צילום: הפורטל לחקלאות טבע וסביבה מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום (א') תיקון להחלטה על הרפורמה במקרקעי ישראל, שמטרתה להרחיב את אוכלוסיית הזכאים לקבלת בעלות על נכסיהם. ההחלטה החדשה תאפשר לחוכרי נכסים צמודי קרקע שגודלם עד 540 מ"ר, באזורים שאינם אזורי עדיפות לאומית, לקבל את הבעלות ללא תמורה, מלבד במקרים שבהם התשלום עבור הנכס היה לפי בינוי בפועל, או בישובי עולים בהם ניתנה תמורה מופחתת עבור הנכס. אמדן אבדן ההכנסות השנתי הצפוי בעקבות ההחלטה - 47 מיליון שקלים.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק לנכסים בהם שולמה תמורה לרמ״י רק עבור בינוי בפועל, כגון ישובי עולים, תידרש מהחוכר השלמה ביחס לגודל המגרש. כתנאי לרכישת הזכויות. ההחלטה מאפשרת גם הקניית בעלות בתמורה לנכסי תיירות ומסחר הבנויים עד ק"מ אחד מחוף הים
ההחלטה קובעת כי בהרחבות של ישובים חקלאיים או בישובים קהילתיים בהם האגודה התנגדה להקניית הבעלות תכלול ההטבה רק חידוש החוזה ופטור מתשלומים לרשות מקרקעי ישראל בלבד.
ההחלטה לא תחול על על רוכשי דירות בקיבוצים בשיוך דירות, אשר לא שילמו את התמורה בגין הנכס, או מי שקיבל קרקע בפטור ולא רשאי להעביר את הזכויות בה לאחר, אלא לאחר מילוי תנאים מסוימים הנדרשים בהחלטה.
בנכסים שלא ניתנים זמנית לרישום בטאבו תינתן הודעה על הארכת זכות חכירה ללא תמורה לתקופות נוספות של 98 שנים המתחדשות מעת לעת או עד לרישום זכויות הבעלות.
במקביל לאישור ההחלטה אישרה המועצה להקטין את היקף הפטור שניתן לחוכרים במרכז הארץ, בבניה מהוונת צמודת קרקע , מתשלום דמי היתר על תוספות בנייה, שינויי יעוד ופיצול מגרש, והוא ינתן רק עד לשטח כולל של 160 מ"ר ליחידת מגורים אחת זאת כדי לעודד את החוכרים הזכאים לקבל בעלות בתמורה, לפעול לרכישת הבעלות על הנכס שלהם.
ההחלטה קובעת כי רשות מקרקעי ישראל תגבה דמי היתר, במרכז הארץ ובאזור עדיפות לאומית ב', בשיעור של 31%, בגין יתרת הזכויות שמעבר ל 160 מ"ר (כולל שטחי שירות) ליחידת מגורים אחת.
באזורי עדיפות לאומית א' וקו עימות לא יגבו דמי היתר למעט במקרים בהם שולם על הנכס תשלום ראשוני בגין בנייה בפועל בלבד.
יו"ר מועצת מקרקעי ישראל השר אורי אריאל : זוהי החלטה נוספת שנועדה לפשט ולייעל את ההתנהלות בשוק הדיור ולסייע במאמץ לפתור את משבר הדיור הפחתת החיכוך עם החוכרים תקדם את הרפורמה ברשות מקרקעי ישראל''.
מנהל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן: ''ככל שנקטין את מספר החוכרים שעלינו לטפל בהם נוכל להתמקד במשימה העליונה של הגברת השיווקים והגדלת היצע יחידות הדיור במשק''.
''החלטה שערורייתית שאינה עומדת בכללי מינהל בסיסיים''מעמותת אדמתי נמסר בתגובה להחלטה: ''נציגי האוצר שתמכו בה, לא היו מרשים לשום הצעת החלטה המוגשת לממשלה, להגיע כך לשולחן הממשלה. נציגי משרד המשפטים היו חוסמים הצעה כזו בשם הצדק החלוקתי. נציגי רמ"י אימצו לשון חדשה: הטבות עתק הפכו ל"ייעול השימוש", פטורים לאין ספור לאוכלוסייה חזקה (בעלי מגרשים גדולים) הפכו ל "הקטנת החיכוך". דלת רחבה שנפתחה לבעלי מגרשים של עד 280 מ"ר הפכה לשער פרוץ למגרשים גדולים יותר.
• פעם נוספת - אין בהחלטה שום אומדן או סיכום כספי של היקף הטבות דומות, אשר ניתנו כבר בעבר לאותו מגזר עירוני.
• פעם נוספת - אין הערכה להיקף הטבות אלו הניתנות עתה לאותו מגזר (העירוני בלבד).
• פעם נוספת - אין הצגת התוצאות המקוות מצעד זה: בכמה תייעל את ניצול הקרקע המיועדת לבניה ? מה תרומתה לפיזור אוכלוסייה וחיזוק הנגב והגליל ?
• פעם נוספית - אין התחשבות בזכויות חוכרים חקלאיים ותיקים שאינן נופלות בשום היבט מזכויות חוכרים אחרים האמורים ליהנות מן ההטבות.
• ופעם נוספת מופעל מהלך ברוטלי של רמ"י כלפי הקק"ל, כאילו שרק בקרן זו יש חוסר שקיפות וניהול בעייתי.
פעילות משרדי ממשלה רבים מצטיינת בתכונות אלו למרות מפקחי העל מטעם משרד המשפטים בדמות יועצים משפטיים בכל משרד וחשבים מלווים מטעם משרד האוצר. דוחות מבקר המדינה חוזרים ומתריעים מפני המתרחש שם. ''
עמותת אדמתי שוקלת הגשת עתירה כדי למנוע יישום החלטה זו.