הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מבצע ''שומר קרקע'': מינהל מקרקעי ישראל עקר 250 דונם חקלאיים בנגב


עיקר המבצע התמקד באיזור רהט, בפינוי של פלישות חקלאיות בשני שדות, בהם נזרעה בעיקר חיטה. בתקופה הקרובה מתכננים באגף הפיקוח של המינהל לחרוש כאלף דונם נוספים באזור הנגב. ממונה הפיקוח במחוז דרום: ''אדמות המדינה החקלאיות בנגב עומדות להשכרה עונתית לחקלאים בדואים, שיכולים לשכור אותן במחיר מגוחך של 2 ₪ לדונם ל-9 חודשים''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  17-1-2012


במסגרת מבצע אכיפה מרוכז נגד הפלישות לאדמות מדינה בנגב, שזכה לשם "שומר קרקע", תפסו מפקחי מינהל מקרקעי ישראל, היחידה לפקוח בשטחים הפתוחים, ושוטרי משטרת ישראל 250 דונם של שדות חקלאיים פיראטיים, שנזרעו על אדמות מדינה ללא היתר בסמוך לרהט, וחרשו אותם כדי לעקור את הגידולים.

במבצע נהרסו גם 15 מבנים בלתי חוקיים בפזורה הבדואית, באיזור רמת יתיר, נחל דודאים ורמת חובב. בשניים מהמקרים העדיפו הפולשים להרוס את המבנים שבנו בעצמם, זאת כדי להימנע מתביעות כספיות בגין הוצאות הפינוי ותפיסת הרכוש שעל הקרקע, צעדים הננקטים לאחרונה ע"י מינהל מקרקעי ישראל במסגרת המאמץ המשולב להגברת ההרתעה מול מכת הבנייה הבלתי חוקית בנגב.

עיקר המבצע התמקד באיזור רהט, בפינוי של פלישות חקלאיות בשני שדות, בני 40 ו- 210 דונם, בהם נזרעו גידולים חקלאיים, בעיקר חיטה, על אדמות המדינה. מפקחי המינהל כאמור חרשו את הקרקע והשמידו את היבולים. בתקופה הקרובה מתכננים באגף הפיקוח של מינהל מקרקעי ישראל לתפוס ולחרוש עוד אלף דונם שנזרעו בחודשים האחרונים ע''י פולשים באיזור הנגב.

שלמה ציזר, ממונה הפיקוח במחוז דרום של מינהל מקרקעי ישראל, אומר: "אדמות המדינה החקלאיות בנגב, כמו הקרקע שפינינו השבוע, עומדות להשכרה עונתית לחקלאים בדואים, שיכולים לשכור אותן במחיר מגוחך, 2 ₪ לדונם ל- 9 חודשים. אם הפולשים היו נוהגים בצורה חוקית, מגישים בקשה ועובדים לפי החוק, הם יכלו לקבל 250 דונם במחיר של 500 ₪ ל- 9 חודשים. במקום זאת הם העדיפו לעבור על החוק, וחריש השדות שביצענו כפעולת אכיפה גרם להם נזקים כלכליים של עשרות אלפי שקלים ואובדן של עונה. הם כבר ילמדו את הלקח"

תופעת הפלישות החקלאיות בנגב, המכונה "פלישה בעיבודים", נמצאת בירידה חדה מאז ביצעו במינהל מקרקעי ישראל מבצע אכיפה מרוכז לפני 4 שנים, במסגרתו נתפסו ונחרשו 12,000 דונם של קרקע חקלאית פיראטית. בשנים קודמות היה מדובר בתופעה שהקיפה עשרות אלפי דונמים כל שנה, אך בשנתיים האחרונות מעריכים במינהל מקרקעי ישראל כי היקף התופעה ירד משמעותית, לפחות מ- 4,000 דונם בשנתיים האחרונות.

הסיבה לכך נעוצה בעלויות הסמליות בהן משכיר מינהל מקרקעי ישראל את הקרקע באופן חוקי (2 שקלים לדונם ל- 9 חודשים), מול מדיניות היד הקשה שמפעיל המינהל מול פולשים, במסגרתה נחרשים שדות פיראטיים ויבוליהם נהרסים, תוך גרימת נזק כלכלי כבד ביותר לפולשים.

בצוות האכיפה המשותף שמוביל מינהל מקרקעי ישראל במאבק נגד פלישות הקרקע בנגב מתכננים את המשך המאבק במכת הבנייה הבלתי חוקית והפלישות החקלאיות לאדמות מדינה בנגב, במסגרתו מתוכננים בתקופה הקרובה עוד מבצעי אכיפה מרוכזים רבים, במסגרתם ייתפסו וייחרשו בתקופה הקרובה למעלה מאלף דונם של שדות פיראטיים שנזרעו תוך כדי פלישה לאדמות מדינה.