צילום: אסף זבולוני - רשות הטבע והגניםבית משפט השלום באילת גזר השבוע קנס כספי חסר תקדים על מנהל ריף הדולפינים באילת ושניים מעובדיו, בגין פגיעה בערכי טבע מוגנים. על פי כתב האישום שהגישה רשות הטבע והגנים, מנהל ריף הדולפינים יחד עם מספר עובדים, התקינו רשתות חדשות בחלק הצפוני של המתחם, כאשר במהלך ההתקנה הם חיברו את הרשתות למזחים צפים ותלו אותן מן המזחים לקרקעית הים. החלק העודף של הרשתות הונח על קרקעית הים, באזור משופע באלמוגים. כתוצאה מכך גרמו לשבירה ועקירה של כ-20 אלמוגים ולחניקתם, וללכידת דגים מתחת לאחת הרשתות.
על ריף הדולפינים ועל מנהלה רוני זילבר הוטל קנס בגובה 150,000 ₪ לכל אחד והתחייבות של 50,000 ₪. ומאסר על תנאי לרוני זילבר למשך 3 שנים. על כל אחד מהעובדים הוטל קנס בסך 25,000 ₪ והתחייבות של 30,000 ₪ למשך 3 שנים. סך הכל, הטיל בית המשפט על הנאשמים קנס בגובה של 350 אלף ₪ בגין הפגיעה לה גרמו לערכי טבע מוגנים. את התביעה ניהל מטעם רשות הטבע והגנים עו"ד גיורא עדתו.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוקלדברי השופט יואל עדן, הראיות שהוצגו בביתה משפט הוכיחו כי נזק קשה וחמור נגרם לערכי הטבע במקום וכי הנאשמים פגעו במערכת אקולוגית שבה יצורים חיים רבים, אשר קיומם תלוי באלמוגים. עוד ציין השופט שהנאשמים בחרו לבצע את העבודות, למרות השלכותיהן הקשות וחרף איסור מפורש שעליו ידעו. לדבריו, הם עשו זאת מתוך רצון לקבוע עובדות בשטח באמצעות תיחומו בגדר.
בהקראת גזר הדין אמר השופט כי מי שבחר להקים עסק כלכלי הגובל באוצרות טבע קיבל על עצמו גם את החובה המוגברת הנובעת מכך שלא לפגוע בהם. הוא ציין כי הנאשמים כבר הורשעו בעבירות דומות בעבר, אם כי בהיקף קטן יותר. לכן, הוא סבר שהקנס שמוטל עליהם צריך להיות קרוב לרף המקסימלי שמאפשר החוק.
שונית האלמוגים באילת מהווה בית גידול למאות מינים של ערכי טבע מוגנים, לכן מדובר בפגיעה באלפי אלמוגים על פני שטח גדול. קצב הגידול של אלמוגי האבן הינו איטי ביותר, חלק לא מבוטל מהאלמוגים שנפגעו היו בני עשרות ואף מאות שנים, והפגיעה בבית הגידול והריסתו גרמה נזק לא רק לאותם אלמוגים שנפגעו ומתו, אלא גם להרס מערכת אקולוגית שלמה בשטח נרחב ביותר. מדובר במאות ואף אלפי מטרים רבועים שבתוכם התקיימו מיליוני יצורים מוגנים אחרים אשר עצם קיומם תלוי באלמוגי האבן, באחד האתרים הייחודיים במפרץ אילת, ובין האתרים הייחודיים בעולם.
"זוהי אמירה חשובה ותקדימית של בית משפט השלום באילת, המעידה על חשיבות שמירת ערכי טבע המוגנים בים'' אומר גל אריאלי, מנהל אגף חקירות ברשות הטבע והגנים ''מדובר במקרה חמור בו נגרם נזק כמעט בלתי הפיך לשונית ולאוכלוסיית האלמוגים שהינה ייחודית לאזורינו. ללא ביטוי ממשי בענישה, בלתי אפשרי לקיים הרתעה אפקטיבית. ערכי הטבע הינם נכס של הציבור כולו, ולפגיעה בהם צריכה להיות משמעות בענישה הולמת. רשות הטבע והגנים שמה לה לערך עליון לשמור ולהגן על ערכי הטבע המוגנים למעננו ולמען הדורות הבאים. אנו שמחים ומברכים על כך שבית המשפט הכיר בגודל הנזק שנגרם ופעל בהתאם בענישה מרתיעה".