כוורות דבורים בגליל. צילום: עומר שביטהארגון הבינלאומי של מגדלי הדבורים Apimondia, הכריז בשבוע שעבר על קבלת מועצת הדבש בישראל וארגון מגדלי הדבורים כחברים מלאים בארגון. על ההחלטה הכריזה האסיפה הכללית במסגרת הכנס הבינלאומי שהתקיים בקייב שאוקראינה. יחד עם ישראל התקבלו כחברות גם טוניסיה ואירן. ארגון אפימונדיה המונה למעלה מ-100 מדינות חברות, הוקם בשנת 1949 באמסטרדם ומקום מושבו הקבוע הוא ברומא. מטרות הארגון הן עידוד פיתוח ענף הדבוראות במחקר ופיתוח, טכנולוגיה, אקולוגיה וכלכלה, תוך שתוף פעולה בין כל המדינות החברות בו.
משלחת ישראל לכינוס הבינלאומי כללה כ-15 אנשי מקצוע, דבוראים וחוקרים. מנכ"ל מועצת הדבש הרצל אבידור ויו"ר ארגון מגדלי הדבורים שי ספקטור, נבחרו על ידי אפימונדיה לייצג את ישראל בארגון. "בימים אלו בהם ניצבים הדבוראים והחקלאים בישראל בפני החלטה מכרעת של משרד החקלאות לגבי גורלם וגורל החקלאות בארץ, משמח אותנו מאוד לדעת, כי ארגון מגדלי הדבורים הבינלאומי "אפימונדיה" מכיר ותומך בנו'' אומר מנכ"ל מועצת הדבש הרצל אבידור. ''קבלת מועצת הדבש וארגון מגדלי הדבורים לארגון הינה צעד חשוב בהכרה בינלאומית בנעשה בישראל בענף וכן מהווה כר לשיתוף פעולה בתחום המקצועי והמחקרי. אין ספק, כי זו דרך חדשה וחשובה לעתיד ענף הדבש והדבוראות בישראל". לדברי אבידור, בימים אלו מתקיימים דיונים אחרונים במשרד החקלאות בנוגע לחקיקת "חוק הדבש" שתבטל את החקיקה הישנה הקיימת ותסדיר באופן מפורט בחקיקה עדכנית את הדרוש להסדרה לקיום הענף.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוקכנס Apimondia מתקיים אחת לשנתיים ומשתתפים בו מעל 10,000 נציגים ומשלחות מכל העולם. השנה עמדו במרכז הדיונים נושא זיופי הדבש בעולם, השפעתם על מחירי הדבש וכן עתיד הענף לנוכח תופעת התמוטטות מושבות הדבורים שגרמה להיעלמותן של שליש מכמות הדבורים בעולם. בכנס דנו באסטרטגיה שיש לנקוט כדי להתמודד עם המצב שמאיים על עתיד החקלאות והמזון בעולם כולו. במפגשים הציגו מומחים בתחום את מה שהצליחו לגלות על התופעה ואת האפשרויות לשנות את המצב בעתיד.
מועצת הדבש הציגה את הפעילות בישראל לקידום המודעות לצורך לשמירה על ענף גידול הדבורים, בין היתר באמצעות נטיעות צופניות בשיתוף קק"ל וכן בדיקות מעבדה של מועצת הדבש בשיתוף משרד הבריאות במטרה למנוע זיופים וייצור דבש שאינו עומד בתקן וכן הוצג תו האיכות- "דבש איכות תוצרת ישראל" המוענק למכוורות המייצרות דבש איכותי טבעי ומופיע על צנצנות הדבש.
באשר למחירי הדבש בעולם שקבלו התייחסות משמעותית בכנס הבינלאומי, מציין אבידור כי "בשנה האחרונה חלה ירידה במחירי הדבש בארץ, המחיר הקמעונאי הממוצע לצנצנת של 350 גרם עמד על כ- 20 ₪ כולל מע"מ. מחיר זה נמוך מהמחיר אשתקד למרות עליית המע"מ באחוז. המחיר שמקבל הדבוראי-היצרן הוא כ- 18 ₪ לק"ג דבש גולמי, כך שנותרים לו 6 ₪ על כל 350 גרם שהוא מייצר, דבר המביא לביטוי שחיקה ברווחיות הייצור של הדבש".
בישראל ישנם כיום 500 דבוראים המטפלים ב-100,000 כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ וכ- 60,000 כוורות משמשות להאבקת גידולים חקלאיים של פירות וירקות. באמצעות האבקת הגידולים תורמת דבורת הדבש לתל"ג החקלאי בישראל כ- 2.5 מיליארד שקלים בשנה. בנוסף לייצור המקומי, מייבאת ישראל כ- 1,000 טונות של דבש בשנה על פי הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי, ארה"ב ודרום אמריקה".