צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה מדי שנה גונבים פלשתינאים, ע"י חיבורים פיראטיים לצינורות חברת "מקורות", 5 מיליון קוב מים. זאת, בנוסף לגניבת מים ע"י קידוחים בלתי-חוקיים, הגורמים סכנה לאקוויפר ההר ומאגר המים התת-קרקעי. כך נחשף היום (ג') בוועדה לביקורת המדינה. לדברי דני סופר, מנהל מרחב המרכז ב"מקורות", השנה נרשמה עלייה במספר הגניבות.
יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) סיפר כי סייר בשטח וראה מקרוב "את הבניה הבלתי-חוקית הערבית, את גניבות המים הרבות תוך התחברות פיראטית לצינורות, והזיהום הרב הנשפך לנחלי האיזור תוך סכנה בריאותית חמורה. חייבים ליצור הרתעה וענישה כלכלית חמורה כדי למנוע בזבוז משאבים ברדיפה אינסופית אחרי גנבי המים הפלשתינאיים". בנוסף קרא כהן למשטרה, להגביר את האכיפה באיזור יהודה ושומרון למניעת תאונות דרכים, ולהקפיד לשלוח בוחני-תנועה גם לתאונות בין פלשתינאיים, כדי לתעד מקומות עלי סיכון תעבורתי.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק אל"מ ראיד מנסור, סגן ראש המינהל האזרחי, אמר בדיון: "הבנו שיש לנו בעיה ארגונית, קמ"ט המים הקודם עזב את תפקידו ומונה לו ממלא מקום עם צוות מתוגבר. ערכנו ארגון מחדש ביחידת המים, הוקמו ארבעה צוותי פיקוח ואכיפה עם כלי רכב וציוד. בשנה האחרונה החרמנו 2000 משאבות בגשר אלנבי, כדי למנוע חיבורים לא-חוקיים, ואנו עורכים דו"ח מעקב חודשי יחד עם רשות המים. כמו-כן צוותי מעקב ופיקוח של המשרד לאיכות הסביבה, הפועלים בליווי שלנו, החרימו יותר מ-180 משאיות עם ציוד אסור. הצבנו מצלמות וחיישנים על קווי המים, המתריעות על נגיעה בקו המים – ושולחות למקום כוח התערבות". מנסור ציין כי החיבור הפיראטי איננו מגיע עד לבית או שטח מזוהה עם בעלות מוסדרת – שניתן לתבוע אותם.
רפ"ק מירב אטינגר, יועצת משפטית של מחוז ש"י הוסיפה כי בשנה האחרונה נחקרו 350 ערבים בגין גניבת מים, מהם 13 הועברו להליך משפטי. "בשלושה מקרים נתפסו חשודים בשעת מעשה, אך אינני יודעת מה נעשה בהם בתביעה הצבאית. ברור שצריך להחמיר בענישה על מעשים כאלו – אך אין אנו שולטים על הענישה. המינהל האזרחי אמור להקים יחידת אכיפה לעבירות איכות הסביבה".
בני אלבז, ממלא-מקום קמ"ט מים במינהל הדגיש כי בשלושת החודשים האחרונים נותקו מאות חיבורים בלתי-חוקיים, נמנעו מאות קידוחים, והוחרמו אלפי ק"מ של הצנרת. ברוך נגר, ראש מינהלת המים והביוב ביו"ש, סיפר כי כמות המים הניתנת להפקה מאקוויפר ההר, היא 483 מיליון קוב לישראלים ו-196 מיליון קוב לפלשתינאים. "בהשוואה היום נלקחים מהכנרת 200-150 מיליון קוב, ואילו מאקוויפר ההר נלקח יותר מפי שלושה ולכן חשיבותו הרבה למדינת ישראל. כחמישה מיליון קוב מים נגנבים מדי שנה ע"י הפלשתינאים, אך הקידוחים הם המסוכנים הרבה יותר כי הם יכולים לגנוב כמות אדירה בהרבה. מרבית הקידוחים הבלתי-חוקיים בבקעת הירדן ובאיזור ג'נין".
ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) ציינה כי החרמת הציוד איננה ענישה מספקת. ''יש לתחשב את הרווח מהמים והחקלאות שהגנב הערבי הרוויח מהמים הגנובים. כל זמן שאין אכיפה מרתיעה, גניבות המים והקידוחים הפיראטיים יימשכו. דו"ח המבקר והמעקב אחרי הטיפול בו, חושפים עד כמה אי-אכיפת החוק ביו"ש מול הפלשתינאיים היא חמורה".
ישראל גנץ, סגן ראש המועצה האזורית מטה בנימין, הדגיש כי ישובים ושטחים חקלאיים אינם מקבלים מים מספר שעות, בעיקר בקיץ – בגלל גניבות המים. הוא הוסיף כי שמורת הטבע עין-מבוע נסגרה לאחרונה מבקרים למשך שבוע, בגלל הזרמת שפכים פלשתינאיים.