צילום: משה לוי - הפורטל לחקלאות טבע וסביבהנציגי התעשייה הצבאית הודו אתמול (ג') בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, כי הם אינם מדווחים על מפגעים סביבתיים שעלולים להיגרם, כדי למנוע הגשת תביעות אישיות כנגד האחראים. יהודה גיא, ראש אגף בטיחות והגנת הסביבה בתע"ש אמר זאת בדיון, בתשובה לטענת אבי רונן מנהל אגף רישוי מפעלים ביטחוניים במשרד הפנים. רונן טען, כי משרד הביטחון מונע פיקוח במפעלים אלו, כיוון שבניגוד לחוק, תע"ש איננה מעבירה למשרד להגנת הסביבה סקרים היסטוריים על מפגעים סביבתיים הנגרמים ממפעליה.
לפני כתשע שנים, מצאה רשות המים זיהום בשני קידוחי מים פעילים המשמשים להשקיה חקלאית, הנמצאים ממערב למפעל "גבעון" של תע"ש. המפעל ממוקם דרומית לרמלה ומזרחית לרחובות, ולפי מסמכי רשות המים, קצב התפשטות הזיהום מהיר ביותר, והוא משתרע מ"גבעון" ועד סמוך לקידוחים להפקת מי שתייה שבמזרח רחובות. יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן, לשעבר סגן ראש עיריית רמלה ובעצמו תושב האזור עד היום, אמר בישיבה כי "אסור שמפעליים ביטחוניים, למרות חשיבותם יפגעו בציבור. ''אנו נלחם על בריאות הציבור ולא נאפשר שבשם הביטחון יתעלמו מסכנות סביבתיות". אמר כהן.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוקהזיהום הוא של החומר פרכלורט, הנמצא בשימוש של תע"ש, ולפי חוות דעת של שירות המזון והתזונה שבמשרד הבריאות ממרץ 2005, בכמויות מסוימות הוא הגורם למחלה בבלוטת התריס. מדו"ח מבקר המדינה, עולה כי במשך כארבע שנים, מסוף שנת 2008 ועד מועד סיום הביקורת, יולי 2012, רשות המים לא סיימה את הפעילות הדרושה לזיהוי מקורות הזיהום וסוגיו, לא השלימה ביצוע סקר היסטורי, ותיחום גבולות הזיהום של הקרקע, מי התהום והאקוויפר. כתוצאה מכך, הרשות טרם עשתה הערכת סיכונים למקורות המים כתוצאה מהתפשטות הזיהום, ולא הכינה תכנית למניעת המשך התפשטותו.
המבקר מציין כי "במהלך כשבע שנים מאז גילוי הזיהום בקיץ 2005, תעש, שגרמה לזיהום, לא מנעה את המשך התפשטותו מגבעון לכיוון העיר רחובות, ואף רשות המים טרם החלה בפעולות מניעה שכאלו. אף שהמשרד להגנת הסביבה קיבל כבר בדצמבר 2005 מידע על זיהום מי התהום שמקורו מגבעון, ועל אף האפשרות הסבירה במקרה כזה, כי הקרקע בגבעון מזוהמת אף היא, הוא לא פעל במשך כחמש שנים (עד ינואר 2011) לאיתור, לתיחום ולטיפול בזיהום הקרקע. כל זאת על אף הסכנות לבריאות הציבור הנובעות מהזיהום".
המבקר מוסיף כי "לא נקבע הגורם שיישא באחריות להנחיית חקלאים לגבי שימוש במי תהום מזוהמים להשקיה חקלאית. אף כי זיהום הפרכלורט במי קידוח שבאזור "גבעון", המשמש להשקיית תפוזים, היה ידוע לרשות המים, למשרד הבריאות ולמשרד החקלאות כבר בסוף שנת 2005, עד מועד סיום הביקורת, יולי 2012, נמשך השימוש במים מהקידוח להשקיית תפוזים, דבר שיש בו כדי לפגוע לכאורה בבריאות הציבור".
ליקוי חמור שנמשך שניםבמסקנותיו קובע המבקר כי רשות המים, המשרד להגנת הסביבה, וכן תעש, שגרמה לזיהום הקרקע ומי התהום שמקורם מ"גבעון", כשלו בטיפול בזיהומים אלו, כל אחד בתחומו. מדובר בליקוי חמור, הנמשך זה שנים, למרות הסכנה לבריאות הציבור, הפגיעה במקורות מים טבעיים שנמצאים במחסור ועלות השיקום של מקורות המים ההולכת וגדלה בגלל המשך התפשטות הזיהום. מבקר המדינה רואה בחומרה את הליקויים המתוארים לעיל, המעידים, בין היתר, על אי-יישום המלצותיו בדוחות קודמים, שעסקו בנושא זיהומי הקרקע במפעלי תעש ובמי התהום". המבקר מורה לכל הגורמים הקשורים לזיהומים שמקורם ממקרקעי תעש, לפעול מיד כדי למנוע את המשך התפשטות הזיהומים מגבעון, ולפעול לאלתר לסילוקם.
גם בעניין השימוש במי תהום מזוהמים בפרכלורט להשקיית הדרים, קובע המבקר כי "יש לכאורה כדי לפגוע בבריאות הציבור" ומורה "כצעד מידי ובלי להמתין להסדרת הגורם האחראי - כי רשות המים, משרד הבריאות ומשרד החקלאות יורו לאלתר על הפסקת השימוש במים אלה, וכן יפעלו לקביעת הגורם שיישא באחריות להנחיית חקלאים בנוגע לשימוש במי תהום מזוהמים, לרבות הסמכות לאסור שימוש במים כאלה להשקיה חקלאית".
בסיכום הישיבה הודה יו"ר הוועדה למבקר המדינה ולצוות משרדו על הדו"ח החשוב, ודרש מתע"ש להעביר עד סוף השבוע הבא את כל הסקרים למשרדים הנוגעים בדבר ולרשות המים, וממשרדים אלו - לדווח לו על קבלת הסקרים. ממנכ"ל משרד הביטחון דרש ח"כ כהן לפעול לטיהור הקרקע המזוהמת ולמצוא לאלתר תקציבים לכך, ללא קשר להפרטת התע"ש. הוועדה גם דרשה ממשרד הבריאות להוציא עוד היום, הנחייה מפורשת לרשות המים בנושא איכות המים ספיציפית בנושא החומר המזהם, והורה לרשות המים לפעול מיידים לסגירת באר המים המזוהמת.
הוועדה הודיעה גם כי תפנה לוועדת השרים לענייני הפרטה על מנת לפתור את הבעיות שהתגלעו בין משרדי הממשלה השונים הנוגעים לדבר, תמשיך לעקוב אחרי תהליך הפרטת תע"ש, ותקיים דיון מעקב לאחר קבלת החלטת ממשלה על ההפרטה.