גשר מונגש לבעלי מוגבלויות בראש הנקרה. צילום: משרד התיירות בכנס תחזוקת אתרי תיירות שהתקיים היום ביפו העתיקה, בישר מנכ''ל המשרד אמיר הלוי למשתתפים על מהפכת התחזוקה שהמשרד עומד לבצע בתקופה הקרובה. על פי מדיניות שר התיירות ד"ר עוזי לנדאו, המשרד יתקצב בעדיפות ראשונה פרוייקטים קטנים שמשפיעים על הנראות של אתרי תיירות קיימים, לפני שישקיע בפרוייקטים חדשים גדולים. ''מסתיים העידן שבו מיליוני שקלים של כספי ציבור יורדים לטמיון בגלל חוסר יכולת תחזוקה. נשקיע בטיפוח פרוייקטים קיימים, בפרחים, בספסלים ובתאורה''. אמר הלוי לנוכחים.
הכנס התקיים בעקבות ריבוי תלונות על תחזוקה לקויה של אתרים שונים, עקב הקושי של הרשויות להקצות לכך משאבים ומטרתו לחשוף את הרשויות לנושאים הנוגעים לתחזוקת אתרי תיירות, מדיניות המשרד, דרכי התמודדות עם ונדליזם וחידושים בתחום. הנושא מקבל משנה חשיבות לאור כניסתם לתפקיד של ראשי רשויות חדשים.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק מנכ''ל המשרד הלוי אמר כי בהשקעה קטנה יחסית אפשר להפוך כל אזור תיירותי לאטרקטיבי וכזה שהתייר זוכר לטובה. "תיירים היום מצלמים כל דבר וכל תמונה עלולה לעלות לנו ביוקר. אנחנו מדינה שצריכה להשקיע יותר מכולם בהבאת תיירים. המדינה משקיעה מאות מיליוני שקלים בשנה במענקים לבניית מלונות ואי אפשר שתייר יבוא ויראה את מה שהוא רואה, ביותר מידי מקומות בשנים האחרונות. אם ראש עיר יגיד לנו אני רוצה 10,000 רקפות נמצא דרך לעזור לו".
בנוגע להצעה שקיבל משרד התיירות בעבר להשקעה בפרוייקט בטיילת תלויה מעל מצוק מצפה רמון אמר הלוי: "אמרנו - לא! לא כל דבר צריך לעשות בדור הזה. במקום 15 מיליון שקלים שהפרוייקט הגרנדיוזי הזה צריך לעלות ושעלול לפגוע בסביבה, אפשר להשקיע 2 מיליון שקלים באותו מקום, בשביל ידידותי לסביבה ומונגש, עם ספסלים, הצללה, מים ושירותים. גם בפארקים הלאומיים בארה"ב ההתערבות בטבע היא מינימלית".
הלוי נתן דוגמה נוספת לגבי מצפה רמון, שהכוונה למתג אותה כמקום תיירותי לספורט אתגרי: "בחורף כאשר באירופה אפשר לעשות רק סקי, במצפה רמון רוב הזמן מזג האויר נוח ומאפשר רכיבת אופניים וסוגי ספורט נוספים. לא צריך להכניס דברים חדשים אלא לשפר את מה שקיים. צריך להוסיף פרחים ושירותים - שמצבם שם גרוע ביותר".
ראש העיר תל אביב רון חולדאי אמר בכנס, כי "לראשי ערים יש 'גרייס' הכי גדול בארץ – 5 שנים אי אפשר להזיז אותם ולכן הם יכולים לעשות הרבה בנושא המרחב הציבורי, שם יש להם סמכות ואחריות ישירה. מדובר באושיה של תרבות ואיכות חיים. אנחנו כראשי ערים חשופים ללחצים פוליטיים להפנות תקציבים לקבוצה זו או אחרת. אבל תחזוקת המרחב הציבורי היא נתינה לכלל האוכלוסייה והיא נותנת את הדיבידנד הגבוה ביותר מהתושבים וקל וחומר מהתיירים". חולדאי הוסיף כי "אם יש לך ים זה לא מספיק, כי אם התייר דורך על צואת כלבים ועל בדלי סיגריות ונחתך בחול מזכוכית, הוא לא יחזור. צריך לטפל בדברים הקטנים לפני שבונים דברים גדולים".
הבעלים ויו"ר רשתות המלונות פתאל ולאונרדו, דוד פתאל, אמר: "לא רצים לפני שלומדים ללכת. המדיניות הזו של משרד התיירות היא נכונה וצריך קודם לסדר את התשתיות הקיימות לפני שבונים עוד. אני שמח ששמים דגש גם על פיקוח ובקרה על ביצוע המדיניות הזו, כי כבר ראינו מקרים בעבר שנתנו תקציבים לעיריות והן הקימו דברים שהלוואי ולא היו מקימים". פתאל שיבח את התחזוקה בעיר תל אביב ואמר כי היא לאו דווקא פונקציה של עושר וכלכלה מפותחת, מאחר שבעבר לא היה כזה שגשוג ועדיין היתה תחזוקה כזאת טובה. פתאל הזכיר את אזור המלונות בים המלח ואמר כי "מצב התחזוקה שם פשוט נורא ואיום. תייר מגיע למלונות יפהפיים אבל אם הוא יוצא מהמלון ורוצה ללכת באזור, אין אפילו פרח אחד ועץ ששמה המועצה. מה שיש נמצא שם כבר הרבה שנים. חבל שהמועצה שם שהיא אחת המועצות העשירות בארץ אינה משקיעה בתחזוקה, לטובת מאות אלפי התיירים שמגיעים לשם מהארץ ומחו"ל".
מנכ"ל המשרד אמיר הלוי, קרא לראשי הרשויות המוניציפאליות לתחזק את התשתיות התיירותיות שבאחריותם, כיוון שבשיקולי המשרד תשמש תחזוקת האתרים כשיקול מרכזי. כמו כן, במשרד התיירות עובדים בימים אלו על עדכון חוזר מנכ"ל בדבר השקעות המשרד, כך שיינתן משקל רב יותר ליכולת הרשות להשקיע משאבים בתחזוקת הפרוייקטים שהמשרד בונה בתחומן. נושא זה ישמש שיקול מרכזי בהתקשרויות הקרובות ובמדיניות המשרד בהשקעות עתידיות.
בכנס השתתפו נציגי משרד התיירות, ראשי רשויות מקומיות, ראשי ערים, מנכ''לים, מנהלי תיירות, מהנדסים, אנשי רשות הטבע והגנים, המועצה לשימור אתרים, קק''ל ועוד
ממשרד התיירות נמסר, כי המשרד משקיע מדי שנה מאות מיליוני שקלים בפיתוח תשתיות תיירות ציבוריות ברחבי הארץ: בניית טיילות, התקנת תאורה, שיפוץ מבנים לשימור ועוד. ''משרד התיירות רואה חשיבות רבה בקיומו של כנס זה, המתמודד עם אחת התופעות המורכבות המלוות את הפיתוח התיירותי בישראל. במשרד מאמינים שיש לעשות את כל המאמצים, כדי לדאוג לכך שכספי ציבור לא ירדו לטמיון, כפי שקרה מספר פעמים בעבר. מדובר במהפכה תפיסתית שנובעת מהבנה, שלפני הכל, לתיירים חשוב יופי, ניקיון ונוחות. במקביל, בתחום רשויות שכבר הוכיחו יכולת תחזוקה גבוהה, ממשיך המשרד להשקיע בפרוייקטים גדולים''.