חמושים בצו חיפוש שהוצא בעקבות מידע מוקדם, פשוט בשבוע שעבר פקחי אגף הדיג במשרד החקלאות ופיתוח הכפר על חנות דגי נוי בת-אביב, המוכרת מינים האסורים בייבוא והחזקה בישראל, בהם דגי הפיראניה מזרי האימה. הפשיטה בוצעה בשיתוף פקחים של רשות הטבע והגנים ובלשים ממשטרת ת"א.
בחנות נמצאו 20 דגי פיראניה אדומה, בעליה נחקרו באזהרה במשטרה וננקטים נגדם צעדים משפטיים. תפיסת הדגים והוצאת הצו התבצעה בהתאם לסמכות פקיד הדיג הראשי במשרד החקלאות, והסמכות הנתונה לפקחי רשות הטבע והגנים לתפוס ערכי טבע ובע"ח מוגנים האסורים באחזקה. על תוקפנותם של דגי הפירניה למד על בשרו גם חוקר דגים באוניברסיטה העברית, שבאחת הפעמים בהם ניסה להוציא דג מהאקווריום ננשך בידו עד זוב דם - זו הפעם הראשונה בשנותיו כחוקר דגים ותיק.
הפיראניה (שם מדעי: Serrasalminae) הוא דג טורף, קטן גוף יחסית, הנפוץ באגמים ובנהרות בדרום אמריקה, בעיקר באזור אגן האמזונאס. הפיראניות הם דגי מים מתוקים, וחיים באזורי אקלים טרופי בעלי מים חמים יחסית. גופו של הפיראניה צר, ורוחבו מספר סנטימטרים. אורך פרט בוגר בין 15 ל-25 סנטימטרים לערך, אף שנתפסו פרטים גדולים יותר, שאורכם כ-40 סנטימטרים.
לאנשים המגדלים להנאתם
(ובניגוד לחוק) באקווריום שלהם דגי פיראניה, מומלץ בחום שלא להכניס ידיים למים, ובמיוחד לא בזמן ההאכלה. כמו כן, מומלץ לשמור מרחק מהדג בעת הוצאתו מהאקווריום כדי להימנע מקפיצה מפתיעה וביס באזורים אסטרטגיים כדוגמת הפנים...
רק לפני כחודש תפסו בנתב"ג פקחי אגף הדיג במשרד החקלאות דגי נוי מסוג ''זברה טילפיה'' האסורים בייבוא לישראל. הדגים היו חלק ממשלוח של דגי נוי "רגילים" המותרים בייבוא, אך נרשמו ברשימה תחת שם אחר, ככל הנראה במטרה להטעות את הרשויות, יחידת הפיקוח של אגף הדיג במשרד החקלאות ופיתוח הכפר פועלת ואף הגבירה לאחרונה את אכיפתה כנגד ייבוא ומכירת דגים האסורים על פי חוק לישראל שאינם מופיעים ב"רשימה הלבנה", המפרטת את דגי הנוי המותרים לייבוא בישראל.
הברחת מינים של דגים אסורים ליבוא וכניסתם למארג הביולוגי הימי של ישראל, עלולה לפגוע באוכלוסיות הדגים המקומיות ובערכי טבע שונים, כפי שכבר קרה בעבר במקומות שונים בעולם. במצב החוקי הבעייתי הקיים כיום, ישנו איסור על ייבוא דגים שאינם ברשימה ה"מותרת", אך אין כל איסור על החזקתם (למעט במקרים מיוחדים כמו במקרה של דג הפירניה שגם החזקתו נאסרה בחוק) ולפיכך קשה להילחם בתופעה במידה והדגים הוברחו לישראל. משרד החקלאות ופיתוח הכפר פועל לקידום תיקון לחוק שיאסור גם החזקת דגים האסורים בייבוא ובכך לצמצם את התופעה המסוכנת.
אגף הדיג במשרד החקלאות ופיתוח הכפר קורא לציבור הרחב לדווח על עבירות על חוקי הדיג, בהן דיג בלתי מורשה והחזקת בעלי חיים האסורים בהחזקה. ניתן לדווח על עבירות אלה למוקד אגף הדיג בטלפון 073-2211133 או דרך
אתר האינטרנט של האגף