הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


תערוכת קקטוסים למאכל ורפואה


צמחיה חסכנית במים יכולה וצריכה להיות גורם מאזן וחלק בלתי נפרד מהגן הישראלי. במשתלות וונדי מזמינים אתכם לתערוכה מיוחדת של קקטוסים וצמחים סוקולנטים המשמשים למאכל, רפואה ונוי. הכניסה לתערוכה ללא תשלום

מערכת פורטל החקלאות  26-12-2013





צילום: משתלות וונדי

במשתלות וונדי מזמינים אתכם לתערוכה מיוחדת של קקטוסים וצמחים סוקולנטים. יתרונם של צמחים אלו בצריכת מים נמוכה ידוע ומוכר, אך הם משמשים גם לרפואה ולמאכל.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

קקטוסים וסוקולנטים מתאימים מטבעם לאקלים מדברי ולכן זקוקים לכמויות מזעריות של השקיה. למרות הגשמים הרבים, ההוזלה במחיר המים היא סמלית ולכן יש חשיבות רבה בניהול נכון של צריכת המים בגינה כדי להימנע מחשבון מנופח. צמחיה חסכנית במים יכולה וצריכה להיות גורם מאזן וחלק בלתי נפרד מהגן הישראלי.

לקראת הביקור בתערוכה, קצת רקע על משפחת הצמחים המיוחדת והשימוש בהם למאכל ולרפואה. יש הבדלים גדולים באישורים בשימוש בצמחים בין משרדי הבריאות בישראל, ארה"ב ומדינות אחרות ולכן בכל מקרה אין מדובר בהמלצה לשימוש בהם אלא במידע על המנהגים בעולם.

צמח ההודיה (Hoodia Gordonii)
צמח ההודיה גדל במדבריות נמיביה במיוחד במדבר הקלהרי ומשמש את שבטי הסאן. במסעות הצייד שלהם, הנמשכים כשבועיים , הם לוקחים את צמחי ההודיה כצידה לדרך משתי סיבות. אחד, הם מכילים אחוז גבוה של מים ושניים, הצמחים מדכאים תאבון. כך שהם לא רעבים במסע הצייד שלהם ושאחרי שצדו, הם יכולים לאכול אוכל (בשר) איכותי.  את הצמח אוכלים בצורה הטריה שלו, בערך 2 פרוסות של 1 ס"מ ליום. בהתחלה הצמח מר ואח"כ הופך למתקתק היות והמרכיב הכימי שלו הוא גליקוזיד אשר יש בו מולקולות סוכר ובנוסף לאלמנט הדיאטה שלו (מדכא תאבון) הוא מוריד גם את רמת הכולסטרול בדם ע"י העשרה של הכולסטרול הטוב. הצמח אינו מאושר ע"י משרד הבריאות בארץ אבל כן ע"י ה-FDA האמריקאי.


צילום: משתלות וונדי

נפליטוס (Nopalitus)
הוא קקטוס מהסוג אופונטיה (opuntia) ללא קוצים אשר משמש במדינות מרכז אמריקה, במיוחד במקסיקו, כירק מאכל בשימושים שונים. אפשר לשימו בסלט ירוק, או כחלק מתבשיל. המרקם דומה לבמיה (למי שמכיר). ניתן להכין ממנו צ'יפס בתוספת מלח או סלסה חריפה מעגבניות ואבוקדו, (גוואקמולי). ביחד עם בקבוק בירה זה מעולה ומזין! הצמח משמש כתרופה נהדרת ברפואה העממית לאנשים סוכריים – זה מוריד את רמות הסוכר.  ניתן לגדל את הצמח כצמח מרעה לבעלי חיים כמו פרות וכבשים ובכך להתחיל שרשרת מזון שתחילתה בגידול בקר ואח"כ הזנה של בני אדם. הן כירק והן כמקור פרוטאין. הבשר יכול להיות מעולה למיגור הרעב באפריקה.

אלוי ורה (Aloe Vera)
הוא מין של צמח ממשפחת השושניים המוכר מאוד מזה מאות שנים בעולם. הראשון שהביא אותן למערב וסיפר עליו שיש כ-30 טיפוסים, הוא המטייל המפורסם מרקו פולו. במקור, הצמח הוא מסעודיה וחלקים של אפריקה. כיום תמציות של הצמח נמצאות בכל תכשיר קוסמטי. הוא משמש לעשיית מסכות פנים למניעת קמטים, וכנגד גירוד אחרי עקיצת יתושים וגם משמש לטיפול בכוויות מנזקי שמש או משריפות ממים רותחים או שמן רותח.  יש עשרות מינים שונים וכל אחד מהם משמש למשהו אחר. הסוג המכיל הכי הרבה אלו ורה הוא Aloe Barbadensis המגיע מאיי ברבדוס והוא מרוכז מאוד ולא מתאים למסכות פנים אלא אם מדללים אותו. הצמח גם משמש ברפואה העממית לטיפול בכיב קיבה, (אולקוס), ויש המטפלים בו למניעת מחלות סרטניות בקיבה.


צילום: משתלות וונדי

ניצנית (Kalanchoe Pinnata)
הצמח שייך למשפחת ה-crassulaceae (קרסולה), שגדל בטבע במדגסקר. הצמח משמש ברפואה העממית כצמח מרפא המוכר בהרבה ארצות בעולם. בארץ האוכלוסיה ממוצא רוסי מכיר אותו ואת יתר הסוגים של kalanchoe(ניצנית) היטב. בטרינידד משמש כתרופה נגד יתר לחץ דם. ובהודו משמש כנגד אבנים בכליות. בג'מיקה משמש הצמח למנוע ולטפל בשיעול הנובע משפעת. באפריקה לכאבי אוזניים ומניעת בעיות עיניים. בברזיל בטיפול במחלות של דרכי הנשימה כגון אסתמה וברונכיט. הרבה מצמחי הניצנית טובים למטרה הזאת.

חלבלוב (Euphorbia sp)
שייך למשפחת החלבלובים אשר מפוזרים כמעט בכל היבשות. הצמחים הסקולנטים שבניהם נמצאים בעיקר ביבשת אפריקה מהדרום ועד הצפון. השימושים שלהם הם מאוד מגוונים כהכנת חיצים רעילים לציד, כסם הרדמה בניתוחים, כטיפול בכאבים חזקים מאוד, כחומר המטפל בנכישת נחשים ועקרבים ועוד. לכל טיפול הצמח הספיציפי שלו ממשפחת החלבלובים וכן המינון המסוים שלו. מינון אחד יכול לרפא ומינון אחר חזק מידי יכול להרוג.

בשנים האחרונות עושים הרבה עבודות מחקר באוניברסיטאות וכן בגידול ניסיוני ומסחרי של צמחים מסוימים של משפחת החלבלובים כצמח ביו-דיזל. הן מהשרף והן מהתאית. היתרון של החלבלובים הוא שהם גדלים באדמות חרבות שלא ניתן לגדל בהן שום גידול אחר. הם נהנים מעודפי מלח בקרקע וגם ממים שוליים למיניהן. טוב להם מי ביוב (דטרגטים) ומים מבארות מלוחים. בחוות הקקטוסים יש חלקת הדגמה למינים שונים הטובים כצמחי ביו-דיזל. הם גם יכולים לטייב קרקע מלוחה לגידולים רגישים במלח אחרי מספר שנים של גידול חלבלובים. הם פשוט מנקים את החלקה ממלחים.

התערוכה פתוחה לקהל הרחב ללא תשלום עד לתאריך 9 בינואר 2014.
משתלת וונדי, אזור התעשייה שילת ליד מודיעין. פרטים: 08-9765510.
עדכונים על ארועים ומבצעים במשתלות וונדי ניתן למצוא בעמוד הפייסבוק