הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


החלו עבודות השימור של סֶ‏בִּיל סולימאן ביפו


הסֶ‏בִּיל שימש כמקור מים לבאי העיר העתיקה ביפו, בטרם נכנסו לעיר שהייתה מוקפת חומה. המתקן חרג מנופה העירוני של יפו בממדיו ובהדרו, והרשים מבקרים זרים שביקרו בעיר באותה תקופה. בנוסף לתפקידו בריענון החולפים בשער ובהמותיהם, הוא סימל את עוצמת השלטון העות'מני ותרם להאדרת שם המושל המקומי

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  29-05-2013


סביל סולימאן  ביפו, צילום: ניקי דוידוב, באדיבות רשות העתיקות
סביל סולימאן  ביפו, צילום: ניקי דוידוב, באדיבות רשות העתיקות

עיריית תל-אביב-יפו, משרד התיירות ורשות העתיקות החלו בשימור סֶ‏בִּיל "סולימאן", הצמוד לקיר מסגד מחמודייה ברח' רוסלאן ביפו. הסֶ‏בִּיל (בטורקית Sebil) שימש כמקור מים לבאי העיר העתיקה ביפו, בטרם נכנסו לעיר שהייתה מוקפת חומה. בשנת 1803 החלה ביפו תקופת שלטונו של מחמוד אגא אבו נבוט, מושל נמרץ ששם לו למטרה לשקם את העיר לאחר ההרס הרב שנגרם עקב כיבוש נפוליאון ומאבקי דמים שפרצו בין קצינים עות'מניים לאחר נסיגתו. בין השאר, שוקמו באותה תקופה ביצורי יפו ומתחם השער המשמעותי היחידי של העיר, שבחומה המזרחית.

לדברי הארכיאולוג ד"ר יואב ארבל מרשות העתיקות, הסביל שהוקם בשנת 1810, הינו חלק ממערך השער, שבמחצית השניה של המאה ה- 19 שונה לבלי הכר כתוצאה מפירוק החומות. לצורך בניית הסביל נעשה שימוש באבני גיר אדמדמות ולבנות, וכן בקורות, עמודים ובסיסים משיש. הסביל חרג מנופה העירוני של יפו במימדיו ובהדרו, והרשים מבקרים זרים שביקרו בעיר באותה תקופה. מעבר לתפקידו ברענון החולפים בשער ובהמותיהם, הוא סימל את עוצמת השלטון העות'מני ותרם להאדרת שם המושל המקומי. בכתובות החקוקות עליו מופיעים טקסטים דתיים וקטעי שירה, וכן אזכורים היסטוריים, בהם נזכרים שמות הסולטאן מחמוד השני, שבימיו נבנה הסביל, ושל המושל אבו נבוט. אחת הכתובות מזכירה את השם "סוליימן", ככל הנראה סוליימן פחה, מושל הארץ באותה תקופה - אם כי קיימת גם האפשרות שהשם מציין את בונה המתקן. הסביל מזכיר בצורתו, ובסגנונו, מתקנים דומים באיסטנבול. יתכן שהאדריכל שתכנן אותו הובא למטרה זו מבירת האימפריה העות'מנית".

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

עלות השימור של סביל סולימאן עומדת על כ-350 אלף שקלים, והיא כוללת את שימור הקיר, השוקת וברזי המים, עד להשמשתם. העבודות מתוכננות להסתיים ביולי 2013. שימור סביל הקיר הינו חלק מתוכנית האב של פרויקט פיתוח התיירות ביפו, שהחל לפני כעשור והושקעו בו למעלה מ-100 מליון שקלים, בשיתוף עיריית ת"א ומשרד התיירות. בנובמבר 2011 סיימה עיריית תל-אביב-יפו את שיפוץ ושדרוג רחוב רוסלן בהשקעה של כ -11 מיליון ₪ שכלל שחזור סביל היסטורי נוסף - "אבו נבוט". במסגרת שדרוג הרחוב הוחלפו כל התשתיות התת קרקעיות, הוטמנו רשתות חשמל ומים ורוצפו השבילים והמדרכות בריצוף ייחודי מאבן טבעית. על גבי כבישי הרחוב שוחזרה החומה ההיסטורית של יפו העתיקה, המהווה חלק משער ירושלים.

רון חולדאי, ראש עיריית תל-אביב-יפו: "בעשור האחרון העירייה השקיעה למעלה ממיליארד ₪ בפיתוח יפו לטובת שיפוץ של למעלה מ-80 רחובות ותוספת של למעלה מ-300 דונם שטחים ירוקים. המוקדים ההיסטוריים הפזורים ביפו, מספרים את סיפורה של העיר ושזורים במארג הקהילה הפלורליסטי המשלב תרבויות, דתות והיסטוריה משותפת. שחזור הסביל הוא אחת הדוגמאות היפות לכך. מלבד היותו מקור מים, שימש סביל הקיר גם כנקודת מפגש בין היוצאים לנכנסים לעיר והוא אחד מסמליה ההיסטוריים הבולטים של יפו".

לדברי ג'ק נגר, ראש ענף שימור אומנותי במינהל השימור של רשות העתיקות צוות של משמרים בעלי ידע בשימור פרטי אבן עדינים ומורכבים מטפל בחזית המבנה, בתקרה, בכתובות ועיטורים. ''אנו משמרים את האבנים בטכנולוגיות מתקדמות, ויוצרים שכבת הגנה שתשמור על הסביל מזיהום האויר הגבוה במקום".