הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


ועדת הכספים תעקוב אחר התנהלות הממשלה בנושא הפיצויים בכרמל


עד-כה הגישו הרשויות המקומיות שניזוקו בדליקה בקשות לפיצויים בסכום של 160 מיליון שקלים. יו"ר הוועדה, ח''כ משה גפני אמר כי אם היה מבין הנפגעים, היה בוחר בתביעה ייצוגית נגד המדינה, ''שכן המדינה כשלה באספקת שירותי כבאות נאותים לאזרחיה המשלמים מיסים''

מערכת פורטל החקלאות  7-12-2010


בדיון על הפיצויים לנפגעי אסון הכרמל היום, ג' 7.12.2010, בוועדת הכספים, קראו חברי הוועדה לממשלה, לתפוס בעלות ממשית בשטח, על הפיצויים לנפגעי האסון. עוד קראו הח"כים למנוע מהנפגעים את הצורך להתנהל לבדם מול המערכות השונות, לרבות חברות הביטוח. הוועדה תתכנס שוב בעוד שבועיים, לבחינת התקדמות עניין הפיצויים ותשקול בהתאם את מהלכיה.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר שלו היה מבין הנפגעים, היה בוחר בתביעה ייצוגית נגד המדינה, שכן המדינה כשלה באספקת שירותי כבאות נאותים לאזרחיה המשלמים מיסים.

המשנה למנכ"ל משרד הפנים, שוקי עמרני, אמר שהמשרד נותנת לנפגעים לבחור בין האופציה לגור ליד הבית שלהם שנשרף לבין האופציה להתגורר במלון עד לשיקום המלא של בתיהם. לדבריו, סה"כ המבנים שנפגעו, 247 ומתוכם 74 שנהרסו לחלוטין ולנפגעים אין לאן לחזור. עוד הודיע, שהמשרד בכפוף להחלטת ממשלה מהשבוע, יפעל למנוע סרבול ביורוקרטי במתן הפיצויים ובהסדרת בנייתם מחדש של מבנים שנהרסו. עמרני עדכן את הוועדה, שעפ"י החלטת הממשלה כל מחוסר בית יקבל מיידית 2,500₪ לרכישת ציוד אישי, כאשר התקציב הינו לנפש ואינו מותנה בעמידה באי אילו קריטריונים לדבריו, 219 אנשים נמצאים בקטגוריה הזו. לבקשת הח"כים, אמר שההיקף הנוכחי של בקשות הפיצויים נאמד בכ- 160 מיליון₪, אך כל יום מתבררים ממדים נוספים של היקף הנזקים.

המשנה לממונה על התקציבים באוצר, שרון גמבשו, עדכן לגבי החלטת הממשלה מיום ראשון ואמר, שהוקמו צוותים שמטרתם למפות את היקף הנזקים ולתת אומדן עלויות וצרכים בתחומים השונים עקב הפגיעה בנכסים, בחי ובצומח וכן צוותים לטיפול בבעיות רווחה של נפגעי האסון. בין השאר, אמר שהצוותים מבצעים מיפוי של הנכסים עליהם קיים כיסוי ביטוחי ועל אילו לא. לדבריו, אין צורך בשינוי חקיקה ובמידת הצורך הממשלה סוברנית לקבל החלטות מתאימות.

ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), אמר שהוא צופה בעיות רבות אם יותירו את הנפגעים להתמודד לבדם מול כל הרשויות וחברות הביטוח. אורלב קרא לגיבוש החלטה אסטרטגית של הממשלה, לקצר הליכים ולאסור אפלייה בין מי שיש לו כיסוי ביטוחי לבין מי שאין לו כיסוי ומעל לכל, למנוע מהנפגעים את הצורך להתנהל לבדם מול חברות הביטוח, קבלנים, רשויות מקומיות ועוד. אורלב ביקש לכלול בהחלטת ממשלה קביעה, שכל הפעולות לפיתוח מחודש של מבנים שנהרסו תהיינה פטורות מהיטלים. בנוסף, קרא לקבוע שבמקרים של מבנים ישנים שנהרסו ועתה, יידרשו הנפגעים לעמוד בתקנים החדשים בנושאי רעידות אדמה ובניית ממ"דים, הנפגעים לא יידרשו לממן מכיסם את התייקרות הבנייה מחדש עקב כך. בסיכום דבריו, קרא לחקיקת חוק מיוחד למקרה הספציפי, בדומה למה שנעשה בעניין הפיצויים לנפגעים במלחמת לבנון ה-2.

ח"כ אמנון כהן (ש"ס), אמר שהיעד המרכזי, להחזיר את הנפגעים לשגרה בהקדם האפשרי. כהן אמר אף הוא, שיש לשקול בחיוב את האפשרות לקדם חקיקה ספציפית שתשמש שוט כנגד הממשלה, במקרה שלא תשכיל למנוע התמודדות של נפגעים עם הביורוקרטיה הממשלתית.

ח"כ רונית תירוש (קדימה), העלתה את נושא הפיצויים למשפחות ההרוגים - סוהרים, שוטרים וכבאים. שרון גמבשו מהאוצר, אמר שאגף נפגעים בצה"ל כבר פרש את חסותו על העניין ודואג למשפחות ההרוגים, לרבות פיצויים.

סגן בכיר למנהל אגף שוק ההון, אליאור גבאי, אמר שחברות הביטוח התגייסו לסייע למבוטחים אף מעבר לנדרש ע"י המדינה. יחד עם זאת, אמר שפיצוי גורף לכל הנפגעים בצורה אחידה, יהיה בעל השפעה שלילית מכרעת על פניית אזרחים לרכישת כיסוי ביטוחי. לדבריו, שהדבר צריך להילקח בחשבון, גם במקרים של רעידות אדמה.

יו"ר הוועדה גפני, אמר שהוועדה תעקוב אחר התקדמות עניין הפיצויים, וכי בעוד שבועיים, תתכנס מחדש, ובמידת הצורך תקדם חקיקה שתחייב את הממשלה בעניין.