ל- 352 מגדלי פרחים מצפה חג פסח שמח במיוחד: בימים אלה הם מקבלים פיצוי מהמדינה, בסכום כולל של 50 מיליון שקל בגין הנזק שנגרם להם כתוצאה ממחסור בעובדים בשנת 2002.
בחודש יולי 2003 הגיש ארגון מגדלי הפרחים תביעה נגד המדינה, וכן תביעה אישית נגד שר העבודה לשעבר שלמה בניזרי ושר הפנים לשעבר, אלי ישי. בראש התובעים: דגנית קמחי, אלמנתו של משה קמחי ז"ל ממושב תלמי יוסף, ששם קץ לחייו בתחילת אותה שנה בעקבות המצוקה הקשה אליה נקלע. התביעה כללה תעוד מלא של כל פניות המגדלים לשרים לקבלת עזרה, את הדחיות החוזרות ונשנות מצידם, וכן את הנזקים האישיים שנגרמו למגדלים שהסתכמו ב-80 מליון שקלים.
בתביעה טענו מגדלי הפרחים שעם תחילת האינתיפאדה והפסקת עבודתם של הפלשתינאים בענף הפרחים, גרמה ממשלת ישראל למחסור חמור בעובדים, שלא היה מחויב המציאות, לאחר שהתמהמהה בקבלת החלטה על הגדלת מכסת העובדים הזרים. גם לאחר שזו התקבלה, היא לא מומשה במשך תקופה ארוכה בשל מדיניות כושלת, רשלנות ועיכובים בירוקרטיים של השרים לשעבר ישי ובניזרי, שהיו לדברי התביעה אף נגועים בשיקולים זרים בקבלת ההחלטות. במשך תקופה ארוכה, כך נטען בתביעה, סרב שר העבודה והרווחה שלמה בניזרי למלא אחר החלטת הממשלה ופסיקת בג"צ להעניק לחקלאים הקצאות לעובדים זרים, דבר שגרם לנזק כבד למגדלים במהלך עונת הגידול ובמשלוחי הפרחים ללקוחות בחו"ל. הפגיעה הגיעה לשיאה בשנת 2001 בהחלטת משרד הפנים בראשות השר אלי ישי, לסגור את השמים לחלוטין לכניסת עובדים זרים.
לאחר דין ודברים הכירה פרקליטות המדינה בנזק שגרמה מדיניות השרים שהיתה מנוגדת להחלטות הממשלה שבה כיהנו. בסיום תהליך גישור אצל השופט המחוזי בדימוס דויד גלדשטיין, הוסכם לפצות את מגדלי הפרחים בסכום של 50 מיליון שקל. את מאות החקלאים ייצג וליווה משרד ''אדם - עורכי דין'' באמצעות עורכי הדין יורי גיא-רון, רון דרור, שלי דביר ואופיר מנצ'ל.
''ממשלות ישראל ממשיכות במדיניות הקלוקלת, נתבע את השרים"
''תשלום הפיצוי הוא ניצחון חשוב לכל מי ששלטון החוק וסדרי הממשל התקינים יקרים לליבו'' אומר מזכיר ארגון מגדלי הפרחים חיים חדד. ''עם זאת, שמחתנו מהולה בעצב מאחר וכמה עשרות מגדלים שמקבלים כעת את הפיצוי לא הצליחו לשרוד את הנזקים הכלכליים הכבדים ופרשו מהענף. עבורם מדובר בפיצוי סמלי שכן מדיניותו של שר העבודה גדעה את מקור פרנסת משפחתם. אנו מצטערים על כך שהשר בניזרי לא חוייב לשלם לפחות חלק מהפיצוי מכיסו הפרטי, והכל בא על חשבון תקציב המדינה. יתכן שתשלום הפיצוי היה מסייע לו בחשבון הנפש שעליו לעשות.''
לדברי חדד, למרבה הצער ממשלות ישראל מאז שנת 2005 ממשיכות במדיניות הקלוקלת ואינן ממלאות את ההחלטות על הקצאת העובדים. ''אנו ממשיכים במלאכת תיעוד הנזקים החדשים ובכוונתנו בפעם הזו לתבוע באופן אישי גם את השרים האחראים. על רשויות החוק להתערב ולדאוג למילוי החלטות הממשלה בטרם הנזקים יגדלו ושוב המדינה תצטרך לפצות את אזרחיה.'' אומר חדד