הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


חורף בגינה


החורף הוא לא סיבה מוצדקת לזנוח את הגינה או את האדניות בחלון. גם בעונת הקרה אפשר לשאוב מהם הנאה אם בוחרים נכון את זני הצמחים ומטפלים בהם בהתאם לעונה

מערכת פורטל החקלאות  18-12-2013





אמנון ותמר, צילום: משתלות וונדי

רבים מאתנו נוטים לחשוב שחודשי החורף לא מאפשרים ליהנות מהגינה וזונחים אותה עד לאביב. וואן וונדי ממשתלות וונדי מדגיש שאפשר להנות מהגינה גם בתקופה הקרה אם בוחרים נכון את זני הצמחים. בחורף מומלץ להתבסס בעיקר על צמחים עונתיים כמו אמנון ותמר, לוע ארי, סלסלי כסף, לובליה, נמזיה, צפרני חתול, מנתור ועוד. זה גם הזמן האידיאלי לשתול את כל הצמחים היובשניים אשר לא אוהבים שתילות קיץ - הצמחים ממשפחת הפרוטאיים והגרוילאות בראשם. השתילה שלהם בעונה זו מבטיחה את קליטתם ולאחר שנה ניתן כמעט לא להשקות אותם. החורף הוא תקופה מצוינת לשתילת הורדים חשופי השורש.

עם בוא החורף חלים שינויים במזג האוויר ועמם יש לשנות את הטיפול בגינה. יש לגזום עצים ושיחים נשירים אחרי שנכנסו לתרדמת החורף, בהתאם לצורך ולעיצוב. חשוב במיוחד להקפיד על גיזום של עצים שעשויים להוות סיכון בזמן רוחות חזקות. יש לוודא שאין ענפים בעיתיים ליד חוטי טלפון, חשמל וגגות. חשוב לתמוך עצים צעירים ושיחים גבוהים על ידי עמודי עץ משני הצדדים. מומלץ לפזר שבבי עץ מסביב לעצים, שבבים אלה שומרים את הקרקע לחה, כך היא פולטת חום בלילה ומוגנת מפני קרה. עצים שרגישים במיוחד לרוחות, ניתן לשמור על ידי תמיכה במוטות עץ ותמיכה נוספת מסביב.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

יש לדאוג לניקוז טוב של מי הגשמים בצמחי הגן. מים שעומדים זמן רב בגינה עשויים לגרום לריקבון. יש לסגור את מחשבי ההשקיה ולפתוח אותם רק בעת הצורך, כשקיים מרווח גדול בין ימי הגשם. הצמחים הרב שנתיים כמעט ולא יצטרכו תוספת השקיה בחורף.

צמחים רבים נמצאים בתרדמה בחורף ולכן זקוקים לפחות חומרי הזנה. עם זאת, דישון בדשן בשחרור איטי, שמתפרק במשך שנה שלימה, מתאים גם לחודשי החורף. הצמחים העונתיים של החורף זקוקים לדישון רגיל כדי להתפתח. עם שתילתם חשוב להוסיף לאדמה קומפוסט על מנת להעשיר אותה בחומר אורגני.

רוב זני הדשא לא נראים יפה בחורף ומאבדים את צבעם. זאת בגלל המחסור בשעות אור, והתוצאה היא קרחות בדשא. יש בעלי גינות המנסים לשזרע את המדשאה בזני דשא עונתי, אך למרות המאמצים ברוב הפעמים המדשאה לא מצליחה לשגשג נגד הטבע. פתרון פשוט יותר המבטיח מדשאה ירוקה בחורף הוא שימוש במדשאות מלאכותיות אשר נשארות ירוקות לאורך כל השנה. גיא סער מנכל חברת פשוט ירוק העוסקת בשיווק מוצרים לעיצוב הגינה, מציין כי הדגמים המתקדמים מדמים את הדשא הטבעי כך שגם במבט מקרוב קשה להבחין בהבדל. אם בעבר צבע הדשא היה ירוק מושלם, כיום משולבים בו מספר גווני ירוק כהים ובהירים ומעט צהוב וחום כדי לשוות לו מראה טבעי ואמיתי, בדיוק כמו שדשא צריך להראות. מי שדואג שדריכה או משחק תכופים על הדשא עלולים לפגוע בו יכול להרגע. בחירה במדשאה איכותית מבטיחה שהסיבים גמישים ובנויים כך שהם יתכופפו ויתיישרו מחדש.

סער מוסיף שיש בענף הגינון פתרונות נוספים כמו צביעת מדשאות בירוק בצבע דשא מיוחד. זה פיתרון פחות מומלץ מאחר והחצר משמשת את המשפחה ואין סיבה לרסס בה חומרים כימיים היוצרים את הרכב הצבע החזק. לאחר בדיקות וניסיון של מספר שנים ההמלצה הטובה ביותר לגינות הישראליות היא בחירה במרבדי דשא עם סיבים בגובה 42 מ"מ.