צילום: דוברות הכנסת היוזמות במפרץ חיפה הן נקודתיות ואין תוכנית אב אחת שמרכזת אותן ומתייחסת אליהן כאל מכלול המשפיע על המטרופולין כולו. כך עולה מסיור ראשוני שקיימה הערב (ד') ועדת המשנה לבדיקת סוגיות תכנון וסביבה במפרץ חיפה. הוועדה בראשות היו''ר חה''כ דב חנין סיירה בנמל חיפה, בנחל הקישון ובבתי הזיקוק, וסיימה את סיורה בדיון מקיף עם נציגי ממשל וארגוני סביבה. הסיור עסק במגוון נושאים, ביניהם הקמת נמל חדש במפרץ, הרחבת פעילות בתי הזיקוק, פארק הקישון, ועוד.
ועדת המשנה הוקמה בחודש שעבר על ידי יו"ר הוועדה חה"כ מירי רגב, בעקבות דיון מעמיק שעסק בהרחבת בתי הזיקוק והנפט בחיפה והסכנה הבריאותית והסביבתית הנשקפת מכך לתושבים. וועדת המשנה תביא בפני מליאת וועדת הפנים והגנת הסביבה בתוך חודשיים, את המלצותיה לכלל סוגיית מטרופולין חיפה בכל הנושאים הקשורים לזיהום הסביבתי במפרץ ושאלות של תכנון במפרץ. הוועדה תתייחס גם לתמ"א 30 שנועדה, בין השאר, להסדיר סוגיות תכנוניות במפרץ חיפה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק בתחנה הראשונה בסיור בנמל חיפה, קיבלה הוועדה סקירה ממנכ"ל חברת נמלי ישראל, מר שלמה בריימן, על הנמל ועל התסקיר הסביבתי שמתייחס לנמל חדש המתוכנן להיבנות במפרץ. התסקיר התייחס לעצם בניית הנמל אך לא לשגרת התפעול שלו שעתיד להיות פעיל מאד. כיום מטפל הנמל בכ-2.2 מיליון מכולות בשנה. הצפי הוא כי בעתיד יעברו בנמל 3.5 מיליון מכולות בשנה. במהלך סקירת מנכ"ל הנמל, התפרצה לדבריו פעילה סביבתית, אליס גולדמן, ואמרה: "איפה אתה גר? האם אתה ישן טוב בלילה?"
במהלך חלק זה של הסיור נשמעה ביקורת על כך שלא הוצגו חלופות לנמל המתוכנן ולא נבחנו עלויות מדויקות. ח"כ עומר בר לב תהה כיצד מדינת ישראל מרשה לעצמה להיכנס לעלויות של מיליארדי שקלים ללא בחינה מדוקדקת של עלויות וחלופות. נציגי עיריית חיפה הביעו את רצונם לפתח בחיפה חזית-ים עירונית "כמו בברצלונה". סוגיה נוספת שעלתה לדיון הייתה עתיד פארק הקישון. בעוד שרשות הנחל הציגה עמדה המבקשת לקיים את תכנית הפארק שאמור לקום על כ- 586 דונם, הרי שחברת נמלי ישראל אינה שותפה לרצון זה. נציגי העירייה ורשות נחל הקישון פנו לוועדה על מנת שתסייע לקדם נושא זה. מתכננת המחוז, ליאת פלד, תמכה בקו זה.
השלכות מרחיקות לכת על מטרופולין חיפה "התרשמתי מאוד מיכולותיו של נמל חיפה, מרמת המקצועיות והטכנולוגיות שקיימים בנמל'' אמר יו''ר הועדה דב חנין. ''מהשאלות שהצגנו התברר שישנן אפשרויות להרחבה ולשכלול נוסף של הנמל שיענו על צרכים נוספים שיידרשו בעתיד. במצב זה מתחדדת שאלת הצורך בהקמתו של נמל נוסף, נמל המפרץ. לנמל החדש תהיינה השלכות מרחיקות לכת על מטרופולין חיפה והקמתו כרוכה בעלויות גדולות. אחת ההצדקות שהועלו לבניית הנמל החדש היא הרצון להוריד את שכר העובדים, כאשר עלויות השכר בנמל החדש הפרטי מתוכננות להיות נמוכות בהרבה מאלה של הנמל הקיים. נשאלת השאלה אם זה אכן הטעם להקמת הנמל ואם כן האם הדבר ניתן להצדקה? בסוגיות אלה ועדת המשנה תעסוק בחודשיים הקרובים, נשמע את כל הגורמים המעורבים, ננתח את הנתונים כדי להביא בפני הכנסת את ההמלצות המתבקשות בסוגיה שהשלכותיה על מטרופולין חיפה ועל החברה הישראלית בכלל, גדולות כל כך".
ח"כ תמר זנדברג אמרה: "בימים אלה מתקדמות מספר תכניות שכביכול לא קשורות זו לזו, בהן הרחבת מפעלי בז״ן והפרטת נמל חיפה. לחיבור שלהן יש השלכות סביבתיות, חברתיות, כלכליות ואורבניות מרחיקות לכת על מטרופולין חיפה כולו. בוועדה אנחנו עוקבים מקרוב כולל הסיור המתקיים היום בשטח כדי לוודא שכלל השיקולים נלקחים בחשבון".
בסיור בבתי הזיקוק הציגו נציגי בתי הזיקוק השקעות בהפחתת פליטות מהמפעלים. עם זאת, מנכ"ל בתי הזיקוק אריק יערי, הלין על כך שהציבור נוטה לתקוף את בתי הזיקוק. ח"כ חנין השיב כי קיימת חשיבות גבוהה לשקיפות ומתן מידע לציבור. בסיור התברר כי הרחבת בתי הזיקוק אושרה באופן עקרוני אך כל מתקן יהיה חייב בהליך והיתר פרטני מתוך מטרה למנוע גידול בהיקף המזהמים.
עשרות תכניות שלא מתקשרות ביניהן בדיון המסכם את הסיור, שהתקיים במשרדי איגוד ערים לאיכות הסביבה חיפה, אמר יו"ר האיגוד וסגן ראש העיר, מר שמואל גלבהרט, כי דווקא בגלל השיפור שחל לאחרונה באיכות האוויר בחיפה קיימת דאגה ניכרת מהתכניות החדשות. עוד אמר כי "עם שני מפקחים על 4000 מפעלים, ספק אם האיגוד יוכל לפקח כראוי על הרחבת בז"ן". חברת מועצת העיר חיפה, עינת קליש רותם, טענה כי ישנן עשרות תכניות "שלא מתקשרות ביניהן" וכשהציבור מנסה להשמיע את דברו תמיד טוענים שמאוחר מדי. ירון חנן, חבר מועצה מטעם הירוקים, אמר כי "מעל חיפה מרחפים איומים רבים – טילים, שריפות יער, רעידות אדמה. מספיק שמיכל אחד ייבקע וייוצר אסון המוני".
ארגוני הסביבה ופעילים מקומיים של בריאות הציבור, הביעו דאגה רבה מהרחבת פעילות בתי הזיקוק והמשמעויות הסביבתיות והבריאותיות הנגזרות מכך. אלה נווה, פעילה בתחום בריאות הציבור, אמרה כי חיפה מובילה בפליטת חומרים מסרטנים מתעשייה. "איננו יכולים לספוג עוד חומרים ועוד תחלואה", אמרה. חברי הכנסת דוד אזולאי ויעקב אשר הביעו את דעתם כי יש להמשיך בשיפור איכות האוויר ובדאגה לבריאות הציבור יחד תוך כדי שמירת איזונים הנדרשים לצרכיה הכלכליים של העיר חיפה.
בתום הסיור אמר ח"כ דב חנין כי הסיור היום הוא תחילתו של מהלך לימודי מעמיק שהוועדה מתכוונת להמשיך בו תוך כדי שמיעת כל הגורמים הנוגעים לפעילויות תכנוניות וסביבתיות במפרץ חיפה. בתום התהליך הוועדה תגבש המלצות שיבטיחו את הגנת הסביבה ואת בריאות הציבור. הוועדה צפויה להגיש את מסקנותיה, לאחר דיונים נוספים, בעוד כחודשיים.