השר פרץ והנהלת המשרד בהצגת הדירוג הסביבתי 2013. צילום: שני פריידסהמשרד להגנת הסביבה פרסם היום, 3/6/2013, את דירוגן הסביבתי של 61 החברות התעשייתיות המובילות בבורסה. הדירוג חושב לפי כמות הפרות ההוראות והחוק הסביבתי שביצעו החברות בשנים 2010-2012 וכן לפי רמת החומרה של מפגעים שגרמה החברה. "לציבור יש זכות לדעת איזה מפגעים סביבתיים ממומנים מכספי ההשקעות שלו'' אמר היום השר להגנת הסביבה עמיר פרץ. ''חברה שמפירה את החוק יוצרת סיכונים עבור משקיעיה ועלינו ליידע אותם. היום אנחנו מוציאים כרטיס צהוב וכרטיס אדום לחברות שביצעו עברות סביבתיות נגד הציבור".
מטרת הדירוג היא לתת מענה לצורך חיוני של משקיעים בישראל ובעולם במידע מהימן ונגיש. מידע זה יכול לשפוך אור על מצבן הסביבתי של חברות ציבוריות ולשמש משקיעים להערכת הסיכונים של החברה. הדירוג אף מנגיש את המידע החשוב לציבור ומעיד על התנהגותן הסביבתית של חברות גדולות ומוכרות. פרסום מידע זה יסייע בהנעת החברות הציבוריות לפעול להקטנת השפעתן על הסביבה, ולתרום לשיפור המצב הסביבתי בישראל.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוקבראש הרשימה האדומה עומדת קבוצת עזריאלי אשר מחזיקה בחברת סונול. כ-64% מתחנות הדלק בבעלותה של סונול הסתירו מידע חיוני מהמשרד להגנת הסביבה בדבר פעולות למניעת דליפות דלק לקרקע. גם בחברת דור אלון שהגיעה למקום השני נרשם שיעור גבוה בתחום זה ואף ניתן לציין את תחנת דור עין הכרמל אשר עקב הסתרת המידע זיהמה את מקורות המים ואף הורשעה פלילית בבית המשפט. קבוצת דלק שהגיעה למקום הרביעי הפרה את היתר הרעלים שניתן לה, הזרימה שמנים לקרקע ועוד. שלושה חודשים לאחר אירוע החירום אירע באותו מתקן אירוע בטיחות בו נהרג אחד העובדים. ניתן לראות שזלזול בהוראות סביבתיות עלול במקרים מסוימים להראות על זלזול בהוראות אחרות חשובות לא פחות. קבוצת פז שהגיעה למקום החמישי פלטה חומרים רעילים לאוויר ממתקן פזקר ברמה החורגת פי 20 מהתקן.
הדירוג מבוסס על נתונים הקיימים במשרד להגנת הסביבה, אשר עברו בקרה באופן פרטני. לכל החברות ניתנה הזכות להגיש השגות לגבי דירוגן ולגבי מתודולוגית הדירוג, אשר פורסמה באתר האינטרנט של המשרד באופן בולט להערות הציבור.
רשימת החברות הציבוריות המדורגות על פי רמת הציות הסביבתי לשנת 2013 ומצגת הדירוג הסביבתי 2013 מצורפים להלן.
דירוג רמת העמידה של החברות הציבוריות בהוראות איכות הסביבה דירוג הציות הסביבתי של החברות הסביבתיות