבע והגנים - הגוף המקצועי הממונה מטעם מדינת ישראל על הטיפול בסחר בחיות בר שמקורן בישראל ובמדינות אחרות, עושה מאמץ מיוחד כדי למנוע פגיעה באוכלוסיות אלו, ומשתפת פעולה בכך עם המדינות האחרות החתומות על האמנה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק נוסף על כך, עוסקת רשות הטבע והגנים בגידול גרעיני רבייה של מיני חיות בר הנמצאות בסכנת הכחדה, ושל מינים שחיו בעבר בתחומי ישראל ונכחדו ממנה ומיועדים להשבה לטבע. אתרי הגידול של גרעיני הרבייה משמשים גם מרכזי הדרכה לשמירת הטבע, והפעילות בהם מעניקה למשתתפים ערך חוויתי, חינוכי ותיירותי.
מנהל חטיבת פיקוח ואכיפה ברשות, רוני מלכא: "היקף הפשע כנגד חיות הבר והסחר העצום בתוצרים ובחיות עצמן מדאיג מאוד, אנו ברשות מתגייסים למאמץ המשותף הכולל את ראשי האו"ם ומדינות העולם בכדי לנסות ולתת הגנה טובה יותר ולהפחית את הפגיעה בחיות וצמחי הבר באשר הם".
בשנת 2013 החליטה האספה הכללית של האו"ם להכריז על תאריך זה, שבו נחתמה אמנת CITES בשנת 1973, כיום העולמי לשמירת החי בבר (World Wildlife Day), בכדי לחשוף את הציבור למגוון החי והצומח שעל פני כדור הארץ ולהעלות את המודעות לצורך בשימורם. בהחלטה זו מחזק האו"ם את ההצהרה בדבר ערכן הרב של חיות הבר ומגוון התרומות שלהן בתחום התרומות האקולוגיות, גנטיות, חברתיות, כלכליות, מדעיות, חינוכיות ותרבותיות, ומכיר בתפקיד החשוב שלהאמנה במאמץ להבטיח שהסחר הבין-לאומי לא יפגע בהישרדותם של מיני חיות בר.
אמנת CITES נועדה להסדיר את הסחר הבין-לאומי ביותר מ־35,000 מיני בעלי חיים וצמחים בעולם הנתונים בסכנת הכחדה. אמנה זו היא אחד הכלים החשובים בשימור המגוון הביולוגי העולמי, וחתומות עליה 180 מדינות. מדינת ישראל חתמה על האמנה בשנת 1979.
האמנה קובעת שבכל מדינה החתומה עליה יהיה גוף מדעי וגוף ניהולי שיהיה אחראי לטיפול בנושאי הסחר במינים בסכנת הכחדה. בישראל זוהי חטיבת המדע וחטיבת האכיפה של רשות הטבע והגנים. מטרת האמנה היא להבטיח את המשך קיומם של מינים אלו בטבע ואת המשך התועלות שהם מועילים לכלכלת עמים ילידים ולסביבה. מערכת ההיתרים של CITES מבטיחה שהסחר הבין-לאומי במינים הרשומים בנספחי האמנה יהיה בר-קיימא, חוקי ומבוקר.
בשנת 1994 נקבעו בישראל תקנות להגנת חיית הבר, והן מסדירות את נושאי היבוא, היצוא, הסחר, ההעברה וההחזקה של חיות בר בישראל על ידי מערכת של היתרים, רישוי וסימון של חיות בר מוגנות. כל אדם המחזיק בחיות הבר וסוחר בהן (למשל, בפינות חי, בגני חיות, בחנויות לבעלי חיים, בחוות גידול וביבוא בעל חיים, ואנשים פרטיים המחזיקים יותר מחמש חיות בר), מחויב לדווח על כך ולקבל היתר. ישנם כמה סוגים של היתרים בענייני חיות הבר: החזקה, סחר, העברה, יבוא, יצוא ויצוא חוזר.