מצפור נחל הבשור החדש. צילום: ישראל מלובני לקראת פסטיבל "דרום אדום" שנפתח בתחילת החודש, חנכה קק''ל מכלול תיירות בנחל הבשור שכולל מצפור לנחל, גשר צינורות חדש ומצפור נוף אל מאגרי המים והאזור החקלאי. פיתוח המתחם כולו הוא פרי יוזמה והובלה של מועצת אשכול ומנהלת נחל הבשור. מצפור המאגרים הוקם על-ידי קק"ל בשיתוף עם משרד החקלאות ורשות ניקוז שקמה בשור.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק גשר הצינורות החדש שעבודתו תושלם בשבועות הקרובים, נבנה על צינורות מים השייכים למערך מאגרי הבשור ומעניק למטיילים נקודת תצפית נוספת, נוחה ובטוחה בעת שיטפונות. במרכז הגשר, ממש מעל ערוץ נחל הבשור, הוקמה מרפסת תצפית שיכולה להכיל עשרות מטיילים. גשר הצינורות ממוקם סמוך לגשר התלוי הארוך בארץ המושך אליו מדי שנה עשרות אלפי מטיילים בכל עונות השנה ובמיוחד בעת שיטפונות, כאשר נחשולים אדירים של מים זורמים בנחל ומספקים מחזה מרהיב; הוא יעניק זוית נוספת לתצפית ויהווה אטרקציה חדשה ומרעננת למגיעים לטייל באזור. בין שני הגשרים ניתן לטייל במסלול מעגלי לאורך ערוץ נחל הבשור, ברגל או באופניים.
מצפור המאגרים החדש שנחנך הוא אטרקציה תיירותית נוספת שתקדם את אלפי המטיילים במקום. המצפור מאפשר תצפית על מערך שלושת מאגרי הבשור אשר מימיהם משמשים להשקיית שדות הנגב המערבי. המאגרים אוגרים מי קולחים מטוהרים ומי שיטפונות ומימיהם מנצנצים סמוך למצפור ומעניקים חוויה ייחודית לצופים בהם. המצפור, מאפשר תצפית רחבה צפונה על אזור יתיר ובאר שבע, ועד אשקלון. מהמדבר ועד ים. בשעות הערב נדלקים אורות הערים באר שבע, אופקים, נתיבות, שדרות, אשקלון ועשרות רבות של ישובים, מושבים וקיבוצים. כולם מנצנצים כיהלומים באמצע המדבר.
מצפור המאגרים, צילום: ישראל מלובני נחל הבשור הנשפך לים התיכון הוא הגדול בנחלי ישראל. אגן הניקוז של הנחל משתרע על כ-3,600 קמ''ר ויובלי הנחל יוצאים מרמת עבדת, ערד, הרי להב ומערב הר חברון. כתפי הנחל, לאורך כ-44 ק"מ, משפך נחל באר שבע לנחל בשור ועד רצועת עזה, כלולים בשמורת טבע הבשור. בתחום השמורה יש נביעות השופעות מים כל השנה, מהם נהנים חיות בר כגון צבאים, תנים, שועלים, קרקלים וצבועים. הנחל והשדות שמסביבו, משמשים מקומות מנוחה ו"תדלוק" לעופות נודדים ובהם עגורים, חסידות ושפע של דורסים. בתחום השמורה כלולים האתרים הארכיאולוגיים תל שרוחן (תל פארעה) ותל גמה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק בשנות ה-90 של המאה ה-20 הקימה קק"ל סדרה של שלושה מאגרי מים וסכרים בחבל הבשור, אשר חוללו שינוי חקלאי וכלכלי חסר תקדים באזור. מערכת זו מונעת את התלות בגשמים המועטים באזור, חוסכת השקיה חקלאית במים שפירים, ומאפשרת מערכת המווסתת את מי השיטפונות של נחל הבשור ומנצלת מים מושבים להשקיה חקלאית.
מאגרי הבשור הם מערכת מתוחכמת של 3 מאגרים המסוגלים לאגור ביחד למעלה מ-7 מיליון מ"ק מים. מקור המים כאמור הם השיטפונות הזורמים אל הנחל. בשנים שחונות, בהן אין אפשרות למלא את המאגרים במי הבשור, קיימת אפשרות להזרים אליהם מים משפכי גוש דן (שפ"דן). הקמת המאגרים הגדילה פי שניים את היקף הגידולים המקומיים: פרדסי תפוזים, לימונים וקלמנטינות, שדות תפוחי אדמה, בוטנים, חמניות וחוחובה.
גשר הצינורות החדש, צילום: ישראל מלובני כחלק מהפיתוח התיירותי של האזור הקימה קק"ל לאורך נחל הבשור, דרך נופית המשתרעת על פני 18 ק"מ מצאלים לפארק אשכול. טיול בדרך הנוף מעניק למטיילים חוויה של נופים מרהיבים לאורך הנחל והמדבר. הדרך התפרסמה בעיקר בזכות הגשר התלוי שהקימה קק"ל מעל הנחל ומאגרי מי השיטפונות והסכירה שלה.
יו"ר קק"ל אפי שטנצלר ציין כי "קק"ל מעניקה למרחבים הנהדרים שלפנינו, לרמת הנגב, לערבה ולאילת מעטפת רחבה של שירותים ותשתיות, שיהפכו את האזור הזה למנוע צמיחה חדש של ישראל. יער בארי וממשק המרעה שלנו יצרו את משטחי הכלניות האדירים, שהם התשתית לפסטיבל דרום-אדום. שלושת מאגרי המים אליהם צופה המצפור חוללו מהפכה לא רק לחקלאות האזור, שמי המאגרים הם יסוד קיומה, אלא גם בהיבטי התיירות והכלכלה המהווים בסיס לפיתוח האזור כולו".
המכלול התיירותי נמצא בסמוך לפרויקט נוסף של קק"ל - שביל האנז"ק - ששוקם ופותח בתרומת ידידי קק"ל באוסטרליה. השביל מתחיל באזור קיבוץ בארי – חבל הבשור ומסתיים בבאר שבע.