הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


תהליך ההנשרה הכפויה בתרנגולות יימשך עוד 3 שנים


הקבינט החברתי-כלכלי אישר הערב את הצעת ההחלטה שהגיש שר החקלאות יאיר שמיר, על פיה תיאסר כליל הנשרה כפוייה בכל לול חדש שיוקם בישראל, ובכלל הלולים הקיימים לא יאוחר משלוש שנים מהיום. במשרדי החקלאות והגנת הסביבה מאשימים אחד את השני על עיכוב ההחלטה. הנשרה כפויה נהוגה כיום כאמצעי להגברת תנובת הביצים. מדובר בהליך הכולל הפסקת מזון לתרנגולות לתקופה שבין שבוע ל-10 ימים ובשהייה בחושך מוחלט במשך 35 ימים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  04-12-2013



כלוב סוללה בישראל, צילום: עמותת אנונימוס

הקבינט החברתי-כלכלי אישר הערב את הצעת ההחלטה לשיפור רווחת המטילות בישראל שהגיש שר החקלאות ופיתוח הכפר יאיר שמיר. על פי ההצעה, תיאסר באופן מידי הנשרה כפוייה בכל לול חדש שיוקם בישראל, ובכלל הלולים הקיימים לא יאוחר משלוש שנים מהיום. על פי ההחלטה, האיסור יכנס לתוקף עם החלת תקנות גידול תרנגולות מטילות והחזקתן, שהמשרד התחייב להביא לאישור ועדת החינוך והתרבות של הכנסת תוך 45 יום.

במשרד החקלאות מבקרים את התנהלות המשרד להגנת הסביבה, על כך שבמשך למעלה משנתיים עיכב ללא סיבה הגיונית הנראית לעין את הרפורמה בטענה כי תחולתה חייבת להיות מידית, וזאת בניגוד למסקנות הצוות הבין-משרדי שמונה לדון בסוגיה. במשרד להגנת הסביבה טוענים מנגד כי משרד החקלאות עיכב את ההחלטה ולמעשה שנה מאוחר יותר, ההמלצות מוגשות לאישור השרים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

הנשרה כפויה נהוגה כיום כאמצעי להגברת תנובת הביצים באישור משרד החקלאות. מדובר בהליך הכולל הפסקת מזון לתרנגולות לתקופה שבין שבוע ל-10 ימים. במקביל, התרנגולות שוהות בחושך מוחלט במשך 35 ימים ומשירות את נוצותיהן. בתום התקופה בתום תקופת ההרעבה המזון מוחזר להן באופן הדרגתי והתרנגולות מגדילות את תפוקת הביצים למשך שנה נוספת.

לפני מספר שנים, גיבש משרד החקלאות טיוטת תקנות המבקשות להסדיר לראשונה תקנים מחייבים בנוגע להחזקת מטילות' שאושרה ברובה בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. במהלך הדיונים בועדה בוצעו שינויים בתקנים המעוגנים בטיוטה, לרבות הגדלה של השטח המינימאלי לכל מטילה ל-750 סמ"ר, וכן קביעת חובה להתקין אבזור נוסף למטילות, כפי שקובעת הדירקטיבה האירופית המנחה בעניין.

במהלך הדיונים בטיוטת התקנות נותרה בין משרדי הממשלה המחלוקת בנושא ההנשרה. לשם כך, הוקם צוות בין-משרדי שגיבש המלצה לגבי אורך התקופה הנדרשת להתארגנות והגיש אותה לפני שנה לממשלה. המלצת הצוות שהתקבלה ע''י משרדי האוצר והחקלאות, ובהסתייגות של נציגת המשרד להגנת הסביבה, הייתה לבצע את הפסקת הממשק באופן מידי לגבי לולים חדשים, ובאופן מדורג תוך פרק זמן שלא יעלה על שלוש שנים, לגבי כלל הלולים.

בדו"ח הצוות הבין-משרדי נטען כי יישום מידי של הפסקת ההנשרה, יוביל לפגיעה כלכלית חמורה בענף, יכולת ביצועה המידי בשטח איננו ישים או אפשרי (לאור הצורך בהגדלת כמות האפרוחים ב- 40%), וכי נסיקת מחיר הביצה לצרכן היא בלתי נמנעת לאור מחסור במטילות שהיה עלול להיווצר.

תופעה קשה שכבר אסורה באיחוד האירופי

במשרד החקלאות אומרים, כי משך תקופה ארוכה, ניסה המשרד לגבש פתרון פשרה סביר, בו הפגיעה בצרכן וביצרן קטנה ככל האפשר, ובמקביל לא תעכב את ביטול ההנשרה. ''באופן פרדוקסאלי, אותו משרד הטוען לקידום רווחתם של בעלי החיים, הוא זה שבמשך השנים האחרונות מעכב ללא סיבה הגיונית הנראית לעין את התקנתן ויישומן של תקנות אלה. אילולא התנהלותו הבלתי אחראית ועקשנותו המיותרת של המשרד להגנת הסביבה במשך תקופה כה ארוכה, יכול היה הענף להיות כבר עתה בשלבי יישום התקנות, פגיעה מיותרת יכלה להימנע ורווחתן של המטילות הייתה מוסדרת בחקיקה'' אומרים במשרד החקלאות.

במשרד להגנת הסביבה אומרים הערב: ''לצערנו, משרד החקלאות, בחר להקצות לא פחות מ-3 שנים ליישום האיסור ובכך דן כשבעה מיליון תרנגולות בשנה לסבל בו חלקן מוצאות את מותן. המשרד להגנת הסביבה סרב לחתום על המלצות הועדה וקרא להכניס את האיסור לתוקף כבר בתוך שנתיים. על אף שהממשלה קבעה כי כבר בינואר 2013 תיפסק הרעבת התרנגולות, משרד החקלאות עיכב את ההחלטה ולמעשה רק הערב, כמעט שנה מאוחר יותר, ההמלצות מוגשות לאישור השרים. רק לאחר האישור תחל הספירה לאחור שבסופה תופסק תופעה קשה זו שכבר אסורה באיחוד האירופי''.

השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ: "ההסכמה על הרעבת התרנגולות היא הישג חשוב, אך אנו חוששים כי חרף ההסכמות איסור זה יכול להפוך לאות מתה בספר החוקים ולכן יש לזרז את הטיפול בהעברת האחריות על יחידת צער בעלי חיים ממשרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה, כך שנבטיח שתקנות אלה אכן ימומשו".

''המחשה נוספת לצורך הדחוף בהעברת האכיפה למשרד להגנת הסביבה''

בעמותות 'אנונימוס לזכויות בעלי-חיים' ו'תנו לחיות לחיות' מותחים ביקורת על ההחלטה: ''לפני כשנה החליט הקבינט הכלכלי-חברתי לאסור על ההרעבה מינואר 2013, אולם משרד החקלאות לא כיבד את ההחלטה. הערב ביקש משרד החקלאות את אישור הקבינט לדחות את האיסור. זה מקומם שמשרד החקלאות, הממונה על אכיפת חוק צער בעלי-חיים, מתעלם מהחלטת ממשלה ונותן גיבוי להתעללות. זו המחשה נוספת לצורך הדחוף בהעברת האכיפה למשרד להגנת הסביבה. אם לא די בכך שכולאים 8 מיליון תרנגולות בכלובים צרים וצפופים, גם מרעיבים אותן לשבועיים. יותר ויותר אנשים מסרבים לשתף פעולה עם התעללות הזאת, ועוברים לטבעונות".

עוד מוסיפים במשרד החקלאות, כי על פי ההחלטה שהובאה לקבינט, תבחן ועדת המחירים הבינמשרדית לפיקוח על מחירי ביצים תוך 45 יום האם יש לקבוע מחיר מיוחד לביצים שיוצרו ללא הנשרה, כיוון שכתוצאה מהמעבר לממשק ללא הנשרה כפויה, יתקבל מספר ביצים נמוך יותר למטילה, ויתקבלו ביצים קטנות יותר. שיובילו בהכרח לעלויות ייצור גבוהות יותר. על פי המלצת צוות בין-משרדי, מדובר בעלות נוספת של כ- 3 אגורות לביצה למשך שנתיים, ולאחריהן ייבחנו העלויות מחדש.  בכדי לתמרץ כניסת מגדלים לתהליך, תבחן, כאמור, ועדת המחירים האם יש לקבוע מחיר מיוחד לביצים שיוצרו ללא הנשרה, בכפוף לסימון מתאים.