בעקבות תלונות שהגיעו לוועד חינוך של הכנסת על מקרים של קשירת כלבים בבסיסי חיל האוויר, קיימה הועדה בשבוע שעבר דיון מיוחד בנושא. יו"ר הוועדה קרא לנסח את הוראת החוק בצורה ברורה יותר ולהבהיר מהם פרקי הזמן המותרים לקשירת הכלבים ולטיול לצורך פעילות גופנית.
עו"ד יונתן שפיגל מ'תנו לחיות לחיות' אמר כי בשבועות האחרונים מתקיים
שיתוף פעולה פורה בין 'תנו לחיות לחיות' לחיל האוויר לקראת פתרון הבעיה. שפיגל הצביע על תופעה רחבה יותר של קשירת כלבים על ידי אנשים פרטיים ואמר כי היא מנוגדת לחוק האוסר התעללות בבעלי חיים. "כל קשירה שגורמת להתעללות היא אסורה. אין הגיון לקשור כלבים בקשירת קבע. בטח ובטח לא בחצרות של בתים פרטיים. הציבור בישראל מוקיע את התופעה".
ראש מחלקת הגנה בחיל האוויר הודיע כי חה''א נמצא בתהליך של צמצום השימוש בכלבים והחלפתם בטכנולוגית אבטחה. בנוסף אמר כי נבדקות אפשרויות לטיפול בכלבים שיישארו ברשות חיל האוויר. "בחזון שלנו אנחנו לא רוצים לראות כלבים קשורים לכבל. חיל האוויר מחויב לכלבים שלו בצורה מלאה. אף כלב לא מומת ולכלבים שיוצאים מהשירות אנחנו מוצאים בתים מאמצים". לדברי ראש ענף הגנה קרקעית בחיל האוויר, תהליך הצללת מרחב המחיה של הכלבים יסתיים בינואר 2012. לגבי סוגיית הקשירה אמר כי חיל האוויר עומד בכל תנאי החוק ויכול להוות מודל לכל אדם במדינה. בתגובה לדבריו אמר עו"ד שפיגל כי חיל האוויר אינו הבעיה מזמן, כי אם רשויות האכיפה במדינה. ''אם משרד החקלאות לא יכול לאכוף את החוק שיגיד זאת. "משרד החקלאות אמור להגן על זכויות בעלי החיים, אך בפועל הוא אינו עושה זאת''.
נציגת משרד החקלאות בדיון אמרה כי המשרד אוכף את חוק צער בעליי חיים בצורה ראויה. ''האיסור להחזיק בעל חיים בקשירה איננו חל על כלב. ישנה הוראה אחרת שאומרת שצריך לשחרר את הכלב לפעילות גופנית, אך במגזר הפרטי קשה לאכוף אותה''. לירון אדלר-מינקה ממשרד המשפטים ציין כי "על פי פרשנות התקנות, ניתן לקשור כלבים".
ד"ר משה רפאלוביץ, יו"ר איגוד וטרינר רמת גן אמר כי אין ספק שקשירת קבע של כלבים היא התעללות. הבעיה לדבריו היא, שהתקנות הקיימות היום אינן מספיק ברורות. ''מותר לקשור כלב בתנאי שישחררו אותו לטיול אבל אף אחד לא יודע מהו הזמן הסביר לקשירה ואי אפשר להציב מצלמה על כל כלב קשור במדינה. הרבה מאוד כלבים נמקים בגלל הסתבכות של הכבל ולכן איסור גורף על החזקה בכבל הוא ראוי". עוד הוסיף מאירוביץ כי המודל של כלב שקשור הוא מודל רע ולא הגיוני מבחינת האבטחה. הכלב רדום, משועמם ולא מועיל. יש מודלים היום שקיימים בתוך המדינה, בשב"ס לדוגמא, של איך מחזיקים כלבי שמירה באופן שמיטיב עימם ומועיל לאבטחה''.
ח"כ איתן כבל וח"כ זבולון אורלב דרשו שקיפות מחיל האוויר בכל הנוגע לטיפול בבעלי החיים המוחזקים ברשותם. ח"כ אורלב: "התופעה הזאת שדווקא רשויות המדינה צריכה להגיע לכאן היא בעיה מאוד גדולה. לצערי זוהי תופעה קצת שכיחה שיש תלונות נגד המדינה שאיננה מקיימת את חובותיה על פי חוק. ככל שגוף זוכה יותר לאמון הציבור, ודווקא משום שכולנו מגיעים לצה"ל, הוא צריך להוות דוגמא לסוגיה שהיא ערכית ממדרגה ראשונה".
ח"כ דב חנין: "צריך לקבל החלטה שאמורה להיתרגם לשפת חקיקה - במדינת ישראל אסור להחזיק כלבים בקשירת קבע. מה שחיל האוויר יכול לעשות, גם חילות אחרים יכולים לעשות ומה שחילות אחרים יכולים לעשות גם אנשים פרטיים יכולים לעשות. צריך לבער את הנושא הזה מן העולם".
ד"ר יורם תבור מהשב"ס חלק על הקביעה שכלב שקשור עובר התעללות. "אחזקת בעלי חיים היא דבר מאוד מורכב ולכן יש מכלול פעולות שכלב זקוק להן כדי שחייו יהיו טובים".
ח"כ אלכס מילר, יו"ר ועדת החינוך, קרא למשרד החקלאות לעשות הערכה מחודשת עם המומחים ולנסח הוראות חוק ברורות יותר שיקבעו האם קשירה היא אכן בגדר התעללות ואם לא - מהו הזמן הסביר לקשירה ומהם פרקי הזמן שיוקצבו לטיולים. "ועדת החינוך תאשר את התקנות והחוקים לכשיובאו לאישורה". בנוסף קרא מילר להטיל סנקציות כבדות יותר על מפירי החוק. "בעקבות הכפלת הקנסות על עבירות בכביש, ירדו מספר העבירות. ניתן לאמץ את המודל גם בתחום זה".