הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


שר המדע: החלטת האיחוד האירופי תפגע במחקר והפיתוח בישראל


לדברי שר המדע הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי, הסעיף החדש יקשה על הגשת הבקשות למענקים מצד כל גופי המחקר האקדמי בישראל, כולל בתוך הקו הירוק ולכן עלול להביא לאי שילובם של חוקרים ומדענים ישראלים בתוכניות המחקר ופיתוח, המממנות כ-40% מהמו''פ האקדמי בישראל. שר האוצר לפיד: ''החלטה אומללה''.

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  16-07-2013


"הביצוע הטכני של החלטת האיחוד האירופי עלול לפגוע באפשרות של השתתפות מדענים ישראלים בתכניות המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי ויוריד את הנגישות של מדענים ישראלים למענקים גדולים אלו לעומת מדענים ממדינות אחרות''. כך אמר היום שר המדע הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי בתגובה להחלטת הנציבות האירופית, לפיה ההסכמים שייחתמו בעתיד בין האיחוד לבין ישראל יכללו סעיף חדש הקובע לפיו על כל מוסד ישראלי שמגיש בקשות לאיחוד האירופי להצהיר שאינו משתף פעולה עם גורמים ישראלים מעבר לקו הירוק.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

לדבריו, סעיף זה מקשה על הגשת הבקשות למענקים מצד כל גופי המחקר האקדמי בישראל, כולל בתוך הקו הירוק ולכן עלול להביא לאי שילובם של חוקרים ומדענים ישראלים בתוכניות המחקר ופיתוח (מו"פ). ''המשמעות התקציבית היא פגיעה פוטנציאלית בכ-40% מתקציבי המחקר והפיתוח האקדמי שמועברים למדענים ישראלים באוניברסיטאות, והיא תגרום לאוניברסיטאות ישראליות להתחרות עם יד אחת קשורה מאחורי הגב על מענקי המחקר של תכניות האיחוד".

מדי שנה זוכים מדענים ישראלים להצלחה רבה במענקים היוקרתיים של תכנית המו"פ האירופית. בתכנית המסגרת השביעית של האיחוד מומנו עד כה כ-1900 מחקרים ישראלים מהאוניברסיטאות, התעשיות ובתי החולים בישראל בהיקף של כ-750 מיליון אירו. השר פרי הנחה את אנשי משרדו לבחון את המשמעות התקציבית על כלל המחקרים המדעיים והישומיים הטכנולוגיים שנמצאים בפיתוח ממשלתי וכן לבצע היערכות תקציבית מחודשת במידה והחלטת האיחוד האירופאי תיושם".

חלק משורת החלטות שגורמות לבידודה של ישראל בעולם

שר האוצר יאיר לפיד הגיב היום על החלטת האיחוד האירופי ואמר כי היא ''מרחיקה את השלום במקום לקרב אותו". לדברי לפיד, "ההחלטה האחרונה היא חלק משורה ארוכה של החלטות הגורמות לבידודה של ישראל בעולם. הזמן אינו פועל לטובתנו, וכל יום שבו ישראל אינה נמצאת במו"מ לשלום הוא יום שבו נפגע עוד יותר מעמדנו הבינלאומי. יחד עם זאת, מדובר בהחלטה אומללה, הנעשית בתזמון גרוע ומחבלת במאמצים שעושה מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי להביא את שני הצדדים לשולחן המשא ומתן. החלטת האיחוד האירופי מאותתת לפלסטינים שאין שום מחיר בינלאומי או כלכלי לסירובם המתמשך לשוב לדיונים, וגורמת להם להאמין שישראל תיאלץ להיכנע ללחץ הכלכלי והמדיני".  אמר לפיד והוסיף כי בכוונתו לפנות לידידינו באיחוד האירופי ולהסביר להם שהחלטתם זו פוגעת בדיוק במטרות שאותן רצו להשיג.

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר לשכת התיאום צביקה אורןן אמר היום כי הוא מצר על כוונת האיחוד האירופי לערב בין פוליטיקה וכלכלה. ''המערכת הכלכלית הענפה בין ישראל למדינות האיחוד האירופי, יכולה להוות כלי לקידום היחסים בינינו לבין מדינות האזור והרשות הפלשתינית בפרט. על כן, אני קורא לנציבות האיחוד האירופי, לפעול באופן חיובי, לקידום שיתוף פעולה כלכלי בין ישראל לבין הרשות הפלשתינית, אשר תסייע לשיפור היחסים המדיניים באזור. על כן, אני קורא לאיחוד האירופי להימנע מיצירת חסמים ונקיטת פעולות אשר צפויות לחבל בהסכמים עתידיים. יש להתרכז במקום זאת, בקידום מדיניות של הידברות ושיתוף פעולה בין ישראל לבין האיחוד".  אמר אורון.

יושבת ראש האופוזיציה שלי יחימוביץ', אמרה בעקבות ההודעה כי "הבידוד המדיני הגובר פוגע במדינה ובמשק, ומהווה איום אסטרטגי לא פחות מכלי נשק מתוחכמים המכוונים לעבר ישראל". יחד עם זאת, היא מתחה ביקורת על התנהלות האיחוד ואמרה: "מצער שבמקום לתמוך ולעזור במאמצים הקדחתניים של האמריקאים לחידוש המשא ומתן, מתמקד האיחוד האירופי בסנקציות וחרמות". יחימוביץ' קראה לראש הממשלה להיכנס באופן מידי למשא ומתן מול הפלסטינים במטרה להגיע להסדר קבע, והדגישה כי מפלגתה תעניק לממשלה רשת ביטחון פוליטית.