הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר: הטבות למפעלי מפוני חבל עזה וצפון השומרון שיעברו לנגב


התמריצים אושרו על ידי הממשלה היום (ב') ויינתנו למפעלים שיעתיקו את פעילותם לפארק התעשייה נ.ע.מ. שנמצא בין נתיבות לשדרות. בתום האכלוס של השטח המיועד של אזור התעשיה, יעסיק הפארק יותר מ-4,000 עובדים ישירים. שר התמ''ת: ''ההחלטה תתרום להרחבת התעסוקה בנגב''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  14-10-2012


הממשלה אישרה היום (א') את הצעת משרד התמ"ת, לפיה מפעלים של מפוני חבל עזה וצפון השומרון, אשר יעתיקו את פעילותם לפארק התעשייה נע"מ בנגב, יוכרו כזכאים להטבות.

משרד התמ"ת מפעיל את תוכנית "אזור תעשייה נ.ע.מ - תוכנית להגדלת תעסוקה" במסגרתה ניתנים תמריצים להעתקת מפעלים הפועלים כיום במרכז הארץ ולהקמתם של מפעלים חדשים באזור התעשייה, הממוקם בין נתיבות שדרות רהט ואופקים, באזור עדיפות לאומית א' בנגב. מטרת התוכנית ליצור 4,000 מקומות עבודה חדשים ולהגדיל את היצע מקומות העבודה באזור הנגב המערבי המאופיין באחוזי אבטלה גבוהים ובעל קשיים ייחודיים. הפרויקט הוא פרי שיתוף פעולה בין הממשלה (בהובלת התמ"ת), הרשויות המקומיות והאזוריות השותפות וגופים נוספים כגון מינהל מקרקעי ישראל, רשות המים ועוד.

התמריצים הניתנים למפעלים המעבירים את פעילותם לאזור תעשייה נ.ע.מ כוללים, בין היתר, סיוע בהעברת המפעל לאזור התעשיה, סיוע בהסעת עובדים, הכשרת עובדים, השתתפות בעלויות תכנון והקמה, הנחה בעלויות פיתוח הקרקע, השתתפות בעלויות שירותי יעוץ ותכנון והשתתפות בתשלומי ארנונה.

ועדת החקירה הממלכתית בנושא טיפולן של הרשויות המוסמכות במפוני חבל עזה וצפון השומרון, התייחסה להעדפה שיש לתת לבעלי העסקים שבחרו להקים את עסקיהם מחדש  וציינה כי "יש להבחין בין בעל עסק שקיבל פיצוי ולא חזר להפעיל את בית העסק מחדש, לבין בעל עסק שכונן את עסקו לאחר הפינוי. ומן הראוי שגובה הפיצוי שניתן למפונה יאפשר את הקמת העסק במלואו ובגודלו המקורי, באזור הייחוס, וכל זאת, מבלי שתועמס על המפונה כל עלות הכרחית נוספת בהקמת העסק".

לעניין העתקה נוספת של עסק שכבר הועתק באופן זמני ומבקש להעתיקו שוב  קבעה הועדה: "ככלל, יש להתייחס בחיוב לגילויי יוזמה מצד בעלי עסקים וחקלאים אשר בחרו להמשיך בניהול עסקיהם ולקדם בכך את שיקומם ואת שיקום עובדיהם. הוועדה ממליצה אפוא כי הוועדה המיוחדת תדון במקרים שבהם נדרשה או תידרש המדינה לפצות בעלי עסקים וחקלאים, בגין הוצאות שהיו כרוכות בהעתקה נוספת של עסק או משק חקלאי; ולפי הצורך תחזור ותדון גם במקרים שכבר נדונו לפניה בעבר".

בעקבות כך, הגיש שר התמ"ת הצעת החלטה על פיה, מפעל מפונה שטרם העתיק את פעילותו לאתר קבוע ומבקש לקום מחדש באזור התעשייה נ.ע.מ הינו בגדר מפעל שיש לראותו כזכאי לענין ההטבות על פי חוזר המנכ"ל, למצער כמפעל חדש. יחד עם זאת, מפעל מפונה זוכה להטבות רבות על פי חוק יישום תכנית ההתנתקות. על מנת להבטיח כי לא ינתנו כפל הטבות למפעל מפונה הוסדר הנושא בהחלטת הממשלה המצ"ב.

תקציב ההשקעות בפארק התעשייה נע"מ עומד על כ-500 מיליון ₪. עד עתה שווקו כ-85% מהקרקעות בשלבים א' וב' של הפרויקט (כ-550 דונם ביעוד תעשייה), בתום האכלוס של השטח המיועד, יעסיק הפארק יותר מ- 4,000 עובדים ישירים. על מנת לעמוד ביעד זה, פועל משרד התמ"ת לגיבוש דרכים לתמיכה בתהליך גיוס העובדים והכשרתם ולעודד העסקת עובדים מהמרחב הדרומי בכלל ומהנגב המערבי בפרט.

שר התמ"ת, שלום שמחון אמר כי: "ההחלטה תתרום לפיתוח אזור התעשייה נע"ם ולשיפור ולהרחבת התעסוקה בנגב, וכן תסייע למפוני גוש, שהמדינה מבקשת להמשיך ולסייע להם".