הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר בקריאה טרומית: החוק למניעת ריכוזיות בשיווק תוצרת חקלאית


התיקון לחוק ההגבלים העסקיים שיזם חה''כ מיקי רוזנטל נועד לקבוע שהסדר הנוגע לגידול ושיווק בסיטונות של תוצרת חקלאית מגידול מקומי לא ייחשב להסדר כובל, ובלבד שכל הצדדים להסדר הם מגדלים של אותה תוצרת. הצעה זו מחדדת את ההבדל בין התאגדות חקלאים לצורך שיווק התוצרת לבין יצירת מונופולין של תוצרת חקלאית בידי תאגידים שאינם עוסקים בגידול חקלאי אלא רק בשיווקו

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  13-11-2013



צילום: דורון לב, הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

​מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק ההגבלים העסקיים (תיקון - פטור לתוצרת חקלאית), התשע"ג-2013, של חה"כ מיקי רוזנטל (העבודה), לאחר שאושרה ביום שני בועדת השרים לעניני חקיקה. הצעת החוק נועדה לקבוע שהסדר הנוגע לגידול ושיווק בסיטונות של תוצרת חקלאית מגידול מקומי לא ייחשב להסדר כובל, ובלבד שכל הצדדים להסדר הם מגדלים של אותה תוצרת. בנוסף, מוצע שהסדר בין מגדל לבין מי שרוכש את התוצרת החקלאית של אותו מגדל, במטרה לשווקה בסיטונות, לא ייחשב להסדר כובל. 41 ח"כים תמכו בהצעה ולא היו לה מתנגדים. ההצעה תועבר לוועדת הכלכלה, להכנתה לקריאה הראשונה.

בדברי ההסבר להצעה, נכתב כי "חוק ההגבלים העסקיים, קובע איסור על הסדרים כובלים, דהיינו הסדרים העלולים לפגוע בתחרות, אלא אם כן ניתן להם אישור או פטור ממערך הפיקוח על הגבלים עסקיים.  בשונה מההצעות הקודמות, הצעה זו מחדדת את ההבדל בין התאגדות חקלאים לצורך שיווק התוצרת לבין יצירת מונופולין של תוצרת חקלאית בידי תאגידים שאינם עוסקים בגידול חקלאי אלא רק בשיווקו. כמו כן, הצעה זו משמשת ככלי יעיל למניעת ריכוזיות בשיווק תוצרת חקלאית ותסייע למנוע פגיעה בתחרות. יצוין, כי הצעה זו לא מבקשת לפגוע בהתאגדות המגדלים לצורכי שיווק''.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

סעיף 3 לחוק מונה שורה של הסדרים שמוצאים מחוץ לתחולת פרק ההסדרים הכובלים בחוק. בכלל זה, סעיף 3(4) לחוק העיקרי בנוסחו הנוכחי, קובע כי הסדר שכל כבילותיו נוגעות לגידול ושיווק של תוצרת חקלאית שכל הצדדים לו הם מגדלים או משווקים בסיטונות, לא יחשב הסדר כובל. בכך ניתן פטור מוחלט להסדרים מסוג זה מפיקוח מערך ההגבלים העסקיים, ומתאפשרים הסדרים הפוגעים בתחרות".

לאחר שההצעה אושרה בתחילת השבוע בועדת השרים לענייני חקיקה, אמר חה"כ מיקי רוזנטל כי התיקון יוביל להוזלה מיידית ומשמעותית במחירי הפירות והירקות לטובת הצרכן הישראלי. רוזנטל הסביר, כי שוק הפירות והירקות הפך בשנים האחרונות לריכוזי ביותר, בו מספר השחקנים קטן ונשלט ברובו על ידי רשתות השיווק. ''רשתות אלה הכתיבו את רמת המחירים הגבוהה, תוך שהן מדלגות על השוק הסיטונאי וסוגרות הסכמים ישירות עם החקלאים. כך יוצא, שעד שהפלפל מגיע לצלחת מחירו עולה לעתים בכ-350% מהמחיר שעולה לחקלאי לגדלו. התיקון לחוק יביא להפסקת הניצול של הרשתות את חקלאי ישראל, ויבטיח להחזיר לחיים את התחרות בשוק הסיטונאי, אשר משותק הלכה למעשה''

סקר מעודכן על פערי התיווך העצומים שפורסם בשבוע שעבר ע''י המועצה הישראלית לצרכנות מגלה פערי תיווך של עשרות ואף מאות אחוזים במחירי הירקות והפירות.

יש לציין, כי הממשלה מנסה זה למעלה מעשור להעביר את החוק ללא הצלחה, וזה אושר גם בחוק ההסדרים האחרון, ברם משהוגשה הצעת החוק, פנו גורמים ממשלתיים רבים לח"כ מיקי רוזנטל כדי שיקדם את החוק, במטרה לשתף פעולה ולהביא לשינוי אמיתי שייטיב עם הצרכנים והחקלאים בישראל.

"אני חוקר את הנושא הזה כבר שנים ואני שמח שכעת אני גם שותף לשינוי מהותי בתחום. אנו נגן על החקלאים, אך חייבים להפסיק את הקומבינה שעושים על הגב של הציבור". אמר חה''כ רוזנטל.