הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


חולות עגור בגבול מצרים הוכרזה כשמורת טבע


לאחר תהליכי הכרזה שנמשכו כ-25 שנים, 176,000 דונמים של טבע בראשיתי יזכו מעתה בהגנה מלאה של רשות הטבע והגנים. בטקס המרגש השתתפו חלק ראש המועצה רמת הנגב שמוליק ריפמן, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים רביב שפירא ותלמידי בית הספר ברמת הנגב

מערכת פורטל החקלאות  28-3-2011


מזל טוב: שמורת טבע חולות עגור, המשתרעת על גבולה המערבי של ישראל, כ- 4 ק"מ צפונית למעבר גבול ניצנה, הוכרזה היום רשמית בטקס מרגש, במסגרת אירועי "שבוע אהבה לטבע, למים ולסביבה 2011". בטקס השתתפו ראש המועצה רמת הנגב מר שמוליק ריפמן, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים רביב שפירא ותלמידי בית הספר ברמת הנגב.

שטח השמורה שהוכרז - לא פחות מ-176,000 דונמים של טבע בראשיתי ונוף חולות. חשיבות השמורה נובעת גם מעצם גודלה, בכך שהיא מאפשרת לאוכלוסיות גדולות של מינים רבים של בעלי חיים וצמחים להתקיים בה. כעת זוכה האזור הייחודי למעמד של שמורת טבע והוא יעבור לניהולה המלא של רשות הטבע והגנים. שמורת טבע חולות עגור מהווה חלק מגוש החולות הגדול ביותר בארץ, המשתרע בין ניצנה לבין כרם שלום, כאשר חלקים ניכרים ממנה טרם נפגעו מפעילות אנושית.

רביב שפירא, מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים: " עושר מיני המכרסמים והזוחלים שבחולות עגור והיחוד של חלק מאוכלוסיותיהם הם לכשעצמם סיבה מספקת להכרזת השטח כשמורה. בנוסף לכך, הכחדתם הכמעט מוחלטת של בתי גידול חוליים של אזור החוף מחייבת לשמר בית גידול נדיר זה במקום שבו נפגע מעט, או טרם נפגע כלל. חולות עגור, כגוש גדול ויחודי של חולות ממוצא ימי ראוי לשימור אפילו בשלהם בלבד, אולם יחוזו הפיסי והבוטני של האזור ונופיו המיוחדים מוסיפים משקל לצורך לשמר את השטח כשמורת טבע."

אסף צוער, אקולוג מחוז דרום ברשות הטבע והגנים: " בשמורה ניתן למצוא דיונות חול מיוצבות שביניהן עמקים, מישורי חול, אפיקי נחלים שטפוניים (נחל ניצנה ונחל לבן), גבעות קירטון, ובתרונות ודיונות לס פעילות, אותן ניתן למצוא כמעט אך ורק בשמורה זו. בשמורה צומח ייחודי לחולות ממקור ימי, כמו חבלבל החוף ולענה חד זרעית, ולצידם אירוס הנגב ומצילות שנהב- שהם מינים ייחודיים לחולות עגור. השמורה עשירה ביונקים, כגון מכרסמים (שביניהם ארבעה מינים שונים של גרביל, שני מינים של מריון, ירבוע מצוי,פסמון, דרבנים וארנבות), צבאים ועושר גדול של מיני טורפים (צבוע, שועל מצוי, שועל חולות, תן, קרקל וחתול בר), זוחלים (לפחות 22 מינים, מהם שני תת-מינים של זיקית ושבעה מיני נחשים, צב היבשה המדברי) וכ-50 מינים שונים של עופות בר.מבין שרידי אדם ראוי לציין כי יש בחולות עגור בורות מים, חווה חקלאית, כבשני סיד ואתר תעשיית כלי צור. העמקים שבין הדיונות נוצלו לחקלאות בתקופה הרומית ביזנטית וגם על ידי הבדואים. עדות לכך הם הסכרים שבעמקיה."


               חולות עגור- לטאת כוח [צילם ערן היימס]

"שבוע האהבה לטבע, למים ולסביבה" נערך השנה, זו השנה התשיעית, בשיתוף רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים ומשרד החינוך. במהלך "שבוע אהבה לטבע, למים ולסביבה", אנו מזמינים את הקהילה לחוות שותפות ואחריות לטבע ולסביבה, מתוך כוונה לעורר מודעות לנושאי שמירת טבע, מורשת, סביבה ומים, כדי שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מחיות הבר ומאוצרות הטבע הסובבים אותנו, ויפעלו למען שמירתם במהלך כל השנה. במהלך השבוע יתקיימו פעילויות חווייתיות וערכיות לקהל הרחב, המציעים לקחת חלק בפעילות השוטפת שמקיימת רשות הטבע והגנים בנושאי שמירת הטבע, וזאת לצד פעילות ענפה אל מול יחידות צה"ל ומשטרה, תלמידים, מחנכים ומקבלי החלטות.