הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


בצורת חקלאית: החקלאים ידרשו להגדיל את מכסות המים


התאחדות חקלאי ישראל בשיתוף עם ארגון עובדי המים, יזמו היום (ד') כינוס חירום. הם דורשים מהמדינה לנקוט צעדים מידיים לפתרון נזקי הבצורת. ''מדינת ישראל משלמת גם היום כספים למכוני ההתפלה, כדי שלא יתפילו מים. חקלאי ישראל מוכנים לשלם מכספם כדי לקבל 150 מיליון קוב מים, מעודפי ההתפלה''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  26-02-2014



המאגרים הולכים ומתרוקנים, מאגר עמק חפר - צילום: צביקה גרבר - באדיבות ארגון עובדי המים 

החקלאים אינם ממתינים עד להכרזה רשמית על שנת בצורת. מבחינתם הבצורת כבר בעיצומה ובמידה ולא יימצא פתרון מיידי, הם עלולים לעמוד בפני מצב של ייבוש שטחים בכל הארץ ואבדן הכנסות בהיקף עצום. לאור המצב, התאחדות חקלאי ישראל וארגון עובדי המים, יזמו כינוס חירום שהתקיים היום (ד') במשרדי ההתאחדות, לבחינת השלכות הבצורת על ענף החקלאות הישראלי.

מיעוט הגשמים חסר התקדים בחורף הנוכחי הביא לכך שמקורות המים הטבעיים ומאגרי מי ההשקיה עליהם מסתמכים החקלאים, מתרוקנים. בשבועות האחרונים החלו החקלאים להשתמש במים ממאגרי הקולחים, שטרם התמלאו דיים כדי לספק מי השקיה להמשך השנה. בנוסף לכך, גם צריכת המים השפירים להשקיה החלה השנה כחודשיים מוקדם מהצפוי. המצב נכון להיום הוא, שהמאגרים הולכים ומתרוקנים, ועל-פי הערכת ארגון עובדי המים, המייצג עשרות אגודות וספקי מים בישראל, הגירעון הארצי של מי ההשקיה עומד כיום על כ-250 מיליון מ"ק.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

בדיון שנערך בהשתתפות עשרות מזכירי ארגונים, מגדלים וחקלאים, נציגי אגודות המים ונציגי ועדות משק, עלתה וחזרה מצוקת החקלאים והמגדלים מצפון ועד דרום - החורף השחון פוגע בתוצרת החקלאית, מהווה סכנה לענפי החקלאות השונים ומאיים להעלות את מחירי המזון לאזרחי מדינת ישראל.

מזכ״ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום (אבו) וילן אמר בדיון כי ישראל חווה את שנת הבצורת החמורה ביותר שידעה המדינה מאז 1927, והתחזיות המטאורולוגיות לחודש מרץ אינן מעידות על שינוי. ''החוסר במים מאיים על התוצרת החקלאית המקומית, אך יש פתרון. מדינת ישראל משלמת גם היום כספים למכוני ההתפלה, כדי שלא יתפילו מים. בכדי להציל את התוצרת החקלאית, חקלאי ישראל מוכנים לשלם מכספם 150 מיליון שקל, שקל מול שקל מול מדינת ישראל, כדי לקבל 150 מיליון קוב מים, מעודפי ההתפלה'' אמר וילן.

וילן ציין עוד כי תוספת המים הכרחית כדי להציל את המזון הגס לבהמות, שבלעדיו מחיר המטרה של החלב יעלה, ובהתאמה גם מחירי מוצרי החלב. מחירי הירקות עלולים להיות מושפעים גם הם, וכן פירות הקיץ שהיבול שלהם עלול להיות נמוך יחסית ומחירם יתייקר בשל כך.

מנכ"ל ארגון עובדי המים ארז ויסמן אמר בדיון: ״חסרים לנו כבר היום כ- 150 מיליון קוב במאגרי מי הקולחין. חקלאים משתמשים במים שפירים להשקיית מטעים חודשיים לפני מועד תחילת ההשקיה הנהוג, והמאגרים כמובן לא צפויים להתמלא בחודשים הקרובים. חייבים למצוא דרך להוסיף עוד כ-150 מיליון קוב לחקלאות מעבר למכסת המים הרגילה השנה, וזאת מבלי שהחקלאים יידרשו לספוג את מחירי הצריכה החריגה. למטעים בצפון הארץ, בגליל המערבי ובגולן, אין יכולת להעביר מי קולחים או מים מותפלים, אנחנו צופים שהשנה נגיע באזורים אלה לחוסר של כ-50 מיליון קוב מים, ועלינו למצוא דרך לעזור גם להם על ידי הובלת מים מבארות או באמצעות שאיבת מים מהכנרת".

מזכיר התנועה הקיבוצית, איתן ברושי, הוסיף ואמר כי ״הנושא חייב לעלות לפתחה של ממשלת ישראל. את בעיית המים השנה ניתן לפתור, וניתן לפתור במהירות, אבל למענה צריך להשקיע סכומי כסף גדולים, ולכן עלינו לפנות כמה שיותר מהר בנושא הקריטי הזה לממשלת ישראל ולראש הממשלה, שיקבלו החלטה למען עתיד המדינה, עתיד החקלאים ועתיד הקרקע".

אבו וילן סיכם את הדיון ואמר: ״התאחדות חקלאי ישראל תפנה לשרים הרלוונטיים ולראש הממשלה, בבקשה דחופה למצוא פתרון לבעיה כבר משבוע הבא. אין לי ספק, שבהתגייסות מלאה, הנושא יכול להיפתר בקלות ובמהירות".