הבופאלו הועברו לסככת הפרות. צילום: עמית בן שמחוןהשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות הורו לפנות בעלי חיים ממשק לגידול בקר ובופאלו במושב חניאל בעמק חפר, זאת בשל תנאי אחזקה לא נאותים והזנחה במקום שנמשכה חודשים רבים. המשרד קיים ביקורים וביקורות תכופות במשק, כדי לבחון את מצב בעלי החיים שבמקום, במהלכם הוגשה לבעל המשק תוכנית לשיקום ולשיפור תנאי החזקת בעלי החיים. תוכנית השיקום נועדה להסביר למחזיק כיצד לטפל בבעלי חיים שברשותו, כיוון שברבים מהמקרים הליקויים נובעים מחוסר ידע או ניסיון, וההעדפה היא למנוע טלטול מיותר של בעלי החיים, ולהעדיף חינוך והסברה לטיפול ראוי בבעלי החיים.
» הצטרפו אלינו לדף הפייסבוקבעל המשק התבקש להעביר למשרד החקלאות דוחות לגבי ההתקדמות בשיקום, אך בביקורות שהתקיימו במשק במקום בשבוע שעבר נמצא כי ליקויים רבים טרם טופלו או שטופלו באופן חלקי ביותר. בין הליקויים שנמצאו: מרבץ בעלי החיים מכוסה בוץ ברוב המתחמים, צפיפות הפרות גדולה מהמומלץ, המצב הגופני של רבות מהבהמות ירוד. בחלק מהמתחמים אין אבוסים מתאימים, בחלק מהמתחמים מספר השקתות אינו מספק ביחס למספר הבהמות שבמתחם, בחלק מהמתחמים גובה הזבל כגובה שפת השוקת, זבל גולש לתוכה והמים מזוהמים, חלק מהפרות סובלות מדלקות, רבות מהבופאלו ומהפרות זקוקות לטילוף דחוף. בנוסף, ניכרת הזנחה בטיפול הסביבתי - הביצה למרבץ הבופאלו מהווה מאגר לקינון מעופפים שונים. חורבות הסככה שהתמוטטה במהלך 2012 לא פונו והן מהוות מוקד להתרבות מזיקים שונים.
מחפשים מקום שיקלוט את הפובאלועל כן הוחלט בשירותים הווטרינריים לפנות את הפרות מהמקום, במקביל לטיפול בבופאלו ונקיטת הליכי אכיפה נגד בעל המשק. עד היום פונו מהמשק 15 פרות ו-2 נוספות, פרות ג'רסי מבוגרות, יפונו בהקדם למשק שיהיה מוכן לקלוט אותן. לאחר פינוי הפרות, הועברו הבופאלו לסככת הפרות הכוללת אפשרות גישה למרעה מגודר, זאת לאחר שהותאמה לקליטתם. במשרד החקלאות מציינים, כי חלב מהמשק אינו משווק לציבור לאור מצב הפרות במקום. בעל המשק חתם בתחילת השבוע על מסמך התחייבות לעמוד בתוכנית השיקום למבנים ולבעלי החיים שיישארו במשק. במהלך השבוע הגיע נציג השירותים הווטרינריים מידי יום כדי לעקוב אחר הטיפול בבעלי חיים ופינוי הפרות.
מנהל השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, ד"ר נדב גלאון, שביקר במקום החליט כי לטובת רווחת הבופאלו, כל עוד לא נמצא מקום ראוי והולם לשיכונם לטווח ארוך, עדיף להשאירם במשק ולא לטלטלם למשק אחר. "מדובר בעדר בופאלו מבוגר מאד, המכיר את המקום ומורגל לסביבה זאת, ועלול לסבול מהעברה לאתר אחר וודאי ליותר מאתר אחד כתוצאה מהעברה לזמן מוגבל. העברה מידית ובחיפזון למתקן מוגן המותאם לבקר אך לא לבופאלו, עלולה לגרום להם נזק, סבל ועקה מיותרים. מדובר בבעל חיים בעל קרניים ארוכות במיוחד, שסככות בקר רגילות עלול להוות מלכודת ומכשול עבורו, ולגרום לסבל מיותר.''
לדברי ד''ר גלאון, השרותים הוטרינרים עוקבים אחר המצב במשק ברמה יומיומית, ובמקביל ממשיכים בחיפוש אחר פתרון לשיכון ארוך טווח הולם לבופאלו (שמורות טבע, גני חיות, ספארי ומשקים חקלאיים), שיוכלו לקלוט את הבופאלו במקרה הצורך. ''עד למציאת מקום קבוע, אנו מאמינים כי השארת הבופאלו תוך פיקוח במשק עדיפה על הובלה וטלטול מיותר. הובלת בופאלו מבוגר דורשים מיומנות גבוהה. פעולה או תנאים לא נכונים עלולים לגרום לרביצתם ואי יכולת להזיזם ללא גרירה והרמה בכוח מכני, לכן יש להמעיט ככל האפשר בהעברתם.''
מנהל השירותים הוטרינריים: בכוונתי לפקח אישית על כל הפעולותהשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות עומדים בקשר רצוף עם העמותות למען בעלי חיים. לדברי ד"ר גלאון השירותים הוטרינריים עושים כל שניתן בכדי לפתור את הבעיה לאלתר. ''בכוונתי לפקח אישית על כל הפעולות למזעור הסבל לבעלי החיים ולהסדרת המקום'' אומר גלאון.
הממונה על חוק צער בעלי חיים בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, ד"ר דגנית בן דב: "פינוי בעלי חיים הינו פעולה נכונה רק אם ההעברה לא תפגע בבעלי החיים יותר מהשארתם במקומם. כרגע, למרות הרצון לפעול מיידית, טובת הבופאלו היא לא להעבירם מיד. מדובר בעדר בופאלו מבוגר מאוד, המכיר את המקום ומורגל לסביבה זאת, ועלול לסבול מעצם ההעברה – מההובלה עצמה ומההעברה למקום זר לו לתקופת זמן מוגבלת, לאחריה תידרש העברה נוספת".
עוד מוסיפה ד"ר בן דב: "בופאלו אינו פרה ומציאת מקום מתאים קשורה לא רק ברצון טוב, אלא גם ביכולת ובידע המתאים לטיפול נכון בבעלי חיים אלה. כך, למשל, סככות בקר רגילות עלולות להוות מלכודת ומכשול ולגרום לסבל ולמות בעלי החיים. אנו ממשיכים לפעול בכל המישורים: מעקב יומי אחר המצב במשק, חיפוש אתר מתאים לקליטת בעלי החיים, והמשך הפעולה המשפטית הנדרשת".