הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


רכש חדש: הספינה 'בת גלים' תשמש לצרכי מחקר של מדינת ישראל


הספינה שנרכשה ממשרד הבטחון בעלות של כ-20 מליון ₪ תפעל בעיקר במסגרת פעילות החברה הממשלתית לחקר ימים ואגמים, לצרכי מחקר, ניטור ומיפוי המים הכלכליים של מדינת ישראל. השר סילבן שלום: ''רכישת ספינת המחקר החדשה חיונית ביותר לצורכי ביצוע מחקרים ימיים ולהבנת הסביבה הימית בים התיכון''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  01-06-2014



צילום ארכיון: דמי בורקמן, באדיבות אוניברסיטת חיפה

משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים רכש ממשרד הבטחון את הספינה 'בת גלים' שתשמש לצרכי מחקר, ניטור ומיפוי המים הכלכליים של מדינת ישראל. עלות הרכישה כ-20 מיליון שקלים והיא צפויה לשמש גם משרדי ממשלה נוספים, גופי מחקר ואת צה"ל. רכישת הספינה נעשתה בהתאם להחלטת ממשלה מס' 4291, לצורך איסוף המידע הנדרש אודות תכונות הים והשינויים בו בעקבות תחילת הפקת הגז הטבעי בים התיכון.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

ספינת המחקר נועדה לסייע בהשגת צרכים לאומיים נוספים של מדינת ישראל ובהם: חקר רב תחומי, ניטור ומיפוי האזור הכלכלי-בלעדי של ישראל בים התיכון, מעקב אחר השפעת תשתיות ימיות על הסביבה הימית, הערכת פוטנציאל הסיכון לנזקים אקולוגיים ובדיקת השפעה של פרויקטים תשתיתיים עתידיים. כמו כן, הספינה תשמש את המדינה בתחום חיפושי וקידוחי הנפט והגז טבעי בים העמוק מול חופי ישראל, הן בבדיקת העמידה בתנאי הרישיון באתרים השונים והן בפיקוח עליהם.

הספינה תשמש גם כלי למעקב, למדידה ולהצבת כלי מחקר בסביבה הימית, והיא תהווה פלטפורמה למיפוי ולטיפול באירועי זיהום ימיים של מדינת ישראל ושל קפריסין ולהדרכת תלמידים וסטודנטים בהפעלת ציוד מחקר בים. במצבי חירום, תשמש "בת גלים" ספינת גיבוי ופלטפורמה אזרחית עבור משרד הביטחון ועבור חיל הים.

'בת גלים' תפעל בעיקר במסגרת פעילות החברה הממשלתית חקר ימים ואגמים (חיא"ל), אולם היא צפויה לשמש גם את המשרד להגנת הסביבה, משרדי המדע, מדענים ראשיים, מכוני מחקר ממשלתיים, מכוני מחקר אקדמיים, ועוד. במסגרת הרכישה, יותקן בספינה ציוד חדש ומתקדם שישמש גם לצורך ביצוע מחקרים בשיתוף גופי מחקר בינלאומיים. התשלום של אותם גופים עבור השימוש בספינת המחקר, יכסה את עלויות השימוש השוטפות.

כ-20 חוקרים ואנשי צוות יכולים לעבוד וללון בספינת המחקר והיא מותאמת לשהייה בים של כ-14 יום. סיפון הספינה מתאים לעבודה עם ציוד רב תחומי בעומקי מים של כ-3,000 מטרים ויותר וניתן להתקין עליו גם מכולות ומעבדות משוכללות.

שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, סילבן שלום: "השקעת משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים בספינה, תשפר את המחקר הימי והסביבתי באזורנו ותסייע באיסוף מידע עדכני ומהימן. בזכות הציוד המתקדם שיותקן על הספינה, היא תשמש גופי מיפוי, מחקר וביטחון בעבודתם עם כלים מדעיים ועם טכנולוגיות בים התיכון. בנוסף, יכולות הספינה נותנות מענה לביצוע מגוון רחב של משימות בים התיכון, שיתרמו גם לפיקוח הדוק ואחראי יותר על חיפושי נפט וגז טבעי בים".