הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר החוק האוסר עקירת צפורניים לחתולים


מליאת הכנסת אישרה את הצעת החוק שתאסור לראשונה בישראל עקירת ציפורניים לחתולים שלא למטרות רפואיות. את הצעת החוק הפרטית הגישו חברי הכנסת איתן כבל, יואל חסון, דב חנין וניצן הורביץ והיא קודמה בסיוע ובתיאום משרד החקלאות

מערכת פורטל החקלאות  29-11-2011


מליאת הכנסת אישרה אתמול (ב') בקריאה שנייה ושלישית, ללא מתנגדים את הצעת החוק שתאסור לראשונה בישראל עקירת הציפורניים לחתולים, שלא למטרות רפואיות. לפני כשבועיים אישרה ועדת החינוך והתרבות פה אחד, לקדם את ההצעה להצבעת המליאה.

את הצעת החוק הפרטית הגישו חברי הכנסת איתן כבל, יואל חסון, דב חנין וניצן הורביץ והיא קודמה בסיוע ובתיאום משרד החקלאות ופיתוח הכפר והממונות על חוק צער בעלי חיים בשירותים הווטרינריים במשרד, ד"ר דגנית בן דב וסגניתה ד"ר נירית ציפורי.

ניתוח עקירת הציפורניים לחתולים שלא למטרות רפואיות, מתבצע בעיקר עקב רצונם של בעלי חתולים להגן על חפצים וריהוט בבית מפני ציפורני החתול. ניתוח העקירה הינו הליך כירורגי בלתי הפיך הגורם כאב רב וסבל לחתול. לאחר שהציפורניים נעקרות הן אינן צומחות שוב, כיוון שמתבצעת כריתה של הפרק האחרון של האצבע (הפרק הדיסטלי). החתולים חשים כאב בזמן הניתוח ולאחריו, וסובלים מתקופת החלמה ממושכת בה כפות רגליהם חבושות והליכתם מוגבלת. תופעות רווחות לאחר הניתוח הם חום דופק גבוה וצליעה. עקירת הציפורניים לא רק שמשבשת את שיווי המשקל של החתול, אלא גם פוגעת ביכולתו ללכת, לחפור ולקפוץ. בנוסף, היא מותירה אותו חסר הגנה מפני תקיפות או יכולת לטפס על עצים.

הצעת החוק באה לאסור כאמור על כריתה זו המנוגדת לשבועת הווטרינרים ומכוונת לפתרונות התנהגותיים שאינם גורמים לסבל לחתולים. על פי הצעת החוק, כדי למנוע חשיפת וטרינרים לאחריות פלילית, בעלי החתולים הסובלים מבעיות בריאותיות או מערכת חיסונית חלשה, ומעוניינים לבצע את הניתוח לחתול כיוון שהם חוששים מסכנה בריאותית או נזק כתוצאה משריטת החתול, יהיו חייבים להציג אישור רפואי על בעייתם לווטרינר המנתח לפני ההליך. בנוסף, הניתוח יאושר לביצוע רק במקרים בהם הדבר נחוץ לשמירה על בריאות החתול.

הקלות אלו יחולו רק במידה שמדובר בחתול המוחזק בבית או חצר סגורים, וזאת בכדי למנוע פגיעה בחתול שלא יוכל להימלט ולברוח מרודפיו, בין אם בריצה או בטיפוס על עצים. בהצעת החוק מובהר כי הווטרינר יחויב להסביר לבעלי החתול כי לאחר הניתוח הם לא יהיו רשאים להוציא את החתול החוצה. ווטרינר שלא יעשה כן, יהיה חשוף לדין משמעתי.