הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מבצע הצלה: מאות טריטונים בוגרים שוחררו היום לטבע


חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הצליחו לגדל בגרעין רבייה מאות טריטונים, מין של דו-חיים המצוי בסכנת הכחדה חמורה בישראל. צאצאיהם של הפרטים שהוצאו לפני כשנה במבצע הצלה מבית הגידול האחרון והמוכר בישראל באזור חיפה, שוחררו היום לטבע באזור נחל בית לחם

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  01-07-2014



טריטון הפסים בסכנת הכחדה חמורה, צילום: עוז ריטנר - באדיבות אוניברסיטת ת''א

כ- 400 טריטונים בוגרים שוחררו היום (ג') באזור נחל בית לחם, במסגרת פרויקט הצלה משותף של אוניברסיטת תל אביב ורשות הטבע והגנים. באביב 2013 הצילו חוקרים מהגן הזאולוגי באוניברסיטת תל אביב טריטונים (טריטון פסים, Triturus vittatus) וחפריות (חפרית עין החתול, Pelobates syriacus), שני מינים המצויים בארץ בסכנת הכחדה חמורה. הטריטונים היו בשטח בו נמצאת שלולית החורף המכונה 'שלולית צומת הצ'קפוסט' מצפון לחיפה, שבה נבנה בימים אלו מתחם הקניות 'ביג'.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

שלולית זו היוותה בית גידול לח ייחודי, והאתר היחיד והאחרון המוכר מעמק זבולון בו מצויים הטריטונים. מחקר גנטי של אוכלוסיית החפריות במקום העלה כי מדובר בהאפלוטיפ ייחודי, המצוי באתר זה ובאתר נוסף אחד בלבד. כמו כן, זהו האתר ממנו תואר המין לראשונה, והמהווה את ה-type locality של המין.

הגן הזואולוגי באוניברסיטת תל אביב נרתם להקמת גרעין רבייה של טריטונים וחפריות בהובלת פרופ' נגה קרונפלד-שור והסטודנטית יעל בלון ובשיתוף עם חטיבת המדע של רשות הטבע והגנים הלאומיים וד"ר שריג גפני ממכללת רופין. לצורך הקמת הגרעין נאספו משלולית צומת הצ'קפוסט כ-400 ראשני חפריות וכ-100 ראשני טריטונים.


שחרור הטריטונים היום באזור נחל בית לחם. צילום: פרופ' נגה קרונפלד-שור

באשר לטריטונים, פרופ' נגה קרונפלד מספרת, כי לקראת סוף חודש ינואר החלו כמחצית מהם לשנות את צבעם, צורתם והתנהגותם. הופיעו נקודות והתפתחות רכס בגב אצל הזכרים ושהייה ממושכת של טריטונים רבים בכלי המים - שינויים המעידים על פעילות רבייתית. לכן, בתחילת פברואר הועברו 35 מהם, זכרים ונקבות שנראו עם פוטנציאל רבייה, לאקווריומים עם בית גידול מתאים לרבייה - גישה למים, צמחיית מים ויציאה ליבשה. לאחר קצת יותר משבוע החלו להופיע ביצים בתוך הצמחייה בשני האקווריומים, ובמרץ הופיע ראשן הטריטון הראשון ששחה במים. אליו הצטרפו כ-400 טריטונים נוספים, צאצאי הגרעין. טריטונים אלו עברו גלגול, והיום כאמור, כשהם מוכנים לשחרור, הוחזרו לטבע באזור נחל בית לחם.

''למרות שנסיון העבר מלמד שגידול ממושך והרבייה של דו-חיים אלה בשבי קשה ביותר, הרי שלמרבה השמחה, במהלך השנה שחלפה הייתה תמותה נמוכה מאד של פרטים משני המינים, וכל הפרטים עברו גילגול'' אומרת פרופ' קרונפלד. ''כיום יש בגרעין כ 400 חפריות שעברו גלגול אך עדין לא הגיעו לבגרות מינית. פרטים אלו צפויים להגיע לבגרות בתוך שנה עד שנתיים, אז ניתן יהיה לשחרר גם חפריות''.