הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


גבינות קשות לבריאות !


היעדרם של מומחי תזונה ובריאות הציבור בדיון על משבר מחירי המזון, מלמד על חוסר הבנה בקרב הנהגת המדינה על ההשלכות הצפויות לבריאות הציבור ממחירי מוצרי המזון הבריאים הגואים. תכנית חדשה זו של הממשלה, לייבוא גבינות קשות, עלולה לסכן את העצמאות התזונתית העתידית של מדינת ישראל, והנזק הכרוך בה רב מהתועלת

דורית אדלר, מנהלת מחלקת התזונה והדיאטה בהדסה *  5-8-2011


אמש התבשרנו על מהלך חדש. מעתה תיפתח האפשרות לייבא גבינות קשות במטרה להוזילן. לכאורה, מוחי הקוטג' יכולים לרדת מהבריקאדות ולהתנחם בגבינת קממבר בת 33 אחוזי שומן. אך למעשה "בשורה" זו מנוגדת להמלצות ארגוני הבריאות המובילים על הפחתה בצריכת מוצרי חלב שמנים.

היעדרם של מומחי תזונה ובריאות הציבור בדיון על משבר מחירי המזון, מלמד על חוסר הבנה בקרב הנהגת המדינה על ההשלכות הצפויות לבריאות הציבור ממחירי מוצרי המזון הבריאים הגואים.

כיום, היעדר הביטחון התזונתי ההולך ומתרחב במדינת ישראל הוא מרכיב מרכזי בהאצת מגפות ההשמנה והסוכרת בכלל ובקרב השכבות החלשות בפרט. מסיבה זו כבר הכריז משרד הבריאות על בניית תוכנית לאומית למניעת מגפות ההשמנה והסוכרת. פתיחת השוק לייבוא גבינות קשות ואבקות חלב עומדת בסתירה מוחלטת למאמצי משרד הבריאות. יש להוזיל דווקא את מוצרי החלב דלי השומן.

דווקא פינלנד, מי שבשנות ה-70 הייתה הראשונה בתמותה ממחלות לב, הורידה את שעורי התמותה בלא פחות מ- 58 אחוז (כן, כן) זאת באמצעות שורה של צעדים שהובילו להפחתה דרמטית בצריכת מוצרי חלב ובשר בעלי שומן גבוה וכן מוצרים עשירים במלח.

ממצא זה, כמו מחקרים רבים בתחום, הביאו את ארגוני הבריאות המובילים בעולם להמליץ על צריכת מוצרי חלב דלי שומן והימנעות ממרבית מוצרי החלב עתירי השומן. הוזלת מחירי הגבינות הקשות אינה תורמת דבר לציבור, אלא מהווה סיכון בריאותי ממשי.

ראוי לתת את הדעת לנקודה נוספת. תכנית חדשה זו, עלולה לסכן את העצמאות התזונתית העתידית של מדינת ישראל, והנזק הכרוך בה רב מהתועלת. כמעט מיותר לציין שהיא נוגדת לחלוטין את גישת הקיימות, אשר לה מחויבת המדינה מימים ימימה. בתקופה בה אנחנו חיים, כלל לא בטוח שיהיה לנו מהיכן לייבא בעוד מספר שנים, אם נפגע בחקלאינו. ודי אם ניזכר במה שקרה לאחרונה ביפן. למקרה ששכחנו, החקלאים הם שאמונים על גידול המזון אותו אנו צורכים, וענף החלב בארץ הינו מהאיכותיים בעולם. ובכלל, ייבוא מוצרי חלב מנוגד למגמה העולמית שדווקא מעודדת חקלאות מקומית וזעירה.

על מי שטובת בריאות הציבור לנגד עיניו להתנגד למהלך ולדרוש סל מזון בריא בסיסי בפיקוח המדינה. הממשלה לא תוכל להתחמק עוד זמן רב מאחריותה הכוללת למימוש הזכות למזון בריא בסיסי לכל, מבלי לפגוע בעצמאות התזונתית העתידית של מדינת ישראל.

---------
* כותבת המאמר: דורית אדלר, מנהלת מחלקת התזונה והדיאטה בהדסה, דיאטנית קלינית