הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


חקלאות בקו העימות: הסיור שנגע בלבבות וחשף את האתגרים בשטח


מנכ''ל ארגון מגדלי הפירות וראשי הארגונים החקלאיים סיירו בצפון, נפגשו עם משפחות שכולות וחקלאים שנותרו עדיין ללא פיצוי, ועמדו מקרוב על מציאות החיים והעבודה במקום

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  16-06-2025



מימין- טוני עלם חקלאי ותיק מגוש חלב וירון בלחסן. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

על רקע מלחמת 'חרבות ברזל' והשפעתה המתמשכת על החקלאות הישראלית, קיים ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, סיור מקצועי במטעי גבול הצפון. בסיור השתתפו גם אורי דורמן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, הנהלת ארגון מגדלי הפירות וראשי ארגונים חקלאיים נוספים. מטרת הסיור הייתה לבחון את האתגרים שאיתם מתמודדים החקלאים ולברר את צורכיהם בעת הזו.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים ? הצטרפו אלינו לווטסאפ / טלגרם / פייסבוק

במהלך הסיור קיימו המשתתפים תצפית ממטולה לעבר כפרים לבנוניים שנהרסו בתקיפות צה"ל. בגבעת ש"י, הסמוכה לגבול, נפגשו עם משה ויינשטיין, חקלאי ותיק ובנו של מייסד מטולה, אביו של עומר ויינשטיין ז"ל, אשר נהרג מפגיעת רקטה ב־31 באוקטובר 2024 יחד עם ארבעה עובדים מתאילנד בעת שעסקו בקטיף תפוחים במטע המשפחתי.

ירון בלחסן הקריא דברי זיכרון לעומר, וסיפר כי היה איש אדמה בכל רמ"ח איבריו – אגרונום, חקלאי ציוני וערכי, דור חמישי למשפחת חקלאים ממייסדי מטולה וענף המטעים במושבה. עומר הותיר אחריו רעיה – ד"ר הדס ויינשטיין, חוקרת במכון המחקר מיגל – וארבעה ילדים.


סיור ארגון מגדלי הפירות - בגבול לבנון. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

במנרה, במטעי "בראשית", פגשו את מישה לייקין, מנהל המטעים בקיבוץ שתושביו טרם שבו לבתיהם. לייקין סיפר: "בשנה שעברה נאלצנו לעבוד תחת איום מתמיד של הפגזות, ללא יכולת לקטוף את הפירות בצורה רציפה. עם הפסקת האש חזרנו למטעים, שלא הורשינו להיכנס אליהם, וכעת אנו פועלים ללא איום. אנו מקווים כי תחילת הקטיף תסמן התחלה חדשה עבור הקיבוץ והצפון כולו – בדרך לשיקום לאומי וחקלאי". הוא ערך למשתתפים סיור במטעים הסמוכים לגבול, שחלקם נשרפו או נהרסו מירי חיזבאללה. מרבית המטעים לא טופלו במשך כשנתיים, ולכן לא הניבו פרי. כעת, עם חידוש הטיפול, ישנה תקווה ליבול איכותי בעונה הבאה. לייקין הדגיש כי הפיצויים שהובטחו לחקלאי הצפון טרם שולמו במלואם.

בהמשך הסיור נפגשו עם טוני עלם, חקלאי ותיק מגוש חלב, בחוות "הסוואנה" – הכוללת מטעים ומיזם קטיף עצמי של דובדבנים ותות עץ. עלם הציג את פעילות החווה, שלא פעלה במהלך המלחמה וכעת חידשה את פעילותה.

בבית האריזה החדש "רפקור" שבראש פינה, נפגשו עם היו"ר עדי שוורץ, המנכ"ל גיא הוכפלד והאגרונום הדר קוז'יקרו. הצוות הציג את פעילות בית האריזה בזמן המלחמה, שפעל לספק תוצרת טרייה לאזרחי ישראל באופן רציף, תוך שמירה על קשר עם המגדלים, תיאום שיווק, ופיתוח מגמות חדשנות לעתיד.


ירון בלחסן  אורי דורמן , משה ברוקנטל , לואיס עלם  ורני ברנס. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, סיכם: "הגליל העליון הוא אזור מצטיין בגידול פירות נשירים, בזכות תנאי אקלים ייחודיים וחקלאים עתירי ידע. גם בזמן הלחימה, בקטיעות, הם המשיכו בקטיף והתמודדו עם שריפות ששרפו מאות דונמים של מטעים, ואיומי ירי נ"ט וטילים מצד חיזבאללה. כיום, חקלאי קו העימות קוטפים דובדבן, משמש, אפרסק ונקטרינה ובהמשך אגס, תפוח וקיווי".

בלחסן הוסיף: "אנו פועלים להשלמת הפיצויים לחקלאים ולשיקום המטעים שנפגעו, אך במקביל שוב נאלצים להתמודד עם איום של יבוא חסר רסן – הסכם הסחר המתגבש בין ישראל לארה"ב, שיבטל מכסים על תוצרת חקלאית. שלחנו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הכלכלה ניר ברקת בדרישה לחזור מההחלטה לבטל את היטלי הסחר. מהלך כזה עלול למוטט את ענף הפירות ולהפוך אותו לבלתי כדאי. על ממשלת ישראל להציב את החקלאות בראש סדר העדיפויות, מתוך הבנה שמדובר בערך אסטרטגי לביטחון מזון עצמי וחוסן לאומי".

בסיור השתתפו גם: אילנה דרור – כלכלנית התאחדות חקלאי ישראל, מוטי צמיר – יו"ר ארגון מגדלי הפירות, רני ברנס – יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים, משה ברוקנטל – מנהל ענף הפירות במועצה, קובי כהן – חשב הענף, ירון סולומון – נציג האיחוד החקלאי בתנועה המושבים, חיים חבלין – מנהל תחום חקלאות בתנועה הקיבוצית, ראובן דור – מנהל קשרי חוץ במו"פ צפון-מיגל, עמוס לוין – מנהל תחום חקלאות בחברה לפיתוח הגליל ויו"ר שולחן התפוח במועצת הצמחים, וחברי מזכירות ארגון מגדלי הפירות.

» פורסם בחדשות