הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


המינהל: ''2,100 דונם של אדמות מדינה חקלאיות הוחזרו לציבור''


הקרקעות הוחרמו במסגרת מבצע אכיפה רחב היקף בעשרות חלקות ברחבי הנגב. בצוות האכיפה המשותף שמוביל מינהל מקרקעי ישראל במאבק נגד פלישות הקרקע בנגב, מתכננים את המשך המאבק במכת הבנייה הבלתי חוקית והפלישות החקלאיות לאדמות מדינה, במסגרתו מתוכננים בתקופה הקרובה מבצעי אכיפה נוספים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  11-3-2012


מפקחי מינהל מקרקעי ישראל והיחידה לפקוח בשטחים הפתוחים, בליווי כוחות של שוטרי מתפ"א ומרחב הנגב ביצעו בימים האחרונים מבצע אכיפה רחב היקף, במסגרתו נתפסו 2,100 דונם של אדמות מדינה, בעשרות חלקות שונות ברחבי הנגב, אשר לדברי המינהל ''שודדי קרקעות השתמשו בהן לחקלאות ללא היתר באזור תל ערד, שגב שלום ורמת חובב.''

המבצע התמקד בפינוי של פלישות חקלאיות שחלקן שימשו לשטחי אש צה"ליים, ורובן לשטחים המיועדים להשכרה עונתית לבדואים תושבי האזור, למטרות חקלאות ומרעה, בהיקף כולל של כ-2,100 דונם, בהם זרעו הפולשים לקרקע גידולים חקלאיים על אדמות המדינה.

הפקחים שהגיעו לחלקות חרשו את השדות, השמידו את הגידולים והחזירו את הקרקע לחזקת המדינה בפועל. השמדת הגידולים הסבה לפולשי הקרקע נזק כלכלי של עשרות אלפי שקלים. בחודש שעבר פעל מינהל מקרקעי ישראל במתכונת דומה בנגב, בפעילות בה נתפסו כ- 1,500 דונם קרקע, ובפעילות נוספת במתכונת דומה באזור קריית אתא, שם נתפסו כ- 500 דונם של קרקע חקלאית.

במינהל מסבירים כי קיימת תופעה החוזרת על עצמה מדי שנה, בה מנסות משפחות בדואיות מסוימות להשתלט בכוח על אדמות מדינה ולגרש בדואים אחרים שקיבלו את הקרקע בהקצאה כחוק, ואף משלמים למדינה תמורת השימוש בקרקע. במקרים כאלו נוקטת המדינה "מנהג בעלים" ותופסת את השטחים שפלשו אליהם.

שלמה ציזר, ממונה הפיקוח במחוז דרום של מינהל מקרקעי ישראל, אומר: "כל בדואי תושב האזור יכול להגיש בקשה ולקבל אדמות מדינה לשימוש חקלאי חוקי במחיר מגוחך של 2 ₪ לדונם ל- 9 חודשים. אם הפולשים היו נוהגים בצורה חוקית, מגישים בקשה ופועלים לפי החוק, הם יכלו לקבל עד 250 דונם במחיר של 500 ₪ ל- 9 חודשים. מבצעים בקנה מידה כזה שאנו עורכים בנגב כל שנה בשנים האחרונות גורמים לפולשים נזקים כלכליים של עשרות אלפי שקלים כתוצאה מאובדן הגידולים החקלאיים ויוצרים מודעות לכך שמשתלם יותר לשמור על החוק."

תופעת הפלישות החקלאיות בנגב, המכונה "פלישה בעיבודים", נמצאת בירידה חדה מאז ביצעו במינהל מקרקעי ישראל מבצע אכיפה מרוכז לפני 4 שנים, במסגרתו נתפסו ונחרשו כ 8,000 דונם של קרקע חקלאית. בשנים קודמות היה מדובר בתופעה שהקיפה שטחים מעל בהיקפים של למעלה מ 10,000 דונמים כל שנה, אך בשנתיים האחרונות מעריכים במינהל מקרקעי ישראל כי היקף התופעה ירד משמעותית, לפחות מ- 4,000 דונם בשנתיים האחרונות.

הסיבה לכך נעוצה בעלויות הסמליות בהן משכיר מינהל מקרקעי ישראל את הקרקע באופן חוקי (2 ₪ לדונם ל- 9 חודשים), מול המדיניות העקבית של היד הקשה שמפעיל המינהל מדי שנה מול פולשים, במסגרתה נחרשים שדות פלושים ויבוליהם נהרסים, תוך גרימת נזק כלכלי כבד ביותר לפולשים.

בצוות האכיפה המשותף שמוביל מינהל מקרקעי ישראל במאבק נגד פלישות הקרקע בנגב מתכננים את המשך המאבק במכת הבנייה הבלתי חוקית והפלישות החקלאיות לאדמות מדינה בנגב, במסגרתו מתוכננים בתקופה הקרובה מבצעי אכיפה נוספים.