הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מגדלי הדבורים ברמת הגולן מתגעגעים לאסאד


הדבוראים ברמת הגולן אינם מורשים להציב כוורות בסמוך לגבול מחשש לזליגות ירי מכיוון סוריה. בנוסף לכך, שטחי רעיה לדבורים נשרפו כתוצאה מפגיעת פגזי מרגמה והותירו אותן ללא מקורות צוף. דבוראי: ''כשאסד שלט באזור היה לנו יותר שקט'' מועצת הדבש: ''נאמוד את הנזק עם סיום עונת הרדייה''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  03-09-2014



הדבוראי שמעון רייקין בודק כוורות ברמת הגולן, צילום: תקשורות יעל שביט

בשל הקרבות בסוריה בסמוך לגבול עם ישראל, הכריז צה"ל על אזורים הקרובים לגבול כשטח צבאי סגור ואסר על הדבוראים להציב כוורות במקום. אזורים אלו נמצאים בסכנה לאור זליגות הירי ולכן קיים חשש כבד לפגיעה באזרחים שנמצאים בסמוך לגבול. בנוסף, שטחי צוף רבים נשרפו בעקבות פגיעת פגזי המרגמה והותירו את הדבורים ללא מזון. 

ברמת הגולן מוצבות היום מעל 2,000 כוורות בטווח של 4 ק''מ מהגבול. הכוורות מוצבות בעונה זו של השנה בעיקר לצרכי אגירת דבש, מאחר ורוב פריחות המטעים והפרדסים באזור כבר נסתיימו ויתחדשו בחודש ינואר. בנוסף, זוהי תקופה קריטית עבור הדבוראים אשר מכינים את הכוורות לעונת החורף הקרובה ורודים את הדבש לקראת ראש השנה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

"לאחר שהסתיים מבצע 'צוק איתן' ובעוטף עזה אומדים הדבוראים את נזקי הלחימה והפגיעות הכלכליות והפיזיות בכוורות, כעת גם הדבוראים והחקלאים בגבול הצפון חוששים מזליגת ירי מסוריה'' אומר מנכ"ל מועצת הדבש הרצל אבידור, ''הדבוראים בגבול סוריה עובדים בשטחים פתוחים וחשופים לפגיעה מירי פגזי המרגמות, ללא כל מיגון בקרבת מקום, עובדה המציבה אותם בסיכון חיים ממשי. הכוורות מוצבות לצורך אגירת דבש, ובהיעדר יכולת להגיע לכוורות נמנעת הרדייה של דבש הקיץ. את ההפסדים הכלכליים נוכל לאמוד רק בשלב מאוחר יותר עם סיום עונת הרדייה".

בועז כנות, יו"ר ארגון מגדלי הדבורים בישראל אומר כי הארגון נמצא בקשר יומיומי עם כל הדבוראים ברמת הגולן וכי בהתאם להנחיות מצה"ל נאלצים הדבוראים לשנע כוורות ממקום למקום, דבר הפוגע בכוורות ובדבורים, מאחר והם אינן נמצאות בקרבת מקור הצוף. ''כולנו תקווה, כי המצב יירגע, מאחר והדבוראים נמצאים בתקופה קריטית לקראת ראש השנה ולצערנו עדיין מרגישים את השפעת החורף השחון אשר גרם לירידה בתפוקת הדבש''.

בתוך כך, הדבוראים מקיימים מאבק בימים אלו כנגד הרפורמה שמתכנן משרד החקלאות בענף הדבש. ''החוק החדש הרסני לענף הדבש, הדבוראות והחקלאות בכלל'' אומר בועז כנות''. דווקא בימים אלו חשוב להבין, כי אם לא תתקיים האבקת גידולי החקלאות ורעיית דבורים מוסדרת, ייפגעו כל שטחי הגידולים החקלאיים ברחבי הארץ, יהיה קושי רב להשיג פירות וירקות ומחירם יעלה. היום, יותר מתמיד, לאחר שהוכחה חשיבותה של התיישבות וחקלאות בגבולות המדינה, לא נאפשר, כי שיקולים פופוליסטיים, כאלו או אחרים יהיו מעורבים בעתיד חקלאות והתיישבות עובדת בפריפריה, הממוקמת בגבולות המדינה ומהווה שמירה על שטחים פתוחים ויישובי ספר המתפרנסים מחקלאות, כדוגמת עוטף עזה ורמת הגולן".

דיויד אלין, דבוראי, ממושב גבעת יואב אשר כוורות שלו מוצבות באזור תל פארס בסמוך לגבול אומר: "זוהי תחילתה של מגמה מדאיגה במיוחד, אנו ערב ראש השנה ובכל יום שעובר אנו חוששים, כי מגמה זו תימשך לאורך זמן רב ותפגע בנו כלכלית ומעל הכל בחיינו".

שמעון ריקיין ממושב שדה אליעזר שעשרות כוורות שלו מוצבות בצפון רמת הגולן, אומר: "הדבורה אינה יכולה לשרוד זמן רב ללא מקור צוף, כשאסד שלט באזור היה לנו יותר שקט, נקווה שהלחימה תסתיים בקרוב".

שלום רביב, דבוראי ממושב שעל שנאלץ להרחיק את הכוורות שהציב בסמוך לגבול מחשש לפגיעה מהירי "נקודות המרעה של דבורת הדבש עם פוטנציאל צוף הינן מוגבלות ביותר, במיוחד בעונה זו של השנה ולאחר חורף שחון, כשהזזתי את הכוורות ממקור הצוף, נותרו הכוורות ללא מזון וזו בעיה קשה שאיני יודע כיצד נתגבר עליה. נאלצתי לשנע את הכוורות, שכעת בחלקן עומדות במקומות יתומים מצוף" מספר רביב ומוסיף "לפני הלחימה בסוריה, היה לנו שקט המון שנים וחיינו בנחת ובשלום כעת כולנו חיים בחשש ודאגה גדולה מהעתיד לבוא עלינו, כבר עכשיו איננו יכולים לנהל שיגרת חיים רגילה, לעבוד בשטח פתוח ולהרגיש בטוחים".

ניב פאר, דבוראי ממושב צופית מדגיש, כי המצב הקיים, אינו חד פעמי ואינו קורה רק בימים האחרונים, "כבר מתחילת הקרבות בסוריה לפני שלוש שנים הרגשנו היטב, הדבוראים והחקלאים, את הזליגות מהלחימה בסוריה. אנו עובדים בשטחים פתוחים ללא כל אפשרות למיגון בקרבת מקום, זו סכנת חיים אמתית, לא רק בצפון הרמה, כי אם גם לאורך שאר הגבול, בדרום הרמה. בימים האחרונים נשרפו שטחי אקליפטוס רבים ושטחי צוף מפגיעת פגזי מרגמה ונאלצנו להזיז משם את הכוורות מהחשש שישרפו".