חזירית עראף בכפר מעיליא, אחת החזיריות המזהמות ביותר בארץ, פונתה מכל בעלי החיים ששהו בה ונסגרה. זאת לאחר שבית המשפט הוציא צו סגירה למקום באשמת זיהום קרקע, זיהום מים ויצירת מפגעי ריח.
.לאור התעלמות בעלי החזיריה מצו הסגירה ומקנס יומי שהוטל עליהם בסך של 3,000 שקלים עד לפינויה הסופי, יזם המשרד להגנת הסביבה לפני כחודשיים פשיטה משולבת בחזיריה שיתוף עם רשות המסים, משרד המשפטים, חברת החשמל, משטרת ישראל ומשרד הפנים
מדובר באחת החזיריות המרכזיות והגדולות בישראל, בה גודלו כ-4,000 חזירים בצפיפות רבה ובתנאים קשים. במהלך הפשיטה, מצאו מפקחי המשרד במקום אף מספר פגרים וחזירים גוססים. חזיריה זו זיהמה במשך שנים מקורות מים וקרקע וגרמה למטרדי ריח קשים לתושבי מעלות ולבעלי עסקים באזור. בנוסף, רשויות האכיפה הנוספות מצאו ראיות לעברות כלכליות נוספות, שנאמדות במאות אלפי שקלים. יצוין כי משפחת עראף בעלת חלק נכבד מהחזיריות בישראל. אף לא אחת מהחזיריות בבעלותה פועלת תחת רישיון עסק כדין.
פעילות החזיריות בצפון הארץ מביאה למפגעי זיהום קשים ולפגיעה במכוני טיהור השפכים הפועלים באזור. החזיריות מזרימות את שפכיהם המרוכזים למערכת הביוב, שאינה מסוגלת להתמודד עם עומס הזיהום ולעתים אף מזרימות את שפכיהם לנחלים ולקרקע עצמה. מאז תחילת הפינוי, תושבים ובעלי עסקים באזור מדווחים על שיפור באיכות האוויר. מהמשרה להגנת הסביבה נמסר כי המשרד יפעל לגביית הקנס היומי שהוטל על בעלי החזיריה עד לפינויה הסופי, וממשיך לפקח על המצב הסביבתי באזור
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "סגירת החזיריה היא הוכחה שכאשר רשויות האכיפה והמשפט רוצות, ניתן להגיע להישגים משמעותיים. מאחורי העסק שנסגר עומד מוקד של התעללות בלתי פוסקת בבעלי חיים ומקור מרכזי לזיהומי אוויר, קרקע ומים".
רפורמה מקיפה בענף החזירים
צוות בדיקה מיוחד בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה, שהוקם בעקבות יוזמה של משרד החקלאות ופיתוח הכפר לקידום רפורמה בתנאי המחייה של החזירים בישראל, סיים בחודש אוגוסט האחרון את עבודתו והגיש את מסקנותיו למנכ"ל משרד החקלאות. המלצות הצוות כוללות בין השאר אימוץ קביעות הדירקטיבה האירופית בנושא צער בעלי חיים והתקנת תקנות, תוך מתן דגש על צמצום משמעותי של המקרים בהם מותר להחזיק חזירים בתאים מבודדים, הגבהת המבנים ואוורורם כך שימנעו רמות אמוניה גבוהות במבנים ויצומצמו מפגעי הריחות, הסדרת אזורי ההנקה בהתאם לתקן האירופי, והרחבת שטח המחייה של בעלי החיים.
אחת ממסקנות הוועדה היתה כי על מנת להגדיל את המבנים של החזיריות כדי להקטין את הצפיפות בהן, יש להעתיק את מבני החזיריות מאזורי הגידול המוגדרים כיום בחוק אל אזורים מבודדים בדרום בהם בעיית מפגעי הריח והסכנה לזיהום מקורות מים נמוכה יותר. הכוונה הינה לאתר מקומות מרוחקים מריכוזי אוכלוסייה, המאפשרים בניית משקים ללא מגבלת צפיפות לבעלי החיים.
עוד המליצה הוועדה להסדיר את הנושא הסביבתי באמצעות הקמת מתקני הקצה לטיפול בשפכים כך שבכל משק יהיה מתקן קדם טיפול אשר יאפשר הזרמת השפכים ברמה תקנית למתקני טיהור השפכים (מט"שים), וכן מתקני קומפוסט ומתקני אנרגיה (ביו-גז).