הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


גינה לי חביבה... על הגג או במרפסת


רוצים גינה ירוקה ומלבלבת על גג ביתכם ? מעוניינים לגדל לעצמכם את הירקות והפירות ולאכול ישר מ'השדה'? למה בכלל להקים גינה על הגג ומה צריך לבדוק לפני שמקימים אותה. משרד החקלאות נותן את התשובות

מערכת פורטל החקלאות  14-06-2013





גינה על הגג בהר חוצבים, צילום: אביגיל הלר

92% מאוכלוסיית ישראל מתגוררת בערים צפופות. לכל תושב מוקצה שטח מינימאלי של עד 12 מ"ר בגנים השונים (פנים שכונתי, שכונתי, רובעי ועירוני). רק כ- 15% מהאוכלוסייה מצליחה לבקר בפארקים ובגנים לאומיים וחלק מהאוכלוסייה - קשישים, ילדים, ומעוטי יכולת, זקוקים לשטחים ירוקים כחמצן לנשימה.

גגות רבים בעיר הינם אתרים כעורים ואפורים המשמשים, במקרה הטוב, כמקום בו מניחים דודים וקולטי שמש, מנועי מזגנים, חבלי כביסה, גרוטאות ועוד. הסבת גגות לשטחים ירוקים תאפשר הרחבה של השטח המגונן בעיר ותוסיף תועלות סביבתיות, כגון צינון מבנים והפחתת פחמן דו-חמצני.

בשנים האחרונות יותר ויותר ערים בעולם מקדמות גגות ירוקים - גינות על גג בניינים, המשנות את הנוף האורבני מאפור לירוק. גם משרד החקלאות ופיתוח הכפר מקדם בשנים האחרונות בישראל יוזמות שונות לקידום חקלאות עירונית וגינות קהילתיות. לדברי שר החקלאות ופיתוח הכפר, יאיר שמיר, הסבת גגות לשטחים ירוקים תאפשר הרחבה של השטח המגונן במרכזי הערים, תשפר את רווחתם של התושבים המתגוררים בערים בשל התועלות הסביבתיות הרבות הגלומות בה בראשם שיפור איכות האוויר וספיגת הפיח העירוני

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

גינה על גג מאפשרת מקום לגדל בו דברים בהם אנו משתמשים מידי יום במטבח - ירקות, פירות וצמחי תבלין. כך ניתן לאכול אוכל בריא וטרי, לצד התנסות בעבודת אדמה ובהנאה ממראה הגינה. כמובן, שניתן לגדל על הגג גם גינת נוי עם פרחים, צמחי נוי ואפילו דשא, מקום שניתן "לברוח" אליו משאון העיר להתרגעות.

הקמת הגינה דדורשת את בדיקת השטח בשלב התכנון. על הגג לעמוד בעומסים של מיכלי הגידול רווי מי השקיה או גשם, ומשקל הצמחייה הגדלה בהם. כמו כן, יש לדאוג לניקוז ולאיטום ולתנאים מיטביים לצמחים - בית גידול, השקיה, דישון וכולי. לכן, במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, המקדם את החקלאות העירונית, בשיתוף עם מינהל המחקר החקלאי (וולקני), הרימו את הכפפה וערכו אתמול (ה') כנס למעוניינים בהקמת גנים על גגות, במסגרתו ניתנו כלים להפיכת גג לגינה מלבלבת.

אז למה בכלל להקים גינה על הגג?

חיפוי גגות העיר בצמחים אינו מעשיר את הסביבה העירונית רק בצומח, אלא גם במגוון ביולוגי: ציפורים, פרפרים וזוחלים המוצאים בגג הירוק סביבה תומכת לקיומם ולהתרבותם.

כמובן, שצמחים תורמים מאוד להעשרת האוויר בחמצן החיוני לאדם ולבעלי החיים, ולספיגת הפיח העירוני, מזהמים מהאוויר, תחמוצות הפחמן וחומרים אחרים הנפלטים על ידי האדם ובעלי החיים. גינה על הגג מסייעת גם בבידוד המבנה ובהורדת הטמפרטורה הממוצעת במספר מעלות.

אביגיל הלר, ראש תחום הנדסת צמחים וגנים בוטניים במשרד החקלאות מספרת כי אנשים רבים פונים למשרד בשאלות על סוגי הצמחים מתאימים לגידול על גג וכיצד ניתן לטפל בהם. בכנס שערך אתמול משרד החקלאות ניתנו תשובות לשאלות אלו באמצעות מדריכי המשרד שהעשירו את המשתתפים בידע הקשור לגידול צמחי נוי, ירקות וצמחי תבלין.

מה צריך לבדוק לפני שמקימים גינה בגג או במרפסת?

אביגיל הלר מספקת כמה טיפים:

היתכנות הנדסית - יש לוודא שהגג או המרפסת יכולים לשאת את הגינה. אדמה ומים שוקלים לא מעט. לשם כך צריך לרכוש מיכלים עם מצע גידול שמשקלו קל.

ניקוז מי ההשקייה והגשם - לאן מעבירים את המים, איך משקים באמצעות מי המזגן, וכיצד לא יוצרים נזילה לתקרת הדירה בקומה האחרונה.

בחירת צורת הגינה - האם ליצור גינה ישירות על הרצפה או במיכלים מובנים, או אפילו בערוגות בנויות.

בחירת הצמחים - לא כל הצמחים מתאימים לכל הגגות - מטבע הדברים בגגות הרוחות חזקות יותר, גם כיוון הגג רלוונטי האם פונה למערב או לדרום, גם מיקומו הגיאוגרפי בארץ - האם קרוב לים או באזור מדברי.

ד"ר נתיב דודאי וד"ר אשר בר-טל ממינהל המחקר החקלאי (וולקני) במשרד החקלאות מוסיפים:

הזנים המוכרים לנו של עגבניות, מלפפונים, לימונים וצמחי תבלין נוספים שניתן לקנות במשתלות, מגודלים בדרך כלל בתנאים אופטימליים בתוך בתי רשת סגורים. ברגע ששותלים אותם על הגג הם חשופים לרוחות חזקות וטמפרטורות קיצוניות. עם זאת, אין להתפתות להעמיד בית רשת על גגות ללא אישור מוניציפלי. העמדת בית רשת שאינו יציב יכולה גם לסכן את הציבור במידה והוא יתעופף מהגג בתנאי מזג אוויר קיצוניים.

גודל הגג לא קובע. מה שקובע את התאמת הגג לגינה הוא רמת העומס על הגג והמשקל שמתווסף לו. לשם כך חובה להתייעץ עם מהנדס בניין מוסמך עוד בשלב תכנון הגינה.

יש להתאים את הגידולים לאזור בכל גג באופן סצפיצי. לא בכל מקום ניתן לגדל את כל סוגי הירקות. מומלץ לבחור אותם על פי התנאים שהשטח מכתיב ובהתאם לחשיפה לשמש לרוח באותו מקום.

יש לתאים את מיכלי הגידול ומצע הגידול לצמחים שרוצים לגדל. יש צמחים בעלי עומק שורשים רב כגון: תירס ואפונה ויש צמחים בעלי עומק שורשים רב כמו צנונית ובצל ולכן זקוקים למצע גידול עמוק.

מצע הגידול בו שותלים את הצמח צריך להיות קל ומאורר. כמו כן, הוא צריך להיות שטוף ממלחים. כדאי לרכוש מד מוליכות חשמלית בחנויות לציוד גנני וחקלאי או בחניות ברשת ולמדוד את מי הנקז מתחתית כלי הגדול. במידה ונמצא כי המוליכות החשמלית גבוהה יש לשטוף את המצע במי ברז רגילים.

מצע הגידול צריך להיות נקי מגורמי מחלות וזרעי עשבים. כדי להבטיח זאת, כדאי לקנות את השתילים מיצרן מורשה. לא כדאי לקחת מצע משומש או לרכוש צמחים וזרעים בחנויות שאינן מורשות. לא כדאי להשתמש במצע מעציץ לאחר שהצמח שהיה בו מת! רוב הסיכויים שהצמח מת כתוצאה ממחלה והמחלה תעבור עם המצע המשומש לשתילים החדשים.

גובה המצע בעציץ צריך לאפשר ניקוז של מי ההשקיה ואוורור של השורשים. המשמעות היא שלא כלל החללים במצע צריכים להיות רוויים במים בתום ההשקיה, אלא בתום הניקוז לאחר ההשקיה חלק מהמצע אינו רווי.

יש צורך לברר מה צריכת המים של הצמח. יכולת קיבול המים של הכלי תקבע את תכיפות ההשקיה. אם הצמח זקוק לדוגמא, ל- 10 ליטרים ביום, וקיבול המים של הכלי הוא 5 ליטרים, אז צריך להשקות בשתי פעמים ולא בהשקיה אחת של 10 ליטרים. בכל השקיה צריך להיות עודף שבין 25% 50% של מי נקז למניעת הצטברות מלחים. עודפים אלו צריכים לצאת מתחתית הכלי.

יש לרכוש בחנויות גינון מד חומציות (מד pH) ולמדוד את רמת החומציות במי הנזק ולוודא שהיא לא תרד מערך 5 או בהתאם לרגישות הצמח.

כדאי להימנע מדשן המכיל אוראה או אמון גופרתי כמקור החנקן הבלעדי.

למניעת נזקי חום כדאי להעדיף כלים בצבעים בהירים ו\או בעלי בידוד טוב. יש להגן על צינורות השקיה מקרינת שמש ישירה, ולהשקות באופן תכוף.

לא כדאי לשתול את השתילים בצורה צפופה. במיוחד כאשר מדובר בתבלינים שיש להם נטייה להתפשט ולהפריע זה לגדילתו של זה.

על מנת להבטיח את גידולם של צמחי תבלין יש לקצוץ את הפריחה עוד בתחילתה. רצוי מאוד לקצור מידי פעם עד חצי גובה הצמח גם אם ין צורך בתבלין כדי ליצר צמיחה קומפקטית בעלת הרבה ענפים קצרים ולא צמיחה עם ענפים ארוכים הנוטים לצנוח מטה. את מה שנקצר אפשר לייבש על ידי תליית אגודות במרפסת המטבח.

אחרי גיזום חריף, יש להימנע מהשקיה מרובה.


גינה על הגג, צילום: אביגיל הלר