פגישת שר הכלכלה בנט עם מנכ''ל הבנק העולמי סרי מוליאני. צילום: שמוליק עלמני״ישראל כמו מגדל אור בסערה. לישראל יסודות חזקים כמו מגדל אור אבל המגדל הזה מקרין לעולם כולו'' כך אמר שר הכלכלה נפתלי בנט, בפגישתו עם מנכ"לית הבנק העולמי הגב' סרי מוליאני במסגרת ביקור עבודה שהוא עורך בימים אלו בארה"ב. במהלך השיחה דנו הצדדים בהידוק שיתופי הפעולה בין הבנק העולמי למדינת ישראל והתעשייה הישראלית בתחומי הטכנולוגיה השונים, בדגש על טכנולוגיות חקלאיות וטכנולוגיות מים ואנרגיה מתחדשת.
השר בנט הודיע לגב' מוליאני כי לאור החשיבות הרבה שישראל רואה בפיתוח מדינות מתפתחות, החליטה ממשלת ישראל להקים קרן משותפת עם הבנק העולמי לקידום טכנולוגיות חדשניות, ובכוונתה להשקיע בשלב ראשון מיליון דולר לפתיחת הקרן. קרן זו תוקם על ידי צוות משותף שיפעל להתאים את פעילותה לצרכי הבנק העולמי והתעשייה הישראלית.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוקבהמשך, דנו השר ומנכ"לית הבנק העולמי בפעילויות השונות שנעשו השנה לקידום חברות טכנולוגיה ישראליות בתחום המים ושילובן במערך הפרויקטים של הבנק העולמי. כן הוזכרו שתי חברות ישראליות שזכו להשקעה של הבנק במהלך שנת 2013 בשל ייחודיות המוצרים שלהן שהותאמו במיוחד לשווקים מתפתחים: חברת קיימא, וחברת DVNetworks. בנט אמר כי "החדשנות הישראלית תביא לקפיצת מדרגה והעצמה של שווקים מתפתחים".
השר בנט הודה למנכ"לית על הפגישה, וציין כי ישראל רואה חשיבות עצומה בפעילות הבנק העולמי וכי הוא מאמין שהמשך השקעה בשווקים מתפתחים תגביר את קצב הצמיחה העולמי. הגב' מוליאני בירכה את השר על נכונותו לקדם את שיתוף הפעולה וציינה כי היא מעריכה ומוקירה את התכונות הישראליות שמובילות לחדשנות ויזמות. עוד אמרה מוליאני כי הייתה רוצה לראות חברות ישראליות נוספות שלוקחות חלק בפרויקטים של הבנק העולמי ותפעל לקדם אפשרויות אלה.
במטרה לקדם שיתופי פעולה בין ישראל לבנק העולמי, פועלת הנספחות המסחרית של משרד הכלכלה בוושינגטון, בשיתוף מינהל לסחר חוץ במשרד הכלכלה, על מנת לחשוף בפני התעשייה הישראלית את האפשרויות וההזדמנויות העסקיות שקיימות בעבורה מול הבנק. הבנק העולמי מורכב ממספר גופים אשר מממנים פרויקטים בשווקים מתפתחים, משקיעים בטכנולוגיות ובמוצרים ומבטחים עסקאות מפני הסיכונים הקיימים בשווקים מתפתחים.
יש לציין כי הנספחות המסחרית בוושינגטון פועלת אל מול מטות המוסדות הפיננסים בוושינגטון באופן קבוע, ויחד עם מחלקת כלי סיוע לתעשייה במשרד הכלכלה, יוזמת פגישות בין המומחים של הבנק לבין החברות הישראליות על מנת לספק טכנולוגיות ומוצרים חדשניים לשווקים מתפתחים ברחבי העולם.
הבנק העולמי הוקם לאחר מלחמת העולם השנייה על מנת לשקם את אירופה שלאחר המלחמה. בשנים האחרונות עיקר פעילותו ממוקדת בפיתוח ושיקום מדינות מתפתחות ברחבי העולם. הבנק פועל במימון ובערבות כספית של 185 מדינות מפותחות ומתפתחות (בעלות המניות) כולל ישראל, והלווה עד היום למעלה מ-900 מיליארד דולר ע"י ה-IBRD וה-IDA. מנכ''לית הבנק העולמי, הגב' סרי מוליאני, הינה כלכלנית שכיהנה בעבר כשרת האוצר של אינדונזיה. במהלך כהונתה אינדונזיה שמרה על קצב צמיחה חיובי ומרשים על אף המשבר הכלכלי העולמי שפקד את השווקים.