מערכת פורטל החקלאות 15-2-2011
היום בבוקר (יום שלישי 15.2.11) החלה העברת תפוחים ממעבר קוניטרה שבגולן לסוריה. המבצע המיוחד הנו פרי יוזמה של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, שהחלה לפני 7 שנים בשל עודפי תפוחים בישראל, וממשיכה להתקיים משנה למשנה כמסורת מיוחדת, וכמסגרת המסייעת בידי מגדלי התפוחים הדרוזים בגולן למכור את תוצרתם.
במהלך המבצע המיוחד, שיימשך כ- 60 ימים, יועברו בסך הכל כ- 12,000 טון תפוחים, בעיקר מהזנים חרמון (סטארקינג) וגולדן דלישס, שהם כ- 8% מתוצרת התפוחים השנתית בישראל, העומדת על כ- 120,000 טון. התפוחים שיועברו לסוריה גודלו על ידי חקלאים מהיישובים הדרוזים בגולן והם נשמרים באמצעות תשתיות קירור ואריזה שפותחו על ידי המגדלים בשנים האחרונות, באמצעות מענקים שניתנו על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר. המבצע שהחל בשנת 2005, חוגג השנה 6 שנים להצלחתו (בשנת 2009 לא היה ייצוא בשל חוסר ביבול בשנת 2008). כמות התפוחים שמתוכננת לעבור השנה לסוריה כמעט ושילשה עצמה לעומת השנה הראשונה של המבצע, בה הועברו כ- 4,500 טון תפוחים. בשנת 2010 הועברו כ- 8,000 טון ואילו השנה, כאמור, יועברו כ- 12,000 טון. הכמות גדלה משנה לשנה בהתאם ליכולתם של הסורים לקלוט כמות גדולה יותר.
מבצע יצוא התפוחים יצא לדרך באישור ממשלת ישראל, ולוקחים בו חלק גם מועצת הצמחים, צה"ל וארגון הצלב האדום, המסייע במשאיות ונהגים שמעבירים את התפוחים מצדו האחד של הגבול אל צדו השני.
שרת החקלאות ופיתוח הכפר, אורית נוקד: "שמה של החקלאות הישראלית הולך לפניה בכל העולם, גם במדינות עימן אין לנו קשרי מסחר רציפים. אנחנו מקווים בעתיד להרחיב את היחסים באופן ישיר".
מנהל מחוז גליל-גולן במשרד החקלאות, עמיר אנטלר: "התפוחים נארזים בבתי האריזה בגולן ומועברים מהצד הישראלי לצד הסורי, מרחק של כ- 300 מטר, על ידי משאיות של הצלב האדום. משרד החקלאות מקדם את עסקת הייצוא כבר מספר שנים ברציפות והנושא הפך למסורת מיוחדת במינה".
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בישראל במחוז גליל גולן כ- 40,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2010 עמד על כ- 120,000 טון, בהתאם לממוצע השנתי מזה מספר שנים. ישראלי אוכל בממוצע כ- 125 תפוחים בשנה! הייצור השנתי העולמי של תפוחים נע סביב 50-60 מיליון טון. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים: סין (25 – 30 מיליון טון לשנה), אירופה (9 מיליון טון לשנה) וארה"ב (5 מיליון טון לשנה).
תפוחים אוהבים קור (דרישות צינון) לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. הרוב המכריע של התפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר.
ישראל אינה מייצאת תפוחים, למעט יצוא תפוחים מיישובי הדרוזים בגולן לסוריה בפרויקט המיוחד שנעשה בשנים האחרונות. ייבוא התפוחים לישראל הוא מינימאלי – כ- 7,000טון מארה"ב ואירופה.
הזנים העיקריים הינם: "זהוב" (ירוק-צהוב), "סטארקינג" (אדום), "גרניסמית" (ירוק), "גאלה" (אדום-צהוב), "פינקליידי" (אדום-צהוב), "יהונתן" (אדום) ו"ענה" (אדום-ירוק). "ענה" הוא זן מקומי, אשר פותח על ידי אבא שטיין מעין שמר, והוא הזן היחיד שיכול לגדול בתנאי חום ולכן הוא מגודל בישראל באזור הדרום.