מערכת פורטל החקלאות 26-1-2011
ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ דוד אזולאי, קיימה אתמול (ג') דיון מיוחד בנושא אנרגיות מתחדשות כמנוף לפיתוח הנגב והגליל. הדיון התקיים במסגרת יום הנגב והגליל שצוין היום בכנסת.
בפתח הדיון, אמר ח"כ ד"ר דב חנין, שניהל את הדיון, כי הנושא אינו נדון באופן מספיק נמרץ. הוא ציין כי בעולם הנושא זוכה לעיסוק בהיקף נרחב יותר, בגלל ההקשרים הסביבתיים המקומיים ובגלל השאלות הגלובליות של משבר האקלים. לדברי חנין צריך הדיון להתמקד גם בהשלכות כלכליות וחברתיות שיש לפרויקטים של אנרגיה מתחדשת.
לקראת הדיון הכין יניב רונן, ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, מסמך מידע מקיף בנושא. רונן ציין כי החלטת הממשלה מס' 4450, שבה נקבע יעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות על 10% מהצריכה בשנת 2020, ציינה במפורש את אזורי הנגב והערבה ככאלה שיש לעודד בהם ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. עוד ציין כי מועצה איזורית אילות היא מהמובילות בארץ בתחום האנרגיות המתחדשות.
ראש המועצה האיזורית חבל אילות, אודי גת, ציין כי למרות ההתקדמות הרבה בתחום האנרגיה הסולארית, עדיין קיימים חסמים סטטוטוריים רבים, במיוחד בתחום תעריפי הקרקע במיזמים המתנהלים על קרקע חקלאית. הוא הוסיף כי תחום האנרגיות המתחדשות עשוי להביא אלפי אנשים לערבה שיפעלו בתחומי החינוך והמחקר.
שמואל ריפמן, יו"ר המועצה האיזורית רמת הנגב אמר כי "מדינת ישראל לא מעוניינת באנרגיה חלופית, במיוחד באנרגיית השמש'', וכי החסמים הביורוקרטיים מזכירים לו את תסמונת התפלת המים.
צבי גרינגולד, ראש העיר אופקים, תיאר פרויקטים סולריים המוקמים ברחבי העיר המתוכננים לייצר הכנסות בשיעור של 350,000 ₪ עבור העירייה ותושביה.
יוסף אברמוביץ', נשיא ערבה פאואר, סיפר כי החברה בניהולו מקימה בימים אלו את השדה הסולרי הראשון בקיבוץ קטורה שבערבה, שתייצר חשמל בהספק של 4.95 מגהוואט. הוא ציין כי מדובר בכ- 200 מקומות עבודה ובהשקעה של 100 מיליון ₪ מצד היזם, שמחציתו נשארת בתוך מדינת ישראל. "מדובר במנוף כלכלי אדיר שיכול ליפול רק בשל היעדר אישור למכסות ייצור נוספות. כרגע קיימת מכסה של 300 מגהוואט למתקנים בינוניים אולם ישנם בקשות בהיקף של 1000 מגהוואט". אברמוביץ' הוסיף כי 99% מההטבות הסולאריות הולכות לאוכלוסייה היהודית. הוא הציע כי המדינה תכריז על מכסה ייחודית של ייצור חשמל פוטווולטאי עבור הבדואים. מר מוסא טרבין, המקים בימים אלו פרויקט סולרי באמצעות ערבה פאואר חיזק את בקשתו של אברמוביץ' למכסה ייחודית עבור הבדואים.
ח"כ פאינה קירשנבאום אמרה כי החסמים הביירוקרטיים במשק האנרגיה הסולרית עלולים לגרום לבכייה לדורות וכי צריך לטפל בהתרת החסמים באופן מעמיק.
עודד אגמון, ראש אגף הסדרה ברשות החשמל, אמר כי החסם המרכזי בפריפריה הוא היעדר קווי הולכת חשמל. כמו כן הוא העריך כי רשות החשמל תרחיב את מכסות האנרגיה הסולרית. לשאלת הח"כים השיב כי הוא מעריך שממשלת ישראל תעמוד ביעד של 5% ייצור חשמל באנרגיות מתחדשות בשנת 2014. עוד אמר כי הם מקדמים מכסה בלתי מוגבלת לגגות ירוקים להקמת מתקנים בהספק של עד 50 קילוואט. גב' מיכל פרנקו, יועצת מנכ"ל המשרד לתשתיות לאומיות אמרה כי בימים אלו הממשלה מקדמת הצעת מחליטים לקידום אופרטיבי של האנרגיה הסולרית.
בסיכום הדיון אמר ח"כ ד"ר דב חנין כי הועדה מברכת על ההתקדמות בתחום האנרגיות המתחדשות אולם עדיין נדרשת "החלפת דיסקט". הוא הוסיף כי צריך להבין שגילוי הגז לא יפתור את בעיות שינויי האקלים כי כששורפים גז, עדיין מייצרים גזי חממה. חנין אמר כי יש מקום להגדיל את המכסות הפוטווולטאיות וקרא למינהל מקרקעי ישראל לשתף פעולה באופן אקטיבי. "אי אפשר שכל רשות תבוא ותאמר מה היא לא מאפשרת". ח"כ חנין בירך על היוזמות לפיתוח הקרקעות הבדואיות בתחום הפוטווולטאי וקרא להחליט על מכסות ייעודיות עבור הבדואים, לייצור חשמל באמצעים פוטווולטאיים. עוד הוסיף כי המשרד לפיתוח הנגב והגליל יכול לתרום הרבה בתיאום בין משרדי הממשלה השונים, וביקש מנציגת המשרד להעביר בתוך חודש מסמך מסודר המתאר כיצד ניתן להתקדם בכל הסוגיות שהועלו וכיצד ניתן להסיר את החסמים הביורקטיים המעכבים את פיתוח תחום האנרגיות המתחדשות.