הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


כיצד להוסיף צבע לגינה בעונת החורף?


כיצד ניתן לשמור על הגינה בחורף, להוסיף לה צבע ולשפר את איכות הקרקע. וגם, מה כדאי לזרוע ולשתול כדי לקבל מופע של פריחה עד לאביב

אהרון ברגר, אגרונום *  14-12-2012




בתנאי החורף של טמפרטורות נמוכות, גשמים ורוחות קיימת פגיעה בצמחים הרגישים. גינות הנמצאות במקומות נמוכים עלולות להפגע מאירועי קרה. מומלץ לבעלי הגינות לנקוט במספר צעדים כדי לשמור על הגינה, להוסיף לה צבע ולשפר את איכות הקרקע:

1. מדשאות: הטמפרטורות הנמוכות פוגעות במדשאות רבות, בעיקר מהזנים אל- טורו ודרבן. עיקר הפגיעה מתרחשת באזורים נמוכים בהם מתרכזת הקרה למשך שעות. הפגיעה מתבטאת בהצהבת עלים, האדמת חלקי עלים שנהפכים למראה אפור השולט עד האביב. שיפור בצבע העלים ובמופע יתרחש עם שינוי האקלים בתחילת האביב עם התחממות האוויר והקרקע.

2. גיזום: רצוי לנצל את המזג האוויר החורפי לגיזום עצי פרי ונוי נשירים. חודשי ינואר - פברואר הינם המתאימים ביותר לפעולה זו לפני תחילת הפריחה. פעולת הגיזום המתבצעת בעצי פרי כגון גפן, תפוח, משמש, אגס, רימון, שזיפים, אפרסקים ואחרים משפרת את רמת התאורה בנוף העץ, מפחיתה את הצפיפות של ענפים ומעודדת יצירת פרחים ופירות. חשיבות רבה קיימת לגיזום צמחי נוי פורחים שונים כגון ורדים לעידוד יצירת פרחים לאורך הענפים החדשים לקראת האביב.

3. הדברת עשבים שוטים: במהלך החורף אנו חווים מראות ירוקים בשטחי בור ובגינה במכוסים בעשביית חורף ענפה. נביטתם החלה עם תחילת הגשמים ותמשיך עם המשך הגשמים. מומלץ לשמור על שטחים נקיים בעזרת עבודה ידנית עם כלים שונים כגון מעדר או להשתמש בתכשירים מונעי הצצה כגון " רונסטאר".

4. קטיף: עצי ההדר מלאים בפירות וזהו הזמן הנכון לקטוף זנים שונים כגון תפוזי שמוטי המוכרים, אשכוליות בצבעים שונים , תפוז ננסי (קומקוואט), לימונים ושאריות של פומלית ופומלו, שבעונה זו כבר מאוד מתוקים. באבוקדו נקטפים זנים שונים כגון פוארטה והאס (זן שחור), המתרככים לאחר כ10 ימים באופן טבעי באווירת הבית. לאלה המעוניינים לזרז את התהלך מומלץ לסגור בשקית ניילון עם חצי תפוח. לבעלי עצי פקאן מומלץ לאסוף את הפרי הנופל לפני פעילות של נקרים שונים...

5. גן ירק: בעונת החורף יורד קצב ההתפתחות של צמחי ירק שונים. שתילות חדשות מומלצות במקומות גבוהים או בכלי גידול שונים בתוך מצעי גידול. הירקות המתאימות בעונה זו הינם חסה, כרוב, כרובית, סלרי, גזר, תפוח אדמה, קולרבי ואחרים. ניתן להגן על גידולי החורף על ידי כיסויים ביריעות ניילון שקופים ו/או הצבת כלי הגידול בסמוך לקיר המגן מפני רוחות.

6. מצבורי מים ושלוליות לאחר גשמים: הצטברות מים על מדשאות לאחר ארועי גשם חזקים מצביעים על בעיות ניקוז שיכולים להזיק בעונת הקיץ. מומלץ לעודד את ניקוז המים על ידי חירור האזור המוצף בעזרת קלשון או על ידי הוספת חול.

7. צמחיית פנים: צמחים אלה מושפעים מטמפרטורות נוחות בתוך חלל הבית, וממשיכים את גידולם ללא השפעת האקלים בחוץ. חשוב להקפיד על השקיה סדירה עד ליציאת מים דרך חורי הניקוז לשמירה על בריאות הצמח.

8. שתילת עצי פרי נשירים: בעונה זו ניתן לשתול עצי נשירים הנמצאים בתרדמת החורף כגון תפוח, משמש, אגס, שזיף, דובדבן, אפרסק וכד'. חשוב לבחור שתילים ישרים וחזקים. בבחירת עצי פרי יש לוודא שהשתיל הינו " מורכב"- בעל שני חלקים- בסיס(" כנה") וחלק עליון ("רוכב"). פעולה זו חשובה לקבלת עץ בוגר המניב פירות ובאיכות טובה.

הוספת צבע לגינת החורף:

עונת החורף מתאפיינת בצבעים אפורים. ניתן לשפר את מופע הגינה ואת צבעה על ידי זריעת ושתילה של פרחים עונתיים שונים, שחלקם יכולים להתפתח בצורה טובה גם אל תוך האביב. צמחים אלה מותאמים לחשיפה לטמפרטורות נמוכות ולתנאי מזג האוויר.

זריעת פרחים: קבוצה מיוחדת זו מיוחדת לעונת החורף, כשלרוב ניתן לקבל מופע של פריחה במשך החורף ועד לאמצע האביב.

א. כובע נזיר - בעל פריחה בגוונים שונים- כתום, אדום וכתום. יכול לגדול בתנאים שונים- שמש מלאה או צל. זרעיו נובטים בתחילת החורף ללא צורך של זריעה חדשה.

ב. פרגים - בעלי פריחה מרהיבה בצבע אדום. מומלץ לזרוע באזורים בעלי שמש מלאה.

ג. טורמום - בעל זרע גדול, פורח בצבעים סגול ולבן. מומלץ לזרוע באזורים בעלי שמש מלאה בקבוצות.

ד. חוטמית - פרח הגדל על עמוד פריחה בגבהים של כמטר. מאוד נפוץ בשטחי הגינון החדשים של חוצה ישראל ושל כבישים החדשים. מומלץ לשתול בקבוצות לקבלת מופע של צבעים שונים- לבן, ורוד, אדום כד'. יכול לחיות במשך כל השנה , אומנם ללא פריחה רבה, במקומות מוצלים ומושקים.

ה. טופח ריחני (אפונה ריחנית) - צמח מטפס בעל פרחים בצבעים שונים. מותאם לשמש מלאה . בעל גידול נמרץ על גבי גדרות וקירות.

שתילת פקעות ובצלים בעונת החורף: קיים מגוון גדול של צמחים ובהם:

א. רקפות - צמח חורפי ידוע ומפורסם ומוכר היטב לכל המטיילים בהרי הגליל וירושלים בחורף. ניתן לרכוש במשתלות צמחים גבוהים ונמוכים, בעלי פריחה בגוון הלבן, ורוד ואדום.

ב. כלנית - פרח חורפי המגיע ל גובה של כ-40 ס"מ, מתאים לשתילה ברצף שתילה באסורים חשופים לשמש מלאה.

ג. נוריות: פורחים בשלל צבעים בשמש מלאה.

ד. נרקיסים - פורחים בצבעים לבן וצהוב , בשתילה מומלצת בשמש מלאה.

לפני השתילה מומלץ להכין ערוגות או תעלות שתילה וזריעה, ולהעשירם בקומפוסט.

הזנה אורגנית: בשנים האחרונות עלתה המודעות לצורך בחיסכון במים ומחירם האמיר. רבות דובר על דרכים שונות לשימוש יעיל של המים בגינה, החל משעות השקיה נכונות, המשך בשימוש בצמחים חסכנים במים וכלה בשימוש במרכיבים מלאכותיים שונים.

מעט מדובר על העשרת הקרקע כדרך לשיפור קליטת מים וחומרי הזנה על ידי שורשי הצמח. חומרים אורגנים נוצרים מפעולת מחזור פסולות אורגניות שונות - רפתות, לולים, תעשיות שונות- יין, פטריות, נסורת וכד'- , ליצירת חומרים חסרי ריח. חומרים אלה מוסיפים לקרקע בעת הכנת קרקע , בעת שתילת צמחים חדשים בבור השתילה וכהזנה לצורך תחזוקת צמחים לאורך שנים. פיזור דשנים אורגנים- קומפוסט, הומוס- בעיקר בעונת החורף בעזרת הגשמים מאפשר חדירה טובה אל עומק הקרקע הסמוך לשורשי הצמח ומשפר את קליטת המים, משפר את רמת חשיפת השורשים לחמצן ומשפר את ניקוז המים בעיקר באדמות הלוקות בבעיית ניקוז.

פעולה זו מומלצת לביצוע עם תחילת הגשמים ובסוף עונת הגשמים. קרקע המועשרת באופן קבוע בדשנים אורגנים בחורף משפרת את תכולת המים בקרקע ומאפשר לאורך זמן חיסכון במים.

---------------------

• האגרונום אהרון ברגר משמש מדריך במרכז ההדרכה חממית בבית יצחק לגינון וחקלאות ביתית.

פרטים על המרכז באתר: www.hamamit.co.il ובטלפון: 050-3009328 (אדם)