צילום ארכיון: שלומית קידר, הפורטל לחקלאות טבע וסביבה מליאת הכנסת אישרה אתמול (ב') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים, התשע"ד-2014. ההצעה נידונה בוועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ חיים כץ.
עד היום פעלו הרשויות לפי צו שניתן בשנת 1971, שלא הטיל אחריות במקרים של מזון מזוהם הניתן לבעלי חיים ובהשפעתם על בריאות הציבור. הצעת החוק העדכנית מבקשת להבטיח שהמזון המוגש לבעלי חיים יהיה יאוחסן בתנאים נאותים, על מנת להבטיח את בריאותם של בעלי חיים בכלל ובעלי חיים המשמשים לייצור מזון בפרט, ואת בריאות הציבור הניזון מהם.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק על פי ההצעה, יתקיים מעקב אחר המזון משלב ייצורו ועד לשלב הזנת בעלי החיים והאחריות לבטיחות המוצר תוטל על היצרן אשר יחויב בשקיפות מלאה ודיווח מלא על תקלות. המדינה תפקח על מנגנוני הייצור, הייבוא והשיווק. גם מזון לבעלי חיים שמיוצר במשק חקלאי ולא מיועד לשיווק כמו קש וחציר, יהיה נתון לפיקוח. על פי הצעת החוק שאושרה, יוטלו קנסות בסך של מקסימום 75 אלף שקלים עד 226 אלף שקלים (תלוי בסעיף) על מי שייצר או ישווק מזון לבעלי חיים המכיל חומר מזיק, אסור או מזוהם, וכן למי שייצר או ישווק ללא אישור או בניגוד לתנאים. קנסות יוטלו גם על מי שיאחסן או יוביל מזון לבעלי חיים שלא על פי ההוראות, לא יסמן את המזון בסימון ראוי, או לא ישמיד מזון שאינו ראוי. מנהל או אחראי בתאגיד בו בוצעו העבירות יישא אף הוא באחריות עליהן ואף הוא צפוי לקנסות.
יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ אמר בדיון בוועדה: "סוף סוף הוסדר התחום ונקבע פיקוח משמעותי בתחום המזון לבעלי החיים. ההסדרה המבורכת עתידה למנוע זיהום מזון ושימוש בחומרים המזיקים לציבור, הניזון מבעלי החיים, בשרם ותוצרתם".
שאריות תרופות במזון לבע''ח: משרד החקלאות מהדק את הפיקוח בתוך כך, לאחרונה הודיע משרד החקלאות כי הוא מעדכן את התנאים ומחמיר את הדרישות למתן היתרים לייצור מספוא, בדומה לרמות הנהוגות באירופה. בבדיקות שנערכו במסגרת הפיקוח השוטף שמבצעים השירותים הווטרינריים במשרד, נלקחו באופן אקראי כ-30 דגימות ממספוא המשמש כמזון לבעלי חיים מ-10 מכוני תערובת בארץ. בתוצאות שהתקבלו התגלו בכ-60% מהמכונים שנדגמו, חריגות של שאריות תרופות וטרינריות ו"זיהום צולב" - זיהום הנגרם כתוצאה ממגע בין מזון גולמי לבין מזון מוכן, וכן ממגע של כלים, ציוד וגורמי זיהום נוספים. מקור החריגות הינו בתהליכי ייצור המספוא במכוני התערובת, שנגרם כתוצאה מאי הקפדה על נהלי הפרדה בין ייצור מזון רפואי למזון שאינו רפואי, וכן עקב טעות במינון בתערובת המטרה.
לאור הממצאים החליט משרד החקלאות להחמיר את הדרישות, ומעתה מכוני התערובת יידרשו לבצע בדיקות שוטפות, במטרה לוודא שהתערובות שאינן רפואיות לא יכילו שאריות מעל הרמות המאושרות בחוק. כמו כן, בתערובות הרפואיות יידרשו המכונים לוודא שאינן מכילות תרופות בניגוד למינון שנקבע על ידי הרופא הווטרינר. בנוסף, נדרשים מעתה מכוני התערובת לבצע בקרה, ניטור והוכחת יעילות לתהליכי הניקיון של קווי הייצור על מנת למנוע זיהום המזון המיוצר, בהתאם לדרישות השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות.