הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


שרידים מתקופת יונה הנביא נמצאו באשדוד


בגבעת יונה, המזוהה כמקום קבורתו של הנביא, נחשפו חלקי מבנה עתיק המוכיחים כי במקום התקיימו חיים במאות ה-7-8 לפני הספירה. גבעת יונה, שנישאת לגובה של 50 מ' מעל פני הים, היא הגבעה הגבוהה ביותר באשדוד, ממנה ניתן לצפות לעבר הים, אל תל מור - בנקודת השפך של נחל לכיש שיתכן ששימש כנמל קדום, ואל תל אשדוד

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  7-2-2012


ממצאים ארכיאולוגיים שנמצאו ב"גבעת יונה" באשדוד, המזוהה כמקום קבורתו של יונה הנביא, מאששים את קיומם של חיים במקום בימי בית ראשון, התקופה בה חי יונה. המימצאים התגלו בחפירת בדיקה ארכיאולוגית שניהלה רשות העתיקות במקום, לפני עבודות הפיתוח של "חופית" - החברה לפיתוח התיירות בעיר.

בגבעה נמצאו שרידי קירות מסיביים ברוחב של יותר מ-1 מטר, המתוארכים לסוף המאה השמינית ותחילת המאה ה-7 לפני הספירה. לפי הערכת מנהל החפירה, דימיטרי יגורוב מרשות העתיקות, קירות אלו היוו מסד למבנה גדול, וזמנם מימי הבית הראשון - זמן פועלו של הנביא יונה, שחי במאה ה-8 לפנה''ס, ונודע כנביא שנבלע ע"י דג לאחר שסירב להביא בשורה קשה ליושבי נינוה. במסורות מוסלמיות, התקדשה "גבעת יונה" כנקודת ציון לקברו של יונה הנביא ("נבי יונה"), ולפני כעשור הכריזה על המקום "אתרא קדישא" כציון לקברו של יונה.

ממצא שרידי הקירות מצטרף לממצאים מחפירה שהתקיימה בסמוך לאתר זה בשנות ה-60. שעל פיהם יש לראות בשרידים מסד רציני של מבנה, ששימש כמיצד או מצודה מימי הבית הראשון.

גבעת יונה, שנישאת לגובה של 50 מ' מעל פני הים, היא הגבעה הגבוהה ביותר באשדוד, ממנה ניתן לצפות לעבר הים, אל תל מור - בנקודת השפך של נחל לכיש שיתכן ששימש כנמל קדום, ואל תל אשדוד. ''בשל המיקום האסטרטגי, אין להתפלא על מציאתם של שרידי מצודה שצפתה על האזור בתקופת הבית הראשון.'' אומר ארכיאולוג מחוז אשקלון ברשות העתיקות. "קיימות שתי אפשרויות באשר למי שאכלס את המצודה בימים ההם: ישנה אפשרות שהיא נשלטה בידי האשורים - שליטי האזור בתקופת הברזל, ויתכן שישב בה יאשיהו מלך יהודה, שידוע כי כבש מהאשורים שטחים ושלט באשדוד- ים במאה ה-7 לפני הספירה.''

אדי בן ליש, מנכ"ל חברת "חופית" לפיתוח התיירות באשדוד מונה ע"י ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, כיו"ר ועדת היגוי בתחום הארכיאולוגיה, והוא פועל בשיתוף עם רשות העתיקות להעמיק את הטיפול באיתור ממצאים ארכיאולוגיים והפוך אותם למנוף מרכזי לקידום התיירות לעיר. "העיר אשדוד היתה יישוב מרכזי בימי קדם, ובורכה בממצאים שמטילים אור מרתק על החיים, התרבות והפולקלור באזורנו בעת הקדומה. אנו מקדמים בברכה כל תגלית ונפעל לשמר את הממצאים היטב, כחלק מעידוד התיירות לאשדוד וממיצובה כעיר בעלת שורשים הנטועים עמוק בתולדות העם היהודי וההתיישבות באזור".