הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


למען התרנגולות: הלולנים ואנונימוס משתפים פעולה


בתום מגעים ממושכים שקיימו נציגי ''אנונימוס'' עם נציגי לולני הצפון, הגיעו הצדדים להסכמות חסרות תקדים. אנונימוס והלולנים החליטו לשלב כוחות, ולהיאבק כתף אל כתף בתקנות משרד החקלאות לענף הביצים שיפגעו לדבריהם, הן בלולנים, והן בתרנגולות. הקואליציה מציעה מתווה חלופי ללולים החדשים - שמירה על המשק המשפחתי ואימוץ סטנדרטים מתקדמים של רווחת בעלי-חיים

מערכת פורטל החקלאות  28-10-2010


לאחר שלושה דיונים סוערים בכנסת ומחלוקות קשות בין משרד החקלאות, הלולנים וארגוני בעלי החיים, נראה היה שרפורמת הלולים הגיעה למבוי סתום. אך בימים האחרונים הגיעו נציגי עמותת אנונימוס ונציגי ועד הפעולה של לולני הצפון לשיתוף פעולה מפתיע ולפשרה המקובלת על שני הצדדים.

ביום ראשון, ה-31.10.10, בשעה 9:00 בבוקר, יתקיים בוועדת החינוך של הכנסת דיון נוסף בתקנות החזקת התרנגולות. בדיון יחברו נציגי אנונימוס ונציגי ועד הפעולה של הלולנים לחזית התנגדות משותפת לרפורמה במתווה הנוכחי, ויציגו לחברי הכנסת נייר עמדה משותף המציע עקרונות מנחים לפשרה המתחשבת הן בפרנסת הלולנים, הן ברווחת בעלי החיים והן בבריאות הציבור. כל שנותר לקוות הוא שמשרד החקלאות ירים את הכפפה.

בקרוב ייבנו מחדש לולי 7 מיליון התרנגולות המטילות בישראל בהשקעה של 350 מיליון ₪ מכספי ציבור, במסגרת הרפורמה בענף הלול. מזה שנתיים מנהלת אנונימוס קמפיין ציבורי עיקש הקורא לנצל את ההזדמנות למעבר ללולים מודרניים, ללא כלובים. בעקבות עתירה לבג"ץ של עמותת אנונימוס, הוקפאה הרפורמה עד להכרעת ועדת החינוך של הכנסת, הדנה בתקנות החזקת התרנגולות מתוקף חוק צער בעלי-חיים.

לפי טיוטת התקנות המונחת על שולחן הוועדה, בלולים שיוקמו, טוענים הלולנים וארגוני בעלי החיים, ''ייכלאו התרנגולות למשך כל חייהן, בכלובים המותירים לכל תרנגולת שטח של 550 סמ"ר בלבד (פחות מעמוד A4). כלובים מסוג זה אסורים להקמה באיחוד האירופי מזה 7 שנים, והקיימים יפורקו עד 2012. התקנות מציעות לשדרג את הלולים בעתיד לכלובים מעט פחות צפופים (750 סמ"ר לתרנגולת, 25x30 ס"מ), אך לא ברור כיצד יבוצע השדרוג ומי יממן את הוצאותיו. החשש של הלולנים הוא שנטל השדרוג ייפול על כתפיהם.''

מאנונימוס נמסר כי "תכנית הרפורמה שמציע משרד החקלאות כל-כך מקוממת, עד כדי-כך שהיא מצליחה לאחד נגדה אפילו גורמים לכאורה הפוכים כמו לולנים ופעילי זכויות בעלי-חיים. אנו מקווים שחברי הכנסת יסרבו לאשר את תקנות החזקת התרנגולות, כפי שכבר הצהירו פומבית, ויאלצו את משרד החקלאות להגיש תקנות המתיישבות עם חוק צער בעלי-חיים, במסגרת תוכנית רפורמה המעודדת משקים משפחתיים קטנים שיעברו לתקנים מתקדמים של רווחת בעלי-חיים".

מוועד הפעולה להצלת המשק המשפחתי נמסר כי "הרפורמה הנוכחית תפקיר את הענף בידי בעלי הון, תחסל את המשק המשפחתי וגם תפגע בתרנגולות. המתווה שגיבשנו, לעומת זאת, זול יותר לביצוע, וגם מגן על פרנסת הלולנים, תוך הקפדה על תקן מתקדם של רווחת בעלי-חיים. אין היגיון בהקמת לולים חדשים בתקן מיושן, וב-2012 לחייב את הלולנים לשדרג את הלול על חשבונם בעלות של מאות אלפי שקלים למשפחה".

נייר העמדה המשותף

עמותת אנונימוס מובילה את המאבק הציבורי בישראל להגנת בעלי חיים במשקים, ביניהם 7 מיליון התרנגולות בתעשיית הביצים. לפני כשנה הקפיא בג"ץ את הרפורמה בענף הלול בעקבות עתירה שהגישה העמותה, עד להתקנת תקנות שיבטיחו את יישום חוק צער בעלי חיים בלולי תעשיית הביצים.

ועד הפעולה להצלת המשק המשפחתי מייצג 2,200 משפחות מ-26 יישובים לכל אורך גבול הצפון, במטרה להגן על פרנסתם ולאפשר את שימור המשק המשפחתי. בבחירות הארציות האחרונות למועצת הלול הודחו נציגי המגדלים הקודמים והוחלפו כולם בנציגי הלולנים שמקדמים את המאבק לשמירה על המשק המשפחתי במושבים.

למרות ולצד אי ההסכמות בינינו, אנו מכירים בצורך להגיע לפשרות שיבטיחו שמירה על האינטרסים הציבוריים החיוניים ביותר, ומחליטים להיאבק כתף אל כתף נגד טיוטת התקנות שניסח משרד החקלאות, שתפגע הן בלולנים והן בתרנגולות.

אנו מסכימים:

1. יש ליישם את הרפורמה בפאזה אחת. הן מתוך הכרה במגמות תחיקתיות וצרכניות בארץ ובעולם והן מטעמים כלכליים גרידא, אנו מתנגדים להצעת משרד החקלאות לבצע את הרפורמה בשתי פאזות. מימוש הצעת משרד החקלאות יביא לבזבוז מיותר של כספי משלמי המסים ולהכבדת עול המימון על חקלאים קשי יום.

2. על הרפורמה להעניק לתרנגולות תנאי רווחה סבירים, ברוח המקובל במתקדמות שבמדינות המערב. הצעת התקנות של משרד החקלאות מנוגדת לחוק צער בעלי-חיים שמכוחו הותקנו ולא תעמוד במבחן בג"ץ.

3. לולי ענק תעשייתיים מעוררים סכנות תברואתיות חמורות ופוגעים קשות בתרנגולות וברווחתן. שמירה על המשק המשפחתי, לעומת זאת, תועיל ללולנים, לסביבה ולבריאות הצרכנים כאחד, ויש לה יתרון גם מבחינת הגנת התרנגולות. אנו מתנגדים לאישור התקנות במתכונתן הנוכחית, שיוביל להעברת הלולים מאלפי משפחות לקומץ בעלי הון. על המדינה לתמוך במשקים משפחתיים שיעברו לתקני רווחה מתקדמים, בדומה לתוכניות הפועלות במספר מדינות אירופיות.