התפוקה החקלאית בשנת 2012 במדינת ישראל עמדה על כ-29 מיליארד ש"ח, המתחלקים ל-60% מענפי הצומח ו-40% מענפי בעלי החיים. ההכנסות הנקיות של החקלאיים עמדו בשנה האחרונה על כ-4.9 מיליארד ש"ח לעומת 6.1 מיליארד ש"ח בשנת 2011 - ירידה של כ-20%. נתונים אלה עולים מדו''ח 'אומדן רווחיות ענף החקלאות בישראל' שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, על פי ניתוח מקצועי של רחל בורשק, הכלכלנית הראשית של התאחדות חקלאי ישראל.
ההכנסה הממוצעת למשק חקלאי בשנה האחרונה עמדה על כ-377,000 ש"ח, ירידה של כ-85,000 ש"ח לעומת שנת 2011 (לפני ניכוי הוצאות ההון והריבית של בעלי המשקים, ולכן הרווח הנקי אף נמוך מכך). בפועל, בשנה האחרונה נותרו בידי החקלאים 17% הכנסות מסך התוצרת שנמכרה, נתון המהווה ירידה משמעותית לעומת השנים הקודמות - 22% בשנת 2010 ו-20% בשנת 2011. ההבדל ברווח החקלאים נובע מירידת מחירם הממוצע של הפירות לעומת שנת 2011, הירידה בתפוקת הייצוא (18%) וירידת המחירים בתחום זה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק הסיבות לירידה ברווחיות על פי התאחדות חקלאי ישראל הן שפע פירות הקיץ בשנת 2012 שגרם לירידה דרמטית במחירים וברווחיות; ירידה בייצוא הגזר ותפוחי האדמה לשווקים באירופה, משבר העובדים הזרים ומחסור של כ-4,000 עובדים בממוצע במהלך שנת 2012; עליית מחירי המים, הדשנים, החשמל והדלק בכ-10% והרעת תנאי הסחר בשיעור ממוצע של 7% בשנה במהלך השנתיים האחרונות.
מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן: "התוצאות העסקיות שעולות מהדוח מעלות תמונה חמורה ביותר. במצב זה, אנו רואים ירידה ברורה ברווחיות החקלאים משנה לשנה, מגמה שאם לא תיעצר, תוביל בסופו של דבר לנטישת הענף על-ידי החקלאים, מה שעלול להוביל לבעיה לאומית. כדי להימנע ממצב זה, על ממשלת ישראל להירתם במהרה לטובת ענף החקלאות והעוסקים במלאכה ולהעביר תוכנית חירום והצלה מיידית הכוללת הימנעות מהטלת מע"מ על פירות וירקות, הגדלת מספר העובדים הזרים העוסקים בחקלאות, והחזרתם לכמות של 25,000, שמירת מחיר המים, קביעת מדיניות השקעות תומכת צמיחה ואי פגיעה בפטור מהגבלים עסקיים, שכן הנתונים מוכיחים באופן חד-משמעי, כי התייקרות התשומות לא גולגלה אל הצרכן, ומנגנון היצע וביקוש הוא שקבע את רמת המחירים".
אומדן רווחיות ענף החקלאות -
המסמך המלא